שתף קטע נבחר

 

בוטל מצב החירום באלג'יריה לאחר 19 שנים

בהשפעת גל המחאה במזרח התיכון, ובעקבות המפגינים שיצאו לרחובות, אישר הקבינט את הסרת תקנות החירום שהוכרזו כדי להיאבק במיליציות האיסלאמיות. סמכותו של הצבא תוגבל, אך ככל הנראה עדיין ייאסרו הפגנות בבירה

הקבינט באלג'יריה אישר הערב (ג') את הסרת מצב החירום שהוכרז במדינה לפני 19 שנים. סוכנות הידיעות הרשמית במדינה. ההוראה תיכנס לתוקף "בקרוב מאד", לאחר שתפורסם באופן רשמי. בשבוע שעבר הודיע ראש הממשלה אחמד אויחיה כי מצב החירום יבוטל כחלק כחלק מחבילת הטבות לתושבי המדינה. "לא ניתן להתעלם מהאירועים המתרחשים בעולם הערבי ובמדינות המוסלמיות", אמר ראש הממשלה.

 

 

"הסרת מצב החירום תתרחש במקביל להכרזה אודות מספר החלטות הנוגעות לדיור, תעסוקה ואדמיניסטרציה ממשלתית", מסר אז ראש הממשלה. עד כה התעקשה הממשלה שמצב החירום הכרחי לצורך המאבק בטרור. אך מתנגדי השלטון טוענים כי הוא שימש בעיקר לדיכוי האופוזיציה על ידי איסור הפגנות.

 

מצב החירום הוחל כדי לסייע לרשויות ללחום במורדים האיסלאמיים במהלך מלחמת גרילה שגבתה את חייהם של כ-200 אלף בני אדם בשנים 1992-2002. הסרתו הייתה אחת מתביעותיהם של מאות תומכי האופוזיציה שיצאו לרחובות בשבועות האחרונים.


הצליחו. המפגינים באלג'יריה (צילום: AFP)

 

ביטולו של מצב החירום תגביל את יכולתו של הצבא להתערב בענייני ביטחון פנים, אך השפעתו על החיים הפוליטיים במדינה לא צפויה להיות מרחיקת לכת. תקנות החירום אסרו על הפגנות בבירה אבל הנשיא עבד אל-עזיז בוטפליקה אמר החודש כי ההגבלה הזו תישאר בתוקף.

 

על אף האיסור על הפגנות השתתפו אלפים בהפגנות שנערכו במהלך גל המחאה ששוטף את המזרח התיכון. רק אתמול הפגינו כ-500 סטודנטים בבירה אלג'יר במחאה על חוק חדש שעלול לפגוע במעמדם. מולם התייצבו כוחות משטרה רבים וכמה מהסטודנטים דיווחו כי הוכו נמרצות בידי השוטרים.

 

גם בשבת נערכו הפגנות אופוזיציה שהמשטרה המקומית פיזרה בגז מדמיע. המפגינים צעקו "אלג'יריה - חופש ודמוקרטיה". הם צעדו לעבר כיכר 1 במאי בבירה באלג'יר, אך נעצרו על-ידי כוחות המשטרה.

 

במהלך ההפגנה נפצע באורח קשה חבר מפלגת האופוזיציה הגדולה בפרלמנט. על פי הדיווח, נבחר הציבור נפגע בעימותים בין מפגינים לשוטרים שניסו לפזר את ההפגנה.

כוחות גדולים של משטרה הוצבו ברחובות אלג'יר, כדי למנוע ממפגינים להגיע לכיכר המרכזית. עשרות רכבי משטרה ומשוריינים של הצבא הוצבו ברחובות מרכזיים, שעות לפני תחילת ההפגנה. המפגינים, שניסו בכל זאת להגיע לכיכר, התפצלו לשתי קבוצות - אבל מאות שוטרים, חבושים בקסדות, מנעו מהם להתקרב ליעדם.

 

אלג'יריה היא יצואנית נפט וגז מרכזית, ולאי שקט פוליטי בה עלולות להיות השלכות כלכליות בינלאומיות. מומחים טוענים כי קטנים הסיכויים להפיכה בסגנון מצרים ותוניסיה במדינה, שכן השלטון יכול להשתמש בכספי הנפט להרגעת הרוחות. נשיא אלג'יריה בוטפליקה נבחר ברוב גדול לכהונה שלישית של חמש שנים בחודש אפריל 2009. בחודש הבא הוא צפוי לחגוג את יום הולדתו ה-74, אחרי עלה לראשונה לשלטון ב-1999. הוא הבטיח במהלך הקמפיין להמשיך במדיונות של פיוס לאומי ובנייה מחדש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
על אף האיסור, האופוזיציה יצאה לרחובות
צילום: AP
המפגינים דרשו "חופש ודמוקרטיה"
צילום: AFP
מומלצים