הבנזין עלול להתייקר ל-7.30 שקל לליטר
מחירי הנפט בעולם מזנקים בגלל המהומות בלוב, והתייקרות הדלק הצפויה בישראל מטפסת: מתחילת החודש התייקר הזהב השחור בארה"ב ב-11% ובאירופה ב-18%. המשמעות: התייקרות של 4% במחיר בנזין 95 אוקטן בישראל בשבוע הבא
מחיר הבנזין 95 אוקטן עלול לעלות ביום שני הבא בשיעור חד עוד יותר מכפי שנצפה השבוע, ולזנק אף לרמה שבאזור ה-7 שקלים ו-30 אגורות. כך עולה מחישוב מעודכן שערכנו בהתאם להתייקרות הנפט בשווקים העולמיים - בשל המהומות בלוב.
מחיר הבנזין אוקטן 95 נקבע בידי פקידי משרד התשתיות, בהתאם לממוצע מחירי הדלקים בשוקי צרפת ואיטליה בחמשת ימי העבודה האחרונים של החודש ולשער הדולר מול השקל, כיוון שבתי הזיקוק קונים את הנפט הגולמי בדולרים ומוכרים את הדלק לתחנות בשקלים. למחיר הבסיסי שקובעים הפקידים מצטרף מס הבלו. מחיר הדלק בתחילת החודש היה 7 שקלים ו-24 אגורות, וירד ל-7 שקלים ו-3 אגורות לאחר שהממשלה החליטה להוריד את המס על הדלק.
קדאפי מאיים, המחירים טסים
מחירי הדלק באירופה מושפעים ישירות ממחירי הנפט הגולמי בבורסות הסחורות בעולם, ואלה רושמים בימים האחרונים עלייה מטורפת, בשל המהומות בלוב, יצרנית הנפט ה-12 בעולם וספקית נפט מרכזית של אירופה.
בתחילת השבוע, לאחר שהמורדים בלוב השתלטו על אזורים נרחבים במדינה ושיבשו את אספקת הנפט, זינק מחיר נפט בבורסת ניו-יורק לכ-95.5 דולר לחבית, ואילו מחיר נפט ברנט (נפט הים הצפוני) זינק ל-106 דולר לחבית - עלייה של כ-6% בשני סוגי הנפט לעומת תחילת החודש. יש לציין שקיימים כ-20 סוגים שונים של נפט בבורסות הסחורות, ולא ברור איזה מהם משפיע בפועל על מחירי הדלק באירופה.
אתמול, לאחר ששליט לוב, מועמר קדאפי, איים להבעיר את שדות הנפט (בדומה למה שעולל שליט עיראק, סדאם חוסיין, במלחמת המפרץ הראשונה) נסגר מחיר חבית נפט בתום המסחר ניו-יורק על כ-98 דולר - עלייה של כ-8.5% לעומת תחילת החודש, לאחר שכבר "גירד" את ה-100 דולר, ואילו חבית נפט ברנט נסגרה במחיר של 106 דולר - עלייה של 11%, לאחר שחצתה במהלך המסחר את רף ה-110 דולר לחבית.
המחירים ממשיכים גם היום לטוס כלפי מעלה במסחר המתנהל כעת באירופה ובמסחר המקדים בארה"ב. מחיר חבית בניו-יורק נע בין 100 ל-102 דולר לחבית, ואילו הנפט האירופי נסחר בסביבות ה-114 דולר. מסוף חודש ינואר ועד הבוקר התייקר הנפט בניו-יורק בכ-11% ואילו נפט הים הצפוני התייקר בכ-18%.
תחשיב הדלק מתבצע ביום האחרון של החודש, שיחול החודש ביום שני הבא, ה-28 לפברואר. חמשת ימי העבודה שלפיהם מתבצע התחשיב הם יום ב' השבוע, שלשום, אתמול, היום, ויום ראשון הקרוב. אם עושים ממוצע גס של רמת מחירי הנפט ב-4 הימים האחרונים, לעומת המחיר בסוף החודש שעבר, הרי שהנפט בבורסה האמריקנית התייקר, בממוצע, בשיעור של כ-8%, ואילו נפט הים הצפוני התייקר בשיעור ממוצע של למעלה מ-10%.
לכל אלה מצטרפת עלייה קלה בשער הדולר. עלייה של כ-9% במחיר הדלק הבסיסי משמעה עלייה של כ-4% במחיר הבנזין לצרכן, בשל שיעור המס הקבוע. תוספת של 4% ל-7 שקלים פירושה תוספת של כ-30 אגורות, כלומר, בערך, 7 שקלים ו-30 אגורות.
מדובר בהתייקרות של 10 אגורות לעומת החישוב שערכנו שלשום - שלפיו היה נראה שהדלק יתייקר בשבוע הבא "רק" לרמה של 7 שקלים וכ-20 אגורות. כל זה - אם לא לוקחים בחשבון את קרבתן של איטליה וצרפת ללוב, ואת ההשפעה החזקה של לוב על שוק הדלק בדרום-אירופה, שעשויה לבוא לידי ביטוי בזינוק "עצמאי" במחיר הדלק המקומי.
כל החישובים הללו אינם מדוייקים, כיוון שעדיין לא ברור, כמובן, מה יקרה למחיר הנפט במסחר שיתקיים מחר, ויקבע את מחיר הדלק באירופה בשבת וביום ראשון. הנפט עשוי, באותה מידה של סבירות, להמשיך לזנק, להישאר במקום או לרדת, ולכל תנועה כזאת יש השפעה של כ-10% בממוצע על שיעור השינוי במחיר.
הלכו הצ'ופרים של נתניהו
הצ'ופר שהממשלה העניקה לאזרחים עם ביטול העלאת הבלו - צפוי, איפוא, להימחק כמעט לגמרי. יש לציין שנתניהו הצהיר במסיבת העיתונאים שבה הודיע על ההנחה כי החליט לבטל את העלאת המס שהתבצעה בתחילת שנת 2010, כיוון שכאשר המס עלה, איש עדיין לא ידע עד כמה הנפט והדלק יתייקרו. אמר - ועדיין לא ידע עד כמה צדק.
התייקרות הנפט בעולם מייקרת גם את מחיר הסולר, שיצא מפיקוח לפני מספר שנים. ממחקר שערך משרד התשתיות עולה שמאז שהסולר יצא מפיקוח הוא התייקר בכ-400% - מה שלא מפריע לחברות להעלות את המחיר גם כעת, כדי לפצות את עצמן על התייקרות הנפט.