שתף קטע נבחר
 

בנק ישראל הפסיד "על הנייר" 18 מיליארד שקל

מהדו"ח הכספי של בנק ישראל לשנת 2010 עולה כי יתרות המט"ח גדלו ב-10% ל-252.6 מיליארד שקל. בשל התחזקות השקל ובשל ירידת תשואה בשווקים העולמיים, רשם הבנק הפסד של כ-17.9 מיליארד שקל על יתרות המט"ח

בנק ישראל פרסם היום (ה') את הדו"ח הכספי שלו לשנת 2010, בהתאם לנדרש ממנו מתוקף חוק בנק ישראל החדש. מהדו"ח עולה, כי יתרות המט"ח של הבנק עלו בכ-10% אך הפעם, בניגוד לשנת 2009, לא נרשמו רווחים למדינה בגין היתרות הללו.

 

סך כל הנכסים במטבע חוץ שעמדו לזכות הבנק המרכזי בסוף 2010 הסתכם ב-252.6 מיליארד שקל. בשל הצורך להציג את הדו"ח במונחים שקליים, ובשל התחזקות השקל בשנת 2010, רשם בנק ישראל הפסד של כ-17.9 מיליארד שקל, (לעומת רווח של כ-1.4 מיליארדי ש"ח בשנת 2009) - הנובע מהיחלשות הדולר לעומת השקל.

 

בנק ישראל מחזיק ביתרת מט"ח הולכות וגדלות בשנים האחרונות משני טעמים: ראשית, הנגיד משתמש ברכישת דולרים כאמצעי לריסון השקל, שהתחזק מאוד בשנתיים האחרונות. התחזקות לא מאוזנת של השקל גורמת להפסדים עבור יצואנים ועשויה להוביל לפיטורים והאטה במשק.

 

שנית, יתרות המט"ח שבידי בנק ישראל נועדו לספק למשק כסף זר לשימושים בחו"ל בעיתות חרום יוצאות מן הכלל בעת שאי אפשר מסיבה זאת או אחרת לייצא סחורות. למשל, בעת התממשות סיכונים גיאו פוליטיים, כמו מלחמות אזוריות.

 

מהבנק נמסר, כי תוצאותיו הכספיות של בנק ישראל, כמו בנקים מרכזיים אחרים בעולם, נובעות מפעילותו של הבנק להשגת מטרותיו כפי שמוגדרות בחוק בנק ישראל והן, יציבות מחירים, צמיחה ותמיכה ביציבות הפיננסית ואינן מכוונות לרווח עסקי.

 

כמו כן, ציינו בבנק כי מאז תחילת 2011 הרוויח הבנק כ-8 מיליארד שקל בגין יתרות המט"ח שלו, בשל היחלשות השקל מול מטבעות זרים.   

 

עוד עולה מהדו"ח, כי הוצאות השכר והזכויות של עובדי בנק ישראל וגמלאיו (סה"כ כ-1600 איש) הסתכמו בשנת 2010 בכ-450 מיליון שקל, לעומת כ-804 מיליונים בשנת 2009 שכללו עדכון חד פעמי של ההפרשה להתחייבות לפנסיה ולתשלומי פרישה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סטנלי פישר נגיד בנק ישראל
צילום: גיל יוחנן
מומלצים