שתף קטע נבחר

אם תרצו אין זו רק צעדה: טיול לזכר הרצל ועוד

הפנינג משפחתי, פעילויות בטבע, מסלולי טיול באורכים שונים - כולם ועוד יתקיימו ב"צעדת הרצל" המסורתית בחוות חולדה לשימור זכרו של חוזה המדינה

"צעדת הרצל" המסורתית מתקיימת השנה בשבת 26 בפברואר, ומאורגנת על ידי מועצה אזורית גזר בשיתוף קרן קימת לישראל. הצעדה עוברת בין כרמים ומטעים, פריחות חורף, שדות חיטה מוריקים ונופי השפלה הפנימית.

 

המסלול הקצר ייערך לאורך חמישה קילומטרים, ואילו הארוך כעשרה קילומטרים. בסיום הצעדה יתקיים הפנינג לכל המשפחה, כולל סיורים מודרכים בבית הרצל, פעילויות בטבע בהדרכת מדריכי קק"ל, יריד אמנים, פעילויות, סדנאות יצירה ומופע לילדים.

 

 

נתיב היסטורי

הצעדה מציינת את סיפור המקום שתולדותיו גדושים באירועים היסטוריים ואתרים שהוקמו טרם קום המדינה. זה החל כיוזמה להנצחת חוזה המדינה, בנימין זאב הרצל. לאחר מותו נטעה קק"ל יער על שמו בחוות חולדה הנמצאת ממזרח לרחובות. בשטח שנרכש על ידי בנק אנגלו-פלשתינה הוקמה חווה חקלאית ובשנת 1908 נטעו בה כרמי זיתים, גפנים, מטעי שקד ומשמש שהתפרשו על פני שטח גודל.

 

חלקם הגדול נפגע במלחמת העולם הראשונה ואחרים ממכת הארבה שתקפה את האזור. קק"ל שיקמה את העצים ונטעה במקום חדשים.


עבודה עברית, חלוצים בשדרת בית הרצל (צילום: ארכיון הצילומים קק"ל)

 

בשנת 1909 הוקם בלב החווה "בית הרצל" ששימש למגורים. מנהל החווה, לואי בריש, התגורר בקומה העליונה ואילו הפועלים היהודים שוכנו במרתף הבית. בריש, לא שלט בשפה העברית והחלוציות של אנשי העלייה השנייה הייתה ממנו והלאה.

 

הוא לא החזיק מעמד וכשעזב נכנסו מנהיגי הפועלים היהודים לתפקיד והפכו את החווה למופת של עבודה עברית בארץ ישראל. במלחמת העולם הראשונה החווה ננטשה וחזרה לפעול אחרי המלחמה.

 

מלחמות היהודים

במאורעות 1929 תקפו הערבים ישובים יהודיים בעיקר כאלה ששכנו במקומות מבודדים והיו בהם מתיישבים מועטים. חולדה, שהייתה נקודת יישוב מבודדת הוחזקה על ידי 20 צעירים שעמדו בגבורה מול מאות פורעים שתקפו את המקום. התוקפים הציתו את היער והגורן, אך המגנים מנעו את החדירה לחצר. בקרב נהרג אפרים צ'יזיק, מפקד חולדה ואחיה של שרה צ'יזיק, שנפלה על הגנת תל חי.

 

לאחר קרב קשה וממושך התערב הצבא הבריטי ואילץ את המגנים לנטוש את הישוב מבלי לאפשר להם לקבור את צ'יזיק. רק יומיים לאחר מכן הם הצליחו לחזור ליישוב ולקבור אותו בפאתי היער. עמידתם הנועזת של הלוחמים הפכה לסמל דוגמת הקרב על תל חי ועל כך כתב הסופר ס. יזהר בספר "החורשה בגבעה".


החווה ננטשה במלחה"ע הראשונה. בית הרצל 1926 (צילום: אברהם סוסקין)

 

לאחר מאורעות 1929 טיפלה קרן קימת באתר ושמרה על היער ועל שרידי החווה. היישוב בחולדה חודש על ידי קבוצת "גורדוניה" ב- 1931. התנאים הקשים וחוסר במקורות מים גרמו למתיישבים להעתיק את נקודת היישוב מעט מערבה למקום שבו שוכנת קבוצת חולדה כיום. תודות למיקומה האסטרטגי חולדה חלשה על צומתי הדרכים לירושלים ומילאה תפקיד חשוב במלחמת העצמאות.

 

חולדה שימשה בסיס יציאה לרוב השיירות שיצאו לירושלים הנצורה. בצומת חולדה ניצבת אנדרטת הגבורה לזכרם של פורצי הדרך לירושלים. ב-1943 ערכו הבריטים בחולדה, לראשונה בתולדות היישוב העברי, חיפושים למציאת נשק המוחזק בצורה בלתי חוקית. הם הצליחו לגלות פגזי מרגמה אחדים וכתוצאה מכך נעצרו כמה מחברי הקבוצה ונאסרו לתקופות ממושכות.

 

לאחר קום המדינה נוספו ביער נטיעות ועצי בוסתן, הוצבו שולחנות פיקניק, ברזי מים ומתקני שעשועים. בין אתרי היער סובב מסלול משולט, שמסייע למטיילים העצמאים. יער הרצל כיום הוא חורשה מוצלת, פינת לבילוי בחיק הטבע ואתר זיכרון לגבורת היישוב היהודי. בין האתרים שניתן לטייל ולבקר נמנים בית הרצל, בריכת המים, אנדרטת חולדה, באר שחם, הבאר העמוקה והמחצבה.

 

להחזיק מים

בית הרצל - בתום מלחמת העולם הראשונה הוקף "בית הרצל" בחומה שהגנה על החצר. במרכזה ניצב מאגר מים מרובע ששרידיו נראים בשטח גם היום. המים הובאו לבריכה על ידי עגלה רתומה לפרדה מבאר שחם, המרוחקת כ-300 מטרים מהבית. לקראת חגיגות היובל למדינה גובשה תוכנית לשיקום 50 אתרים היסטוריים, ובהם בית הרצל.


שוקם לקראת חגיגות היובל למדינה, בית הרצל (צילומים: אבי חיון, קק"ל)

 

קרן קימת לישראל שיקמה את בית הרצל בתיאום עם המועצה לשיקום אתרים ורשות הטבע והגנים. לצד השביל המוביל אל הבית הוצבו מיצגים המתארים את תולדות המקום. בחלל הפנימי מוקרן סרט ומוצג תיעוד היסטורי.

 

בריכת המים - בפאתי כרם הזיתים נמצאת בריכת מים עגולה בנויה מבטון ומן הגג ניתן לערוך תצפית על הסביבה. זוהי בריכת המים שהצילה את תושבי ירושלים בתקופת המצור. דרכה הוזרמו מים ב"קו השילוח" לאחר שקו המים הראשי לעיר נותק.


בחלל הפנימי מוקרן סרט ומוצג תיעוד היסטורי. בית הרצל

 

הצינור העביר את המים מן הבריכה לאורך התוואי של דרך בורמה עד מבואות העיר. כיום, ניתן לראות ליד הבריכה שריד מן הצינור המקורי. המפעל זכה לשם "קו השילוח" על שם ניקבת השילוח בירושלים, מימי המלך חזקיהו.

 

מצבת זכרון

אנדרטת חולדה - פסלה של האמנית בתיה לישנסקי ניצב מעל קברו של מפקד הלוחמים אפרים צ'יזיק שנפל בקרבות תרפ"ט. הפסל מתאר שלוש דמויות: אפרים צ'יזיק, אחותו שרה צ'יזיק ודמות נוספת לזכר הנופלים במערכות ישראל. המצבה מסמלת את עמידת היישובים העבריים מאז תל חי ועד חולדה.

 

בפסל משולבים כלי עבודה, המסמלים את הקשר של מגני היישוב לחקלאות. האנדרטה הוצבה במקום ב-1937. סמוך לאנדרטה מתחילה שדרת עצי וושינגטוניה מהמפוארים בארץ. השדרה נמשכת לאורך קילומטר ובקצה ניצבת אנדרטה לזכרו של קצין צה"ל, טל צמח, בן קיבוץ חולדה שנהרג בהתקפת מחבלים.


אנדרטת המגנים. המצבה מסמלת את עמידת היישובים העבריים

 

באר שחם - שריד נוסף לשנים הראשונות שבהם פעלה החווה בתנאים קשים של חוסר מים היא באר שחם. מקור מימיה הוא מאפיק נחל שחם שבשולי יער חולדה. המים נשאבו מעומק תשעה מטרים ושימשו את תושבי הכפר הערבי חולדה. מתיישבי חוות חולדה שלמו לאנשי הכפר עבור שימוש במימי הבאר. הם הובילו את המים בחביות עץ מן הבאר אל מאגר המים של היישוב.

 

הבאר העמוקה - ב-1912 נעשה ניסיון למצוא מקור מים תחליפי לבאר שחם, כדי לבטל את התלות בערביי חולדה. בצד נחל שחם קדחו באר בעומק כ-180 מטרים. הבאר הפיקה מים עשירים בגופרית ובאיכות ירודה.

 

המחצבה - בתקופת מאורעות 1939-1936 הושבתה אספקת אבן ממחצבות ערביות. חברת סולל בונה פיתחה בחולדה מחצבה כדי לספק חצץ לסלילת דרכים וכבישים. מאוחר יותר ניצלו לוחמי ה"הגנה" את המחצבה לצורך אימוני ירי.

 

איך מגיעים?

יער הרצל בחולדה נמצא כעשרה ק"מ מדרום-מזרח לרחובות. לבאים מתל אביב או מירושלים פונים במחלף לטרון לכיוון אשקלון בכביש 3, חולפים על פני צומת נחשון ולאחר כשני ק"מ פונים בצומת חולדה לכיוון רחובות בכביש 411.

 

היער נמצא כשני ק"מ מהצומת. צעדת הרצל תתקיים בשבת 26 בפברואר בין השעות 10:00-08:00, מחיר השתתפות 10 שקל לצועד מגיל 5 ומעלה. פרטים והרשמה 08-9274047, 08-9274052

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שדרת בית הרצל
בנימין זאב הרצל
צילום: אבי חיון, קק"ל
מומלצים