שתף קטע נבחר

מאז 2003: פי 3 יותר ילדים אוטיסטים בישראל

בפעם הראשונה בישראל התפרסמו נתוני אמת על שיעור הילדים הסובלים מאוטיזם, ועולה כי מספרם זינק פי שלושה מאז 2003. אחד מכל 200 ילדים מוגדר כאוטיסט, ו-80% מהם בנים, כך מדווח "ידיעות אחרונות". המומחה טוען שלא מדובר באבחון יתר

זינוק חד במספר הילדים הסובלים מאוטיזם בישראל: שיעור הילדים הסובלים מההפרעה הקשה עלה פי שלושה משנת 2003 עד 2009 - כך עולה מנתונים שמפרסמת קופת חולים מכבי. על פי הנתונים הללו, אחד מכל 200 ילדים בישראל לוקה באוטיזם, ו-80% מהילדים המאובחנים כאוטיסטים הם בנים.

 

 

הנתונים ממשיכים לעלות בהתמדה

בשנים האחרונות ישנה עלייה דרמטית בשכיחות של מקרי האוטיזם המדווחים ברחבי העולם, והנתונים ממשיכים לעלות בהתמדה. בארצות הברית עומד שיעור הלוקים באוטיזם על אחד ממאה ילדים. לא ברור מהי הסיבה לעלייה החדשה הזו, והאם היא נובעת מעלייה אמיתית במספר הילדים האוטיסטים - או שהיא מוסברת, חלקית לפחות, בשיפור דרכי האבחון או העלייה במודעות לקיומה של ההפרעה.

 

בישראל היו הנתונים על שכיחות האוטיזם מוגבלים מאוד וחלקיים. כעת מפרסמת מכבי שירותי בריאות לראשונה נתוני אמת על מספר הילדים הסובלים מאוטיזם בקרב מבוטחיה. מכבי שירותי בריאות היא קופת החולים השנייה בגודלה בישראל, והיא מבטחת כרבע מהאוכלוסייה, שהם 1.8 מיליון איש.

 

במחקר נאספו נתונים לגבי אבחונים של שלוש התסמונות העיקריות בקשת האוטיזם: אוטיזם קלאסי, הפרעת אוטיזם לא מוגדרת ותסמונת אספרגר. לפי הנתונים, ב-2009 השכיחות (הילדים שכבר אובחנו, והמקרים החדשים) של אוטיזם בישראל בילדים מתחת לגיל 12 היתה 4.5 לכל אלף ילדים. בארצות הברית, למשל, השכיחות היא כפולה: 9 ילדים מכל 1,000 מאובחנים כאוטיסטים. 83% מהילדים שאובחנו כסובלים מאוטיזם בישראל היו בנים. מרביתם (84%) אובחנו כסובלים מאוטיזם לפני גיל 6.

 

היום האבחנה ניתנת ביותר קלות

לדברי ד"ר מיכאל דוידוביץ', מומחה בנוירולוגיית ילדים והתפתחות הילד ומי שעמד בראש המחקר מטעם הקופה, ספק אם ניתן להסביר את העלייה הדרמטית במספר הלוקים באוטיזם בשיפור דרכי האבחון של ההפרעה. "זו שאלה שכל העולם שואל את עצמו: האם אנחנו רק רגישים יותר לבעיה, והיא תמיד היתה שם, או שיש גורם אחר, נסתר, שטרם זיהינו שגורם לעלייה הזו. ייתכן שחלק מהעלייה בשיעורי החולים ניתן לייחס לכך שכיום האבחנה של אוטיזם ניתנת יותר בקלות מפעם. עם זאת, אם ניקח בחשבון שההנחיות המקצועיות והקריטריונים לאבחון ההפרעה לא השתנו בעולם מאז 1994, ניתן להניח שלא מדובר באבחון מוגבר אלא בשינוי של ממש.

 

"האבחון של ילד כלוקה באוטיזם נעשה כבר שנים רבות בכובד ראש, על ידי צוות רב-מקצועי שיושב ודן בכל מקרה - ולמרות זאת המספרים הולכים ועולים. גם בארצות הברית היה לפני כמה שנים גל משמעותי של עלייה בתחלואה. ייתכן שיש גורם סביבתי שאנחנו לא מודעים לו עדיין, שמשחק גם הוא תפקיד בהתפשטות של אוטיזם. בשנים האחרונות מדברים על כך שהעלייה בגיל ההורים תורמת לעלייה במספר הילדים האוטיסטים, אולם הדברים עדיין לא מוכחים".

 

"צריך להכשיר יותר אנשי מקצוע"

ד"ר דוידוביץ' מדגיש כי מדינת ישראל צריכה להיערך לזינוק במספר האוטיסטים כדי לענות על צורכיהם. "הן מערכת הבריאות והן מערכת החינוך - שהן שתי המערכות העיקריות שנותנות מענה להפרעה בשלבים הראשוניים - צריכות להיערך לעלייה המתמדת במספרי המאובחנים על מנת שניתן יהיה לשמור על רמה טיפולית נאותה בהם", אמר דוידוביץ'. "צריך להכשיר יותר אנשי מקצוע ולדאוג לכך שיהיו יותר מומחים גם למטופלים מבוגרים יותר. כולנו מתמקדים בגיל הרך, אולם רבים מהילדים הללו נשארים עם קושי תפקודי גדול למרות השיפור, וההתמודדות איתם בגיל ההתבגרות ובגיל המבוגר דורשת היערכות יסודית".

 

השבוע חנכה מכבי שירותי בריאות את מכון "צאלים" להתפתחות הילד, שיוקדש כולו למגוון שירותי אבחון וטיפול בבעיות התפתחותיות כמו אוטיזם, שיתוק מוחין, פיגור שכלי ובעיות תקשורת. במכון תופעל, לראשונה בישראל, גם מרפאה מיוחדת לשיתוק מוחין שלא במסגרת אשפוז. במכון יפעל צוות רב-מקצועי הערוך להעניק שירותים למטופלים מכל קופות החולים.

 

מהו אוטיזם?

אוטיזם היא הפרעה התפתחותית המשתרעת על פני טווח רחב של תסמינים, כלומר הביטוי שלה יכול להופיע במספר צירופים ובדרגות שונות של חומרה, ולכן היא מכונה לא אחת "הרצף האוטיסטי".

 

האוטיזם מתבטא בשורה של הפרעות, בהן לקות באינטראקציה חברתית והדדית, לקות בתקשורת המילולית והלא-מילולית וטווח מצומצם של פעילות ותחומי עניין. הילדים הסובלים מההפרעה מתקשים להבין ולהגיב לרגשות של אחרים, אינם יוצרים קשר עין, מתבודדים ופוחדים מזרים. אצל רוב הילדים האוטיסטים קיים קושי בהתפתחות השפה והם אינם מסוגלים להביע את עצמם באמצעות סימנים מקובלים. הם זקוקים לשגרה מוכת ומתקשים להתגמש ולהסתגל לשינויים.

 

סימני ההפרעה מופיעים בדרך כלל עד גיל שנתיים, אולם האבחון עלול להתאחר גם עד גיל שש, והלקות היא לכל החיים. במחקר של קופת חולים מכבי נבחנו נתונים של שלוש לקויות על הרצף האוטיסטי:

 

אוטיזם קלאסי - לקות באינטראקציה החברתית ובתקשורת המילולית, חוסר יצירת קשר עין, קושי להבין ולהגיב לרגשות של אחרים, איחור בהתפתחות השפה, ביצוע פעולות שחוזרות על עצמן וחוסר יכולת להסתגל לשינויים.

 

הפרעת אוטיזם לא מוגדרת - בדומה לאוטיזם הקלאסי, אצל הילדים הלוקים בה קיים ליקוי נרחב בהיבטים שונים של ליקויי ההתנהגות, אולם מאפייני ההתנהגות שלהם עונים רק על חלק מהקריטריונים הנדרשים להגדרת אוטיזם.

 

תסמונת אספרגר - יכולת שכלית תקינה והתפתחות שפה תקינה, לפחות בשלבים הראשונים. בהמשך מופיעות מגוון התנהגויות האופייניות לאוטיזם, בהן פגמים ביצירת קשר חברתי, קושי ביצירת קשר עין, כפייתיות, צורך עז בשגרה ועוד.


 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"ייתכן שיש גורם סביבתי שאנחנו לא מודעים לו עדיין"
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים