שתף קטע נבחר

בחן את עצמך: האם אתה יכול להיות מג"ד?

במבחן תיאורטי בתורת הלחימה, שבו נבחנו מח"טים ומג"דים, נרשמה עלייה של עשר נקודות בממוצע וירידה משמעותית בכמות הנכשלים. "המבחן מאלץ את המפקדים ללמוד", אמרו בצה"ל

הרמטכ"ל הטרי בני גנץ יכול להיות רגוע – גבי אשכנזי השאיר לו מפקדים מקצועיים, לפחות בתיאוריה: במבחן מיוחד שנקרא "תעודת חצי", בו נבחנו מפקדי חטיבות וגדודים בתחום תורת הלחימה, נרשמה עלייה של עשר נקודות בממוצע וירידה ניכרת בהיקף הנכשלים. "המבחן מאלץ את המפקדים לפתוח את הספרים המקצועיים וללמוד", שיבחו בצה"ל את המבחן.

 

 

אם גם לכם יש חלום להיות מג"דים או מח"טים, המבחן הזה נותן לכם מושג בסיסי לגבי הידע התיאורטי הנדרש. במבחן האחרון, נשאלו המפקדים, בין היתר, מהו ייעוד כוחות האבטחה בצורת קרב התקפה, אילו כוחות נכללים בקרב התקפה על מערך מוגן מבוצר, ומהי שעת ה"ש" בקרב התקפה?

 

בעקבות השינויים שהתחוללו בשנים האחרונות בשדה הקרב וכוללים בעיקר חילופי אש באזורים מאוכלסים, לחימה בשטח בנוי, ירי רקטות ופעילות תת-קרקעית, נאלצו בצה"ל גם לעדכן את הספרות המקצועית. בזרוע היבשה סברו שיש להטמיע את הידע התיאורטי בקרב המפקדים ולפני כשנה הגו מבחן לכלל סגל המח"טים והמג"דים.


"המפקדים צריכים להבין את החומר היטב" (צילום: רועי עידן)

 

"המטרה פשוטה מאוד", ציין רב-סרן אריאל הירש, ראש מדור יבשה במחלקת תורת לחימה, "המפקדים צריכים לעבור על החומר הכתוב, להבין אותו היטב והמבחן מהווה כלי שמאלץ אותם אכן להשקיע בכך זמן".

 

מדובר במבחן עם "חומר פתוח", הבנוי מ-60 שאלות סגורות והוא נשלח למפקדים באמצעות רשת האינטרנט הפנימית בצה"ל. "שבועיים לפני המבחן, הם מקבלים רשימת מקורות וספרים וברגע שהם פותחים את הקובץ, עליהם לסיים את המבחן בתוך שעתיים, עם כל ספר שרק יחפצו".

 

ומדוע מסכימים המפקדים העסוקים לפנות זמן יקר וללמוד למבחן? רס"ן הירש הסביר שתשובות המבחן מגיעות למפקדים הבכירים ביותר, בהם אלופי הפיקודים ומפקד זרוע היבשה ולכן הם משתדלים לפתור אותם על הצד הטוב ביותר.

 

"לפני כל מבחן, נערך דיון אלו שאלות יופיעו, תוך התאמת שאלות המהוות חידושים בתורת הלחימה, כך למשל המרכיב האזרחי בלחימה, תופס באחרונה מקום בשאלות", אמר הקצין. אגב, מלבד המג"דים והמח"טים, גם קצינים זוטרים יותר, בכל חילות היבשה, נבחנים במתכונת דומה.


"לפני המבחן דיון בחידושים בתורת הלחימה" (צילום: רויטרס)

 

בהתחלה, רמת הציונים במבחן הייתה בינונית והיקף הנכשלים, אלה שקיבלו מתחת ל-60 בניקוד הסופי, עורר דאגה. אולם, דבר זה השתנה כאשר מפקד זרוע היבשה, האלוף סמי תורג'מן, החל לכתוב הערות לאותם קצינים, ואז נוצרה מגמת שיפור.

 

כך, בבחינה שבה נבחנו כ-80 אחוזים מכלל המח"טים והמג"דים בתחילת 2010, עמד הממוצע על 70 נקודות. במבחן לאחר מכן,חל שיפור הן בכמות הנבחנים והן בתוצאותיהם. הפעם נבחנו 97 אחוזים מכלל המפקדים וציון הממוצע שלהם עמד על 72, אך 18 אחוזים מתוכם נכשלו.

 

"פעלנו להטמיע היטב את חשיבות המבחן, יצרנו גם תחרותיות בין המפקדים, והתוצאות השתפרו לקראת סוף 2010", סיפר רס"ן הירש. בימים אלה הפיקו דו"ח של תוצאות המבחן האחרון, המראה כי הממוצע עלה ל-81 נקודות והיקף הנכשלים ירד ל-4.5 אחוזים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלוף סמי תורג'מן. שיפר את המגמה
צילום: בן קלמר
מומלצים