אתם אופטימים? משככי כאבים ישפיעו עליכם יותר
כך עולה ממחקר חדש. החוקרים מצאו כי מטופלים שהאמינו בהצלחת משככי הכאבים חשו משמעותית פחות כאב. כאשר המטופלים ציפו לירידה בהשפעת התרופות - רמת הכאב עלתה באופן חד. ההמלצה לרופאים: לאתר נקודות אכזבה מהטיפול
לקחתם תרופה לשיכוך כאבים והיא לא משפיעה עליכם? אולי אתם לא מאמינים בה מספיק: מחקר חדש מגלה כי יעילות הטיפול התרופתי לשיכוך כאבים משתפרת או נפגמת לגמרי בהתאם לציפיות של המטופל. בנוסף מצביע המחקר על האיזורים במוח הפעילים או נפגעים במהלך הטיפול התרופתי. המחקר החדש פורסם בגיליון האחרון של כתב העת Science Translational Medicine.
הצטרפו לפייסבוק של ynet וקבלו עדכונים חמים וסרטונים בלעדיים
החוקרים ממליצים: להתמקד גם בנפש של המטופל
במחקר השתתפו 22 מטופלים. רגליהם של המשתתפים חוממו והם התבקשו לדווח מהי מידת הכאב שחשו, בסולם של אחד עד 100. במקביל חוברו הנבדקים לעירוי לוריד, אשר החדיר להם תרופות בלא ידיעתם, בזמן אמת. ממוצע דיווח דרגת הכאב של המטופלים עמד על 66, ואז הם קיבלו תרופה לשיכוך כאבים דרך העירוי, ללא ידיעתם - שהורידה את רמת הכאב ל-55. בשלב זה דיווחו החוקרים לנבדקים כי הם קיבלו תרופה לשיכוך כאבים, מה שהוריד את הדיווח על רמת הכאב ל-39 בממוצע.
אך החוקרים לא הסתפקו בכך. הם אמרו לנבדקים כי מינון התרופה לשיכוך כאבים הופחת וכי עליהם
לצפות לכאב, אף שבפועל המינון נותר כשהיה. אז עלה שוב דיווח הכאב של הנבדקים ל-64 בממוצע, כך שלמעשה הנבדקים דיווחו על אותה מידת כאב בין אם הם קיבלו תרופה לשיכוך כאבים או לא.
בהמשך נערכו סריקות מוחיות לנבדקים, שהראו אילו איזורים במוח הושפעו כתוצאה מציפייתם להשפעת הטיפול התרופתי. הסריקות הראו פעילות מוגברת באיזור קליפת המוח הקדמית ואיזור התת-קליפה המוחית כאשר למטופלים הייתה ציפיה חיובית מהשפעת התרופה, בעוד שאכזבה מהטיפול התרופתי הובילה לירידה בפעילות איזור ההיפוקמפוס וקליפת המוח הקדמית-אמצעית.
החוקרים הסבירו כי פעמים רבות אנשים הסובלים ממחלות כרוניות מאבדים תקווה בהצלחת הטיפול התרופתי, מה שמשפיע באופן ישיר על יעילות הטיפול. הם קראו לרופאים לנסות ולאתר נקודות אלו של אכזבה מהטיפול, ולהתמקד לא רק בגוף אלא גם בנפש של המטופל.
משככי כאבים. המצב הנפשי משפיע
צילום: shutterstock
מומלצים