בעקבות הגשם: צפו בנחלי הצפון זורמים בשצף
הנחלים באגן ההיקוות של הכנרת שוצפים מים, מפלס הכנרת טיפס ב-4 ס"מ ומעיינות בגליל שופעים מים לראשונה השנה. עם זאת, הנחלים במרכז ובשפלת יהודה עדיין מחכים למים. צפו בזרימת הנחלים בצפון
בשורות טובות לכנרת: הגשמים האחרונים העירו לחיים את הנחלים בצפון הארץ, ששוצפים כעת מים. "בכל נחלי אגן ההקוות של הכנרת ירדו גשמים רבים", מספר הלל גלזמן, מנהל מדור ניטור נחלים ברשות הטבע והגנים, "הזרימות הכי חזקות מתרחשות ביובלי הירדן, אך גם בנחלי רמת הגולן והגליל המזרחי יש זרימות יפות".
לדבריו, בנחלים רבים נרשמה זרימה של עשרות מטרים מעוקבים לשנייה. "הגשמים שירדו בפברואר הרוו את האדמה במקומות רבים", הוא מסביר, "הגשמים ביממה האחרונה היו מאוד חזקים בצפון, ומכיוון שהקרקע היתה מאוד רטובה, קיבלנו מיד שטפונות מאוד חזקים".
עוד הוא מפרט כי כמויות גדולות של גשם שירדו בדרום לבנון, התנקזו אל החצבאני ואל נחל עיון, שם הזרימה החזקה הביאה להצפת הגשרים ולסגירת שמורת הטבע למספר שעות. הפעם הקודמת והיחידה בחורף הנוכחי שבמהלכה נצפו זרימות בסדר גודל זה בנחלי הצפון היתה בדצמבר, אולם גלזמן מציין שהפעם הזרימה חזקה יותר.
גלזמן מוסיף כי הגשם גם תרם למעיינות בגליל, ששופעים מים בפעם הראשונה השנה, דוגמת מעין עין רמיאל שליד מושב שפר. "יחד עם זאת, מעיינות אחרים כמו בעין אפק ובנחל בצת, עוד לא הגיעו לשפיעה בגלל מחסור במים", הוא אומר.
זרימה חלשה לעומת 2010
מנתוני השירות ההידרולוגי ברשות המים עולה, כי בעקבות הגשם, נרשמו זרימות חזקות בנחלי אגן ההקוות של הכנרת: 17 מ"ק לשנייה בנחל סער, 25 מ"ק לשנייה בנחל חרמון, 45 מ"ק לשנייה בנחל שניר, 35 מ"ק לשנייה בנחל משושים, וכ-70-80 מ"ק לשנייה בנהר הירדן. עם זאת, בשנה שעברה נמדדו בנחלים אלה ספקות שיא גבוהות בהרבה. כך למשל ב-23 בינואר 2010 היתה זרימה של 140 מ"ק לשנייה בירדן.
עוד עדכנו ברשות המים, כי מפלס הכנרת טיפס ב-4 ס"מ ביממה האחרונה, לרום של 213.52 מטר מתחת לפני הים - 52 ס"מ מתחת לקו האדום התחתון. המפלס יוסיף ויטפס בימים הקרובים.
ברשות המים מדגישים, שכמויות הגשמים שירדו עד כה ברחבי הארץ מסתכמות בכ-75% ביחס לממוצע העונתי וב-61% ביחס לכמות השנתית הכוללת. מהנתונים עולה כי הגשמים מתרכזים בעיקר בצפון - בעוד שבאגן הכנרת הגיעו כמויות הגשם ל-85% ביחס לממוצע האזורי, במרכז עומדות הכמויות על כ-50%-60% בלבד.
גם הגשמים שירדו ביממה האחרונה התרכזו במעלה אגן ההיקוות של הכנרת: ברכס החרמון ירדו כ-99 מ"מ, במרום גולן - 60-65 מ"מ ובאזור מירון שבגליל העליון - 60 מ"מ. לעומת זאת, באגן ירקון תנינים ירדו בין 20 ל-30 מ"מ ובאגן החוף - 10-15 מ"מ. ואכן, גלזמן מספר כי בנחלים באזור המרכז ובשפלת יהודה אין עדיין זרימה כלל. "המצב ההידרולוגי עדיין קשה מאוד. קיים עדיין מחסור גדול של מים, גם בכנרת ובאקוופירים", הוא מדגיש.