הדלק הפריע? ומה עם הפערים החברתיים?
עלינו לדרוש מממשלת ישראל להציב יעד ברור לצמצום פערים חברתיים ומיגור העוני בישראל. עוני מוביל לפשע, מעודד השתמטות מצה"ל ומעל הכל מגדיל את הייאוש
המאבק על מחירי הדלק הוא המאבק הלא נכון, כי הוא פשוט משחק לידיים של בנימין נתניהו. הרי אם הבעיה היא ההתייקרויות, אז פשוט מבטלים אותן. זה עד כדי כך פשוט. ואם אפשר אז גם זורקים פנימה איזו הנחה בתחבורה ציבורית, שממומנת מקיצוץ רוחבי בתקציבי חינוך, בריאות, בטחון פנים וסלילת כבישים. מעבירים כסף מכיס ימין לכיס שמאל, וכך מטאטאים מתחת לשטיח את המקור האמיתי למאבק, את הבעיה שהיא לא פחות מסרטן בלב האומה - העוני.
- הצטרפו לדף הפייסבוק של ynet
מיליונים יצאו להפגין בלב קהיר כיוון שרצו חירות, אך גם מפני שרצו להתפרנס בכבוד. הם יצאו לרחובות כי מאסו בפערים החברתיים האדירים בין האליטה
העסקית להמון העם. הפלא ופלא - אנשים במצרים, בתוניסיה ואפילו גם אצלנו בישראל רוצים בסך הכל לסיים את חודש, ולהרגיש כי הם אינם אזרחים סוג ב'.
ישראל הולכת בשנים האחרונות בעקבות מדיניות כלכלית מאוד מאוד ברורה, בהובלת ראש הממשלה נתניהו; מדיניות ניאו-ליברלית הדוגלת בהורדת מסים, הקטנת התמיכה של מדינת הרווחה בחלשים, וצמיחה מהירה בעשירונים העליונים, צמיחה שבתקווה תחלחל למטה לכולם. נתניהו עושה כל שביכולתו לסייע לעשירים על ידי הקטנת נטל המסים הישירים, על אף שהם כבר נמוכים ביחס לממוצע ה-OECD. זאת, בזמן שנטל המסים העקיפים בארץ, אותם מסי צריכה אשר פוגעים בעיקר בחלשים ובהם אותו "בלו" מפורסם על הדלק, הם מהגבוהים במערב.
רחוקים מהמערב, קרובים למזרח
בעשורים האחרונים, ובעיקר בעשור האחרון, ישראל הידרדרה במדרון חלקלק לעבר פערים חברתיים מהגבוהים בעולם המערבי. מדד ג'יני למדידת אי השוויון בישראל החריף בעשור האחרון מ-0.36 ב-1999 ל-0.39 ב-2009. לשם השוואה, במדינות שוויוניות כמו דנמרק ויפן גובה המדד הוא רק 0.25, וממוצע ה-OECD הוא 0.31. באיזו חברה אנחנו נמצאים, באיזה מדינות מדד ג'יני דומה לישראל? השמות מצרים, ירדן ותימן מצלצלים מוכר?
המאבק על מחיר הדלק יכול וצריך לקחת צעד גדול קדימה, אם אנחנו רוצים לראות עשרות אלפים ברחובות. אך בשביל זה חייבים לגעת בנקודה עצמה. עלינו לדרוש מממשלת ישראל להציב יעד ברור ומדיד לצמצום פערים חברתיים ומיגור העוני בישראל.
העוני מפורר את הסולידאריות החברתית, הוא מדרדר לפשע, הוא מעודד השתמטות מצה"ל, ומעל הכל- הוא מגדיל את הייאוש. את הייאוש מהמנהיגים - מילא, אבל גם את הייאוש מהמערכת הדמוקרטית כולה, וזה מסוכן יותר מכל דבר אחר.
עלינו לדרוש מממשלת ישראל להוכיח שהיא "חברתית" באמת, שאכפת לה מהאזרח הקטן. שראש הממשלה יבוא ויודיע קבל עם ועדה כי הוא מציב יעד, שתוך 10 שנים מדד ג'יני של ישראל יהיה כמו זה של ה-OECD שאנחנו כל כך גאים בהצטרפותנו לשורותיו. ואתם יודעים מה? אפשר אפילו קצת פחות. 0.3 יהיה היעד שלנו, למה לא? הרי יש לנו ממשלה "חברתית", הלא כן?
יובל אדמון, יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטה העברית