פרס ישראל לפסל יעקב דורצ'ין
הפסל שיצירותיו מוצגות ברחבי הארץ ותערוכות רבות מהן נערכו לאורך השנים, יקבל את הפרס היוקרתי ביום העצמאות תשע"א
פרס ישראל בתחום האמנות הפלסטית לשנת תשע"א יוענק ביום העצמאות הקרוב לפסל והצייר יעקב דורצ'ין. בוועדת הפרס שימשו השנה יונה פישר, דליה לוין ויגאל צלמונה. חברי הוועדה כתבו בנימוקיהם בין היתר: "על ידי בחירה, חיבור ועיבוד, דורצ'ין יוצר פסלים בעלי אופי פיוטי ורוחני. יצירתו מאחדת ניגודים כמו עדינו ועוצמה, ארעיות ויציבות, מציאותית, תעשייתית ותרבות קדימה".
יעקב דורצ'ין נולד בחיפה ב-1946. אביו, אהרון, היה נגר במקצועו. כילד צעיר בחיפה של ראשית שנות ה-50 התגלתה גם אהבתו של דורצ'ין לטבע, לחיות ולחרקים. הוא בילה שעות בגן החיות הזואולוגי על הכרמל. בד בבד ניכר כשרונו בציור ובפיסול אותו עודד מורו, הצייר עוזר שבת, לטפח. "אבי אפשר לי לעבוד ולא חסך בהוצאות כספיות וכך ציור בצבעי שמן על בדים הפך שגרה", כתב דורצ'ין בזכרונותיו.
ב-1967 נישא וביחד עם רעייתו, נעמי, עבר לקיבוץ כפר החורש שם הוא מתגורר עד היום. לבני הזוג דורצ'ין חמישה ילדים ושלושה נכדים. בקיבוץ כפר החורש פגש לראשונה את יאיר גרבוז שהפך לחברו הקרוב. "יאיר, שמחודד מאוד בחשיבה מקצועית ומעורה בחיי האמנות של תל אביב, מביא אותי לעיר הגדולה", הוא מספר. בתל-אביב הציג את התערוכה הראשונה שלו ב-1968 וזכה לביקורות מחמיאות.
בעקבות שריפה בסטודיו שלו בקיבוץ, שאירעה ב-1970, אבדו יצירותיו ובמשך שנתיים לא עבד כלל. נסיעה לאירופה הפגישה אותו עם יוזף בויס שהשפעתו עליו היתה ניכרת. פסליו משנות השבעים המאוחרות היו מיצבים בנויים על חפצים מצויים כמו מיטות ולוחות עץ. במקביל הציג רישומים בגלריות שונות בארץ. אבן דרך ביצירתו היתה התערוכה "מלאך בנוף אירי" שהוצגה בגלריה נעמי גבעון ב-1983 וקיבעה את פיסול הברזל שלו כמרכיב קאנוני באפוס האמנות הישראלי.
בעשור שלאחר מכן הציג חמש תערוכות יחיד בגלריה גורדון בהן הוצגו בין היתר הפסלים "מוצא אל הים" ו"באר וארבעה כלבים" שהפך לפסל חוץ בפינת הרחובות המלך ג'ורג' ושדרות בן ציון בתל אביב.
ב-1990 נבחר לייצג את ישראל בביאנלה של ונציה על ידי האוצר, אדם ברוך ז"ל. תערוכה זו פתחה בפני דורצ'ן קשר לאמנים ולתערוכות באירופה. "בונציה נפגשתי עם אמנים, אבות הפיסול של המאה ה-20, כמו אנתוני קארו ואדוארדו צ'לידה ומארק דה סוברו", הוא נזכר. מאוחר יותר אף שיתף פעולה עם קארו. בהמשך נערכה תערוכה מיצירותיו במוזיאון תל אביב.
לאורך כל השנים המשיך דורצ'ין להציג באופן קבוע תערוכות יחיד בגלריות ובמוזיאונים ברחבי הארץ. ב-2005 זכה דורצ'ן ביחד עם יאיר גרבוז בפרס אמת בתחום התרבות והאמנות וכאות הוקרה נערכה לכבודם בגלריה לאמנות של אוניברסיטת חיפה תערוכה משותפת. ב-2009 נערכה לכבודו התערוכה הרטרוספקטיבית,
"קפלים בברזל ומחוות של קווים" שאצר מרדכי עומר ובה הוצגו פסלי הברזל שלו מול רישומים והדפסים שיצר לאורך כל שנות עבודתו.
במשך השנים לימד דורצ'ין אמנות במוסדות להשכלה גבוהה בארץ בהם מכללת אורנים, מכון אבני לאמנות והמדרשה למורים לאמנות מכללת בית ברל. מ-1991 הוא מלמד בחוג לאמנות באוניברסיטת חיפה ובמסגרת תפקידיו באקדמיה, שימש גם כראש החוג לאמנות יצירה באוניברסיטת חיפה.