אבא, תכין לי: ממרחים בריאים
רוב מה שהילדים שלכם אוכלים מגיע בין שתי פרוסות לחם וקוראים לו סנדוויץ'. אז למה לא לנצל את ההזדמנות להכניס לתוכו דברים טובים כמו אגוזי קשיו עשירים בברזל? הם אפילו לא ינחשו שזה גם בריא
(הפקה ובימוי: אלעד רובינשטיין)
אם תשאלו את מירה אזולאי, אי אפשר לזלזל בסנדוויץ' שאנחנו דוחפים לתיק של הילדים: "בחברה בה אנו חיים, רוב הילדים הולכים לבית הספר ואוכלים שם בעיקר את הסנדוויץ' שהביאו איתם מהבית. הארוחה הזו חשובה כל כך משום שהיא משפיעה ישירות על רמת הריכוז של הילדים בשארית יומם הקשה". אם אתם תוהים איך אפשר לסייע לריכוז, מירה מציעה פשוט להשקיע בממרח שמחכה להם בתוך הסנדוויץ': "תוך דקות ספורות אנחנו יכולים להכין להם ממרח שגם מגוון להם את התפריט, גם מזין וגם מפנק - וכל זה בלי תוספות מוגזמות של סוכר ומלח או חלילה צבעי מאכל וחומרים משמרים רעילים. אני יודעת שהתוצר הסופי הוא יקר יחסית למוצר הסינתטי שקונים בסופר, ושלכולם יש משכנתא על הראש, אבל כדאי לעשות את המאמץ הקטן הזה".
למה דווקא קשיו?
אגוזי הקשיו מכילים כמות ברזל כפולה מכל אגוז אחר. הם עשירים בשומן חד רווי שהכרחי לגוף משום שהוא מונע הצטברות שומן על העורקים ולמעשה מוריד כולסטרול ומצמצם את הסיכון למחלות לב.
למה משרים את האגוזים במים?
כדאי לשטוף את האגוזים מאבק ולכלוך ולהשרות אותם במים במשך 4-8 שעות, בהתאם לסוג האגוז. זהו בעצם תהליך טרום נביטה, מעין "החזרה של האגוז לחיים", שכן בטבע האגוזים נשטפים בגשם על מנת שיוכלו לנבוט. כמו כן המים מנקים את האגוז מחומרים מעכבי אנזים שמגנים על האגוז ממזיקים. בנוסף כמות הוויטמינים שהגוף יכול לספוג גדלה בהרבה ותהיה הקלה משמעותית על העיכול.
ממרח קשיו בסיסי
הממרח המוכן יישמר במקרר כעשרה ימים וכפית או שתיים ממנו ישדרגו כל סנדוויץ' משעמם.
המרכיבים:
100 גרם אגוזי קשיו, שהושרו במים כ-6 שעות
1/2 כפית מיץ לימון סחוט טרי
1/2 כפית מלח גס שמומסת בכף מים (מוותרים אם רוצים ממרח מתוק)
אופן ההכנה:
- טוחנים היטב את הקשיו במעבד מזון. מוסיפים את הלימון ומי המלח וממשיכים לטחון, תוך הוספת מים לפי הצורך, עד שמתקבל המרקם הרצוי.
את הממרח הבסיסי מגוונים בשלב הטחינה עם תוספות לפי העדפת הילדים. אפשר להוסיף תבלינים כמו זעתר או פפריקה מתוקה, עגבניות או פטריות מיובשות מושרות וטחונות, אבוקדו, שום, תירס, זיתים. אם רוצים ממרח מתוק מוותרים על המלח ומוסיפים סילאן, בננה טרייה, תמרים או כל פרי מיובש אחר.
ממרח שוקולד-קשיו
קקאו איכותי מכיל כ-17% סיבים תזונתיים, שיורידו יתר לחץ דם וכולסטרול גבוה. הוא משפיע על השרירים, הכליות והלב ומקטין תופעות שליליות הקשורות במתח נפשי. בנוסף, הוא משתן ומסייע להצטברות נוזלים בגוף וכן מחזק את המערכת החיסונית. הממרח יישמר במקרר כעשרה ימים.
המרכיבים:
35 גרם קקאו משובח (בהתאם לטעם האישי ניתן להעלות את הכמות בהדרגה)
100 גרם אגוזי קשיו, שהושרו במים כ-6 שעות
4 תמרים עסיסיים, מגולענים
1 כפית תמצית וניל אמיתית
1 כף סירופ מייפל אמיתי
1 כף שמן זית (אפשר לוותר, אך השמן הופך את הממרח למבריק וכייפי)
2 כפות סילאן ללא סוכר (או יותר, עד קבלת המתיקות הרצויה)
אופן ההכנה:
- טוחנים את הקשיו ומערבבים עם הקקאו.
- מועכים את התמרים. מוסיפים אותם ואת שאר המרכיבים הרטובים לתערובת הקשיו והקקאו ומערבבים היטב.
- מניחים את הקערה על סיר עם מים רותחים (בן -מארי) ומבשלים תוך ערבוב כ-5 דקות עד התמזגות כל המרכיבים.
מה כבר הכנו?