שתף קטע נבחר

 

ביקור רשמי ראשון: קמרון הגיע למצרים

ראש ממשלת בריטניה הוא המנהיג הזר הראשון המבקר במדינה לאחר נפילת מובארק. הוא צפוי להיפגש עם טנטאווי ושפיק ולקרוא להם לקדם "מעבר אמיתי" לשלטון אזרחי. הוא גם ידון איתם בנושא הספינות האיראניות שהורשו לעבור בתעלת סואץ. קמרון ייפגש עם נציגי המפגינים, אך לא עם "האחים המוסלמים"

ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון הגיע בצהריים (ב') לקהיר, לביקור ממלכתי ראשון של מנהיג זר לאחר הדחת הנשיא חוסני מובארק. ה"גרדיאן" הבריטי דיווח כי ראש הממשלה יעלה בפני המנהיגים החדשים במדינה את סוגיית הספינות האיראניות שהורשו לעבור בתעלת סואץ. כמו כן, הוא ייוועד עם כמה ממנהיגי המחאה, אך לא עם נציגי "האחים המוסלמים".

 

 

על פי העיתון, הביקור יהיה חפוז ויימשך חמש שעות בלבד והוא נוסף ברגע האחרון לסיור המתוכנן של ראש הממשלה במזרח התיכון. קמרון ינסה להציג את בריטניה כ"ידידה אמיתית" של מצרים ולדחוק בצבא, השליט החדש, לקיים את הבטחתו לערוך בחירות חופשיות במדינה.

 

קמרון צפוי להיפגש עם מנהיגיה בפועל של המדינה, ראש המועצה העליונה של הכוחות המזוינים, מוחמד חוסיין טנטאווי וראש ממשלת מצרים, אחמד שפיק. הוא יקרא להם להסיר את התקנות לשעת חירום שמובארק הטיל ב-1981 לאחר ההתנקשות בקודמו אנואר סאדאת וידחק בהם לאפשר לאנשי האופוזיציה להחזיק במושבים בפרלמנט.

 .

בדרכו לקהיר אמר קמרון כי יבקש מהשליטים הצבאיים לוודא "מעבר אמיתי" לשלטון אזרחי. "זה חשוב קודם כל למצרים", אמר קמרון, "זהו רגע שטומן בחובו הזדמנות אדירה למצרים. זו הזדמנות אדירה עבורנו ללכת ולדבר עם מי שמנהלים כרגע את מצרים לוודא שזה באמת מעבר אמיתי משלטון צבאי לממשל אזרחי ולבדוק מה מדינות כמו בריטניה ומדינות אחרות באירופה יכולות לעשות כדי לעזור". 

 

על הפרק בביקור האזורי: מכירת נשק

קמרון יבקר במהלך השבוע במדינות שונות באזור וצפוי לעסוק בין היתר במכירות נשק. "יש לנו יחסי מסחר חשובים ביותר שאנחנו שואפים להרחיב", אמר קמרון, "יש לנו יחסי ביטחון חשובים ביותר שאנחנו צריכים לחזק ולחדד, גם בתחום המאבק בטרור הקיצוני". לטענתו, "התהליך של רפורמה פוליטית וכלכלית לא מנוגדת למטרות הללו".

 

קמרון התייחס לגל המחאה שפוקד את האזור: "המסר שלנו, כפי שהיה לכל אורך האירועים, הוא שהתגובה לשאיפות שהאנשים מראים ברחובות צריכה להיות רפורמה ולא דיכוי". בנוגע ללוב כינה קמרון את תגובת השלטונות למפגינים שם "אכזרית". זאת, בניגוד להתנהגות השלטון במצרים. "מה שמתרחש בלוב מחריד ולא מקובל. המשטר משתמש בצורות האכזריות ביותר של דיכוי נגד אנשים שרוצים לראות את ארצם, אחת הסגורות והאוטוקרטיות ביותר, מתקדמת".


"רק רוצים לראות את ארצם מתקדמת". מפגינים בלוב (צילום: AP)

 

בינתיים נמשכים הדיווחים על נפגעים בהפגנות בלוב. על-פי הדיווחים, עשרות בני-אדם נהרגו הלילה, במהלך הפגנה נגד שליט לוב בבירה טריפולי. רשת אל-ג'זירה דיווחה כי 61 בני-אדם נהרגו במהלך ההפגנות בבירת לוב. בנוסף, המפגינים נכנסו לכמה תחנות משטרה ופגעו ברכוש. בניין הפרלמנט בטריפולי, שם נערכות ישיבות כשחברי הפרלמנט מגיעים לעיר, הוצת ועלה באש. כך דיווחה סוכנות הידיעות רויטרס.

 

עדי ראייה סיפרו כי במהלך הלילה הגיעו המפגינים ל"כיכר הירוקה" בטריפולי ולכיכרות נוספות ונתקלו בשוטרים סמויים וחמושים. ההתנגשויות נמשכו כל הלילה.

עד ראייה סיפר שצלפים פתחו באש מגגות הבתים. אחר הוסיף שראה חמושים במכוניות שעליהן מתנוססות תמונות של קדאפי שועטים לעבר ההמון כשהם יורים לכל עבר ודורסים אנשים. תושבים בטריפולי סיפרו לאל-ג'זירה כי כוחות המשמר המיוחדים של קדאפי הם שירו לעבר המפגינים בכיכר הירוקה.

 

ארגון Human Rights Watch דיווח כי לפחות 233 בני-אדם נהרגו במהומות בלוב, מאז יום חמישי בשבוע שעבר, ובעיתון הערבי הלונדוני א-שרק אל-אווסט אף העריכו שמניין הקורבנות עולה על 1,000. בנו של שליט לוב, סייף אל-איסלאם קדאפי, הכחיש את הדיווחים ואמר כי המספרים מוגזמים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"לבדוק איך אפשר לעזור". קמרון
צילום: AP
"רגע של הזדמנות אדירה למצרים". חגיגות נפילת מובארק
צילום: AP
מומלצים