שתף קטע נבחר

 
צילום: AP

זועבי פגשה את קדאפי: "לא נבקר פושעי מלחמה"

משלחת של ערביי ישראל ביקרה בלוב אשתקד וח"כ טיבי קרא לקדאפי "נשיא המלכים והנשיאים", אבל כבר אז הבחינו חלקם בנורות אזהרה ראשונות. "קדאפי תיאר עצמו כאיש שלום, אבל מעשיו מראים לנו את פניו האמיתיות", אמר חבר במשלחת. טיבי בנאומו בטריפולי: "צריך לנטוש את ההבטחות המתלהמות"

לפני פחות משנה יצאה ללוב משלחת חברי כנסת ואנשי ציבור ערבים, שאנשיה נפגשו אז עם שליט המדינה, מועמר קדאפי. הם שבו לארץ, למורת רוחם של אנשי סיעות הימין, בעיקר עם רשמים חיוביים - אבל השבוע, לנוכח ההתפתחויות והסערה, הם משמיעים קולות שונים בתכלית.

 

קדאפי נאחז בכסא: כל העדכונים ב-ynet

 

"ביום הראשון שנפגשנו עם קדאפי הוא תיאר את עצמו כאיש שלום וכמי שמתייחס לעם שלו בצורה הכי טובה שאפשר", סיפר ל-ynet מחמוד מואסי מבקה אל-גרבייה, אחד מחברי המשלחת ללוב. עם זאת, הוא ציין כי כבר אז החלו להידלק נורות אזהרה ראשונות. "באופן אישי, הרגשתי שהוא מעלים כל מיני עניינים חשובים, קודם כל במה שקשור לזה שהעם בלוב חי כמעט בלי זכויות. בסיור שלנו שם הרגשנו בדברים האלה, במיוחד כשראינו את מצב התשתיות שם".


אחמד טיבי וקדאפי, לפני פחות משנה (צילום: חדיס אלנאס)

 

מואסי סיפר כי ככל שהתרשם יותר ממצבה של המדינה, הבין עד כמה עמוק הפער שבין המשאבים העשירים המצויים בלוב לבין מצבו של העם שחי בה בדלות ובעוני. "כשהיינו שם, נפגשנו רק עם האחראים על השלטון, שהם האחראים הראשונים לכל הסבל שם העם. המדינה הזאת עשירה מאוד. היום אנחנו רואים פשעים ומרחץ דמים שמבצעים אנשי השלטון של קדאפי. צריך להעניש אותם ולהכניס אותם לכלא לכל החיים. המעשים האלו רק מראים לנו את הפנים האמיתיות של קדאפי, שהוא לא אנושי".

 

כמו רבים בעולם, גם את מואסי לא הרשים נאומו של העריץ הלובי, שהצהיר כי לא יסכים לעזוב את כס השלטון מרצונו. "האיש הזה מזלזל בחיי אדם ואני חושב שהוא צריך להתפטר ופשוט לעזוב את השלטון. הוא ממשיך להרוס את העם הלובי, מכל הבחינות. ועדת המעקב החליטה שגם אם הממשל הלובי יתרום לנו מיליוני דולרים, לא נסכים לבקר שוב את קדאפי עם כל ההרג שיש שם".


חברי המשלחת מישראל עם קדאפי (צילום: באדיבות אתר פאנט)  

  

חברה אחרת במשלחת, ח"כ חנין זועבי מבל"ד, ניסתה להתגונן ובניגוד לקודמה, הסבירה כי לא הבחינה בביקורה בכל סימן שאמור היה לעורר דאגה. "לא הכרנו את קדאפי לעומק כי הביקור שלנו בלוב היה קצר מאוד. מנעו מאיתנו ליצור מגע עם העם עצמו, כדי לא לפגוע בתמונה שהם רצו להציג, כאילו שזו מדינה שיש בה שוויון וזכויות אדם".

 

עם זאת, במצב כיום, היא התחייבה שלא תנקוט עוד שום צעד שיוכל להתפרש כהבעת תמיכה בעריץ הלובי. "לא ביקרנו את קדאפי כדי לתמוך בעמדות שלו ולא נלך לבקר עוד פושעי מלחמה. אם ניסע ללוב שוב, זה יהיה רק בתנאי שהעם שם יקבל את מבוקשו ואחרי שיוקם שם משטר דמוקרטי, שהאופי שלו יהיה רחוק מאוד מזה של קדאפי".

 

"המודיעין עקב אחרינו כל הזמן"

חבר אחר במשלחת ערביי ישראל ללוב, ודיע עוואדי, עורך העיתון "חדיס אלנאס", סיפר כי לאורך כל הביקור היו הוא וחבריו נתונים לפיקוח הדוק של שירותי הביטחון המקומיים. "כל המפגש עם קדאפי היה הזוי הצורה והתוכן שלו. הוא היה קצר מאוד, ובאמת מנעו מאיתנו לפגוש את העם למרות שביקשנו. הסירוב היה בלי הסברים. כדי לסייר בכל זאת בטריפולי ולראות בעיניים שלנו את תמונת המצב האמיתית נאלצנו להתגנב לשם, ואז גילינו ששירות המודיעין שלהם עקב אחרינו. חשבנו בהתחלה שזה מסיבות ביטחוניות, אבל אחר כך התברר לנו שהם הקפידו לא לתת לנו לחשוף את הסבל והמצוקה החברתית והכלכלית של העם".

 

עוואדי סיפר כי ההשפלה הייתה מנת חלקם גם של האנשים שבתפקידיהם היו אחראים על שמירת ביטחונו של השליט הלובי. "אפילו השומרים של קדאפי הושפלו מאוד. ראינו איך הם חיממו את האוכל שלהם, בתוך נייר עיתון. אם המצב שלהם היה ככה, זה רק מסביר עד כמה חמור היה מצבם של פשוטי העם".


חברי כנסת ערבים בדרכם לביקור בלוב (צילום: עלי אבו כמאל)

 

גם חברי המשלחת נאלצו להתרגל לגחמותיו של קדאפי, למרות היחס החם שקיבלו ממנו. "הגענו ללוב ב-10:00 בבוקר וישר לקחו אותנו לפארק שנשארנו בו עד 16:00 אחר הצהריים. רק אז קדאפי פינה זמן כדי לפגוש אותנו. לפני כן, עברנו בדיקה ביטחונית משפילה. גם מהנאומים שלו אחר כך לא הייתי מרוצה".

 

עוואדי מתח ביקורת על חלק מחבריו לנסיעה, ואמר כי "חלק מאישי הציבור הערבים שהיו במשלחת התחנפו והתייחסו לקדאפי כמו למנהיג הכי גדול והכי טוב. אני חושב שכיום הם צריכים להתנצל לפני העם הלובי, כי הם ביקרו שם בלי ליצור עם המקומיים שום מגע ואולי יצרו את התחושה שהערבים בישראל תומכים בשלטון של קדאפי".


חברי כנסת ערבים בארמונו של קדאפי (צילום: באדיבות אתר פאנט)

 

"באופן אישי, הייתי משוכנע שמה שצריך לעשות זה לנהוג בביקורתיות ולחשוף את האמת", הוא הוסיף, "ולא לחזור מהנסיעה הזאת ולהציג דעות מזויפות, תוך התעלמות מכך שקדאפי הורג את בני עמו".

 

בעקבות הסערה בלוב ספג ח"כ אחמד טיבי ביקורת, בהיותו חלק מאותה המשלחת שביקרה את קדאפי. "קראתי לו נשיא המלכים והנשיאים כי הוא היה נשיא הליגה הערבית", הוא הסביר בכנסת, אחרי שח"כ מיכאל בן-ארי תקף אותו.

 

בנאומו בלוב דווקא אמר טיבי דברים שקדאפי לא אהב לשמוע. "תרשו לי למתוח ביקורת עצמית על מצב האומה הערבית, למה נגזר על האומה הזו להיות חברה צרכנית ולא יוצרת? למה יכולות האדם הערבי מתפרצות דווקא מחוץ למדינות ערב? למה העולם הערבי כמעט לא יוצר או ממציא? הגיע הזמן לרומם את האדם הערבי על ידי המדע והידע כדי שהעולם יכבד אותנו. יש לעשות הכל כדי לבנות את האדם הערבי ולנטוש את האשליות וההבטחות המתלהמות", אמר חבר הכנסת בטריפולי.

 

"זה לא הוגן לשפוט את אירועי הדמים והפשעים כיום בלוב על פי הביקור לפני שנה של משלחת ועדת המעקב", טען טיבי היום (יום ו'). "מי שאומר שציפה להתרחשות נוראית כזאת לא אומר אמת . יש הבדל בין ביקורים במדינות ערב שחייבים להימשך לבין נאמנות או הזדנבות למשטרים טוטליטריים . דברינו בפני קדאפי היו נוקבים וברורים. אני הייתי זה שקטע את נאום קדאפי ואמר לו 'אני לא מסכים איתך ולא מסכים עם אלה ששמחו על דבריך'".

 

בהכנת הידיעה השתתף רוני סופר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מועמר קדאפי. איבד את התמיכה
צילום: sky news
ח"כ טיבי. "לנטוש את האשליות"
צילום: AP
מומלצים