שתף קטע נבחר
 

"כדי להיות חדשני באמת, צריך חברה גדולה"

ענף ההיי טק הישראלי זוכה למחמאות מכל עבר, אולם בפועל לא קמה כאן עדיין "נוקיה" או "מיקרוסופט" וסיפורי ההצלחה הגדולים מבוססים על סטארט אפים. מנכ"ל אמדוקס לשעבר: "דרושה התערבות ממשלתית ביצירת מרכזי מרכז ופיתוח"

רבות דובר כבר על חסרונה של חברת טכנולוגיה גדולה ומשמעותית בישראל. כבר 20 שנה שענף ההיי טק נחשב לקטר של המשק הישראלי, אך ריבוי הכישרונות המקומיים וההערכה הגדולה שרוחשים מקבלי החלטות (לפחות על הנייר) והמשקיעים להיי טק הישראלי, לא הבשילו עד עתה להקמתה של "נוקיה" או "מיקרוסופט" מקומית והענף ממשיך להתבסס ברובו על חברות הזנק שעושות את עיקר הרווחים שלהן לאחר שנמכרו לחברה גדולה מחו"ל.

 

 

קל לראות כיצד היעדר חברה גדולה פוגע ביכולתה של מדינת ישראל להפיק רווח חברתי מתעשיית ההיי טק, אך מנכ"ל ונשיא אמדוקס לשעבר, דב בהרב, הציג הבוקר חסרון נוסף של היעדר חברה גדולה בישראל. בכנס שארגנה קרן לנדמרק בתל אביב, תיאר בהרב את יתרונה של חברה גדולה בהטמעת טכנולוגיה חדשה בחברה.

 

"כשסטיב ג'ובס הציג לראשונה את האייפון, הוא הציג חבילה טכנולוגית מושלמת, מקצה לקצה", אמר בהרב. "בו זמנית היה שם טלפון, שהתבסס על שיתוף פעולה עם AT&T, הייתה שם חבילת גלישה, גישה למוצרים שונים של אפל, כמו itunes ו-istore ואפליקציות כמו מצלמה ומשחקים וג'יפיאס. המוצר הזה נתן, מרגע ההשקה שלו, פתרון לכל הצרכים. זה, בשילוב עם כוח השיווק של חברה בסדר גודל של אפל אפשר הטמעה מהירה של הטכנולוגיה החדשנית הזאת בחברה וכך הצליח ג'ובס לשנות את העולם".

 

"דרושה התערבות ממשלתית"

לדברי בהרב, ללא תמיכה ממשלתית שתעודד את הקמתן של חברות ענק, לא תוכל הכלכלה הישראלית ליהנות מפירותיה הכלכליים של חדשנות שמוטמעת במהירות בחברה. "המהפכה מתחילה עכשיו", הוא מעריך. "העולם כולו עובר לשימוש באינטרנט נייד. בשנה שחלפה ייצרה תעשיית הסלולר פדיון של טריליון דולר בעולם כולו. מתוכם 250 מיליארד נוצרו מהעברת מידע והיתרה, 750 מיליארד מהעברת קול (שיחות)".

 

לדבריו, "בשנים הקרובות נראה תזוזה של מאות מיליארדים מתחום הקול אל תחום המידע. מאות מיליארדי הדולרים הללו מייצגים הזדמנות מצוינת למשקיעים. כדי להיות חדשני באמת, צריך חברה גדולה".

 

האיש שעמד במשך כ-8 שנים בראש אחת מחברות ההיי טק הגדולות ביותר שיצאו מישראל, מביט בענף היום ורואה הרבה סטארט אפים מעניינים אבל לא חברות בסדר גודל רציני שיכולות לשנות את הרגלי הצריכה בעולם כולו.

 

"נהפוך הוא, גם חברות גדולות שהיו לנו כאן נעלמו ב-15 שנים האחרונות והעבירו את מרכז הכובד שלהן לחו"ל", אומר בהרב. "כדי ליצור חברה רצינית שתוכל להטמיע חדשנות בחברה דרושה התערבות ממשלתית ביצירת מרכזי מחקר ופיתוח".

 

כדי להמחיש את התרומה שגלומה לכלכלה כולה בהקמת חברות גדולות, מפנה בהרב לדוגמא של דרום קוריאה. "ב-50 השנים שחלפו מאז המלחמה, הפכה דרום קוריאה מאי חורבות למנהיגה עולמית", הוא אומר. "הקוריאנים עשו זאת באמצעות השקעה מסיבית במספר חברות גדולות כמו LG וסמסונג. מדינה צריכה להתרכז במספר תחומים ולייסד בכל אחד מהם חברה גדולה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים