שתף קטע נבחר

האיש שסידר את סוכנויות הביון האמריקאיות

מתכנת מקליפורניה, הוליך שולל גורמים ממשלתיים אמריקאים רבים בטענה כי פיתח תוכנה שתמנע את אסון הטרור הבא. בתמורה לתוכנה שלא עשתה דבר, הוא קיבל מיליוני דולרים, ומה עשו הרשויות הממשלתיות? כלום

<< קריפי בפייסבוק: לקבל התראה כשהם נפרדים

 

שירותי הבטחון של ארצות הברית עלולים להיות מובכים קשות, בגלל דניס מונטגומרי, מתכנת מקליפורניה שהבטיח כי בידיו טכנולוגיה שיכולה למנוע את פיגוע הטרור הבא של אל-קאעידה, אבל התגלה כנוכל. על פי הניו יורק טיימס , מונטגמרי הצליח לשמור על הקשר עם שירותי הבטחון ולהונות אותם במשך שמונה שנים.

 

אך משום מה, למרות שההתעסקות עם מונטגומרי ועמיתיו עלתה לממשלה מיליוני דולרים, גורמי הביטחון אינם מתכוונים לתבוע אותו ומתאמצים ככל האפשר להבטיח שהפרטים אודות עסקיו עם וושינגטון יישארו חסויים. במשרד המשפטים אומרים כי הסיבה להאפלה היא רגישות המידע, בעוד שאחרים טוענים שהממשלה פשוט מנסה להימנע מהמבוכה הפומבית.

 

מזימות מקודדות בשידורי אל ג'זירה

לפי הפרטים שפורסמו, דניס מונטגומרי, טכנאי ביו-רפואי בעברו עם נטיה להימורים המתגורר בפאלם ספרינגז, הצליח ככל הנראה להוליך שולל שותפי עסקים ועשרות סוכנים ממשלתיים, ביניהם סוכני ה-CIA והאייר פורס בנוגע לתוכנה שפיתח למלחמה בטרור. לתוכנה שיצר, לטענת מונטגומרי, היכולת למצוא מזימות נסתרות של טרוריסטים המוצפנות בגלי השידור של רשת אל ג'זירה, לזהות טרוריסטים לפי צילומי וידאו של כלי טייס בלתי מאוישים, ולהבחין ברעשים העולים מצוללות עוינות. אך במציאות, התוכנה לא הוכיחה את עצמה אפילו לא פעם אחת.

 

הכל החל כאשר מונטגומרי ושותפו בחברת eTreppid פנו ב-2002 לגורמים רשמיים בסוכנויות הביון בוושינגטון, בטענה המופלאה שמונטגומרי מצא מסרים מקודדים שהוחבאו בשידורי הרשת אל ג'זירה, והתוכנה שבאמצעותה עשה זאת הצליחה לפצח את המסרים ולזהות את המסרים המדויקים שנשלחו. את ההסבר לטכנולוגיה תלה מונטגומרי בניסיונו הקודם בחברה להמציא טכניקת צביעת סרטי קולנוע, שהיתה כביכול מסוגלת לצבוע את הסרטים דרך זיהוי דפוסים ובידוד צבעים.

 

בניגוד לחברות הסרטים בהוליווד, ב-CIA התלהבו מהתוכנה, ובתוך מספר חודשים זכתה eTreppid בכמעט עשרה מיליון דולר עבורה, והיא נחשבה לפיסת התוכנה "החשובה והרגישה ביותר" של סוכנויות הביון. בשנת 2003, דיווח מונטגומרי ל-CIA שמישהו שתל מסרים בשידורי אל ג'זירה בנוגע לטיסות מאנגליה, צרפת ומקסיקו, שעומדות להחטף על ידי טרוריסטים. בשלב זה המידע הועבר לנשיא לשעבר

ג'ורג' ו. בוש, והוא הורה לכלי הטיס להסתובב בחזרה, או שיקורקעו לפני שיורשו להיכנס לגבולות האוויריים של ארה"ב.

 

לאחר בדיקה סודית ומדוקדקת של גורמי ממשל צרפתיים שזעמו על כך ההאשמות, הם הגיעו למסקנה שהטכנולוגיה מפוברקת. לאחר שהגישו את תוצאות הבדיקה לממשל בוש, החלו גורמים הנוגעים לדבר בארה"ב לחשוד שעבדו עליהם.

 

3 מיליון דולר מחיל האוויר

ב-2006 ניסה ה-FBI לתפוס את מונטגומרי בטענה שהוא גנב מידע דיגיטלי מחברתו לשעבר (eTreppid), ושינה תוצאות בדיקות שמטרתן היתה להוכיח לגורמים צבאיים שתוכנת זיהוי הווידאו שלו אכן עובדת. אבל החקירה התמוטטה לאחר שהוכרז בבית משפט שה-FBI ניהל חיפוש בלתי חוקי בביתו של מונטגומרי.

 

גם לאחר שסוכנויות הביון והצבא האמריקאי הבינו שיש להם עסק עם נוכל, ההתעסקויות המשפטיות לא הניאו את מונטגומרי מלנסות ולהעביר את המידע הכביכול סודי שלו למדינות אחרות, וב-2006 ניסה לשכנע את אנגליה שהתוכנה שלו זיהתה שלושה חשודים שניסו לשתול פצצות על אדמתה, אך סוכנים אמריקנים מייד פנו לאנגליה והפריכו את טענתו.

 

תחת חברה ושותפים עסקים חדשים, ניסה מונטגומרי את מזלו שוב ב-2008, ופתח במשא ומתן נוסף עם חיל האוויר האמריקאי בשווי 3 מיליון דולר בנוגע לטכנולוגיית זיהוי הטרוריסטים שלו. לאחר שהחיל ניסה להשתמש בתוכנה לזיהוי הסומלים, שהיה חשד שזממו לשבש את טקס ההשבעה של הנשיא ברק אובמה, התגלה שהאיום, כמו החשש לחטיפת המטוסים בשנת 2003, מעולם לא התקיים. ב-2009 ביטל חיל האוויר את החוזה עם החברה, כיוון שלא עמדה בדרישות החיל.

 

והיום, האיש אשר הצליח להביך את סוכנויות הביון האמריקאיות ולהשיג כנראה במרמה כמעט 20 מיליון דולר, אינו נחקר או מואשם על ידי גורמים ממשלתיים או צבאיים בארצות הברית. נהפוך הוא: הפרטים על עסקיו מטואטאים אל מתחת לשטיח והכספים שבוזבזו בתמיכה בתוכנת זיהוי הטרוריסטים שלו ירדו לטמיון. אך העובדה המטרידה יותר היא שמונטגומרי אינו דוגמא בודדה; ממשלת ארה"ב שילמה 285 מיליארד דולר בשלוש שנים בתקופת כהונתו של בוש ליותר מ-120 זכיינים, שהואשמו מאוחר יותר בהונאה או בגרימת עוולה.

 

הצטרפו לפייסבוק של ynet וקבלו עדכונים חמים וסרטונים בלעדיים

 

למרות הצנזורה: הלובים מדווחים ביוטיוב >> 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אוסמה בין לאדן
צילום: רויטרס
מומלצים