ניו זילנד: "רעש האדמה - כמו ב-11 בספטמבר"
"קרייסטצ'רץ' הפכה לעיר רפאים. אין יוצא ואין בא. בתים עלו באש, מכוניות נקברו תחת ההריסות ועצים נפלו באזור מסחרי מלא בתרמילאים", תיארו תיירים זרים בניו זילנד את רגעי האימה בעקבות רעידת האדמה שבה נספו לפחות 65 בני אדם. ראש ממשלת ניו זילנד: "זהו יום שחור בהיסטוריה שלנו"
תיירים זרים בניו זילנד מתארים את רגעי האימה: "קרייסטצ'רץ' הפכה לעיר רפאים. אין יוצא ואין בא. אין מים, אין חשמל", כך סיפר היום (יום ג') קיי לוקסלי, אזרח בריטי הנמצא בניו זילנד ל"טלגרף". לפחות 65 בני אדם נהרגו ברעידת האדמה בעוצמה 6.3 דרגות בסולם ריכטר שפקדה הלילה את העיר קרייסטצ'רץ'. רבים נפצעו ומאות בני אדם נותרו לכודים מתחת להריסות.
אשתו של לוקסלי סיפרה כי תושבי העיר מוכת האסון בניו זילנד שבתיהם נהרסו, יבלו את הלילה במחנה אוהלים בפארקים מחוץ לעיר. "ראיתי בניינים עולים באש, מכוניות נקברות תחת ההריסות. אף אחד לא יודע מה לעשות כרגע. כולם חסרי אונים", אמרה.
- רעידת האדמה בניו זילנד: עדכונים שוטפים בפייסבוק של ynet
סימון קוב, אזרח בריטי נוסף שנמצא באזור הרעש, סיפר לרשות השידור הבריטית BBC כי רעידת האדמה תפסה אותו בזמן שהסתפר במספרה מקומית. הוא תיאר את רגע הרעש "כמו ב-11 בספטמבר" - האבק כיסה את כל המקום. "זה היה ככל הנראה אחד הרגעים המבעיתים ביותר בחיי", סיפר קוב והוסיף: "אנשים עפו באוויר מעוצמת הרעש ונחתו בחוזקה על הקרקע".
ברנבי לאק מוויילס, סיפרה כי שהתה בהוסטל מקומי בזמן שרעידת האדמה פקדה את קרייסטצ'רץ'. "הייתי בחדר וסידרתי את חפציי ומיד ידעתי במה מדובר משום שבאחרונה נרשמו באזור רעידות משנה רבות", סיפרה לאק.
לדברי לאק, בת 29, "ראיתי עץ נופל על אזור מסחרי, בו ישבו תרמילאים במשך כמה דקות - לפני שהכול נעשה להיות מפחיד ביותר". לדבריה, היא הבינה את עוצמת ההרס רק לאחר שהרימה את ראש והביטה ברחוב.
ראש עיריית קרייסטצ'רץ', בוב פרקר, תיאר את העיר כ"אזור מלחמה". תושבי העיר עדיין מתאוששים מרעידת האדמה בחודש ספטמבר האחרון. ראש הממשלה ג'ון קי, שעשה את דרכו לאזור האסון, אמר כי "זהו יום שחור בהיסטוריה של המדינה".
פגישה ליד ההריסות. קרייסטצ'רץ', היום (צילום: רויטרס)
במשרד החוץ בירושלים מנסים לברר מה עלה בגורלו של ישראלי, ששהה באזור האסון בעיר קרייסטצ'רץ'. חבריו של הישראלי התקשרו למשפחתו ומסרו שהוא נפגע ונהרג, אך עדיין לא נמסר אישור רשמי לכך. מלבדו, נפגעו עוד שני מטיילים ישראלים באורח קל. בנוסף, מסר נציג חב"ד ל-ynet שבית חב"ד קרס לגמרי. שלושה בני אדם נחלצו מהמקום בלא פגע.
ליברמן: "ישראל משתתפת בצערה של ניו זילנד"
במקביל, שר החוץ אביגדור ליברמן, שוחח עם מקבילו הניו זילנדי, מוראי מק'קולי, ואמר כי "ישראל משתתפת בצערה של ניו זילנד על האסון". ליברמן חזר על הצעת הסיוע הישראלי, והודה על עזרת השלטונות בניו זילנד לשגרירות הישראלית באיתור וזיהוי הישראלים במקום. השר מק'קולי הודה לליברמן על הצעת הסיוע ואמר כי אין עדיין הערכה סופית של מספר הנפגעים.
על פי הדיווחים, בשעה 13:00 בצהריים (שעון מקומי) הורגשה הרעידה החזקה בעיר השנייה בגודלה בניו זילנד, בה חיים 350 אלף בני אדם. המכון הגיאופיזי בארה"ב דיווח כי מוקד הרעש היה כחמישה קילומטרים מהעיר, בעומק של ארבעה קילומטרים מתחת לאדמה.
ראש העיר קרייסטצ'רץ' סיפר שהרגיש את האדמה רועדת ומיד נשכב על רצפת משרדו. "לאחר מכן יצאתי אל הרחוב, שם ראיתי הרבה אנשים מבוהלים ומבולבלים", סיפר פרקר. "נמסר לי שאנשים בתוך בניין העירייה נפצעו", אמר ראש העיר, והוסיף ש"יהיה בעיר שברון לב גדול. זה יום קשה מאוד לכולנו ברמה האישית, ואני צופה שמניין ההרוגים עוד יעלה".
את ניו זילנד פוקדות מדי שנה כ-14 אלף רעידות אדמה, מרביתן בעוצמה לא-משמעותית. רעש האדמה הקטלני האחרון שהורגש במדינה הפעילה מבחינה גאולוגית, היה בשנת 1968, אז רעידה בעוצמה דומה - 7.1 דרגות בסולם ריכטר - גרמה למותם של שלושה בני אדם בחוף המערבי של האי הדרומי.