שתף קטע נבחר

פתרון "ירוק" לסכסוך הקרקעות מול הבדואים?

מנהל מחוז דרום לשעבר במשרד הפנים סבור כי הקצאת מכסות לייצור חשמל סולארי למגזר הבדואי, עשויה לאפשר הסדרים בסוגית המקרקעין. ראש עיריית רהט: חייבים לשריין לנו מכסה נפרדת. יש פוטנציאל במגזר והגיע הזמן שהמדינה תירתם"

האם הפאנלים הסולאריים עשויים לפתור את סכסוך הקרקעות של הבדואים עם המדינה? ראש עיריית רהט, פאיז אבו סהיבאן, ודודו כהן, לשעבר מנהל מחוז דרום במשרד הפנים וכיום יועץ מקצועי בתחום הסולארי, סבורים שכן.

 

"הקצאת מכסות לייצור חשמל סולארי למגזר הבדואי, יכולה להפוך לכלי בארגז הכלים הלאומי לפתרון סוגית המקרקעין של הבדואים", אומר כהן בשיחה עם ynet, "המדינה תקצה מכסות לטובת המגזר - וזה ידרבן את הבדואים בנגב להגיע להסדרים, אם הם יידעו שהם מקבלים בנוסף גם עבודה ופיתוח". 

 

כהן, המשמש כיום כיועץ גם לחברת ערבה פאוור, מסביר שרוב השטחים הפנויים כיום להצבת פאנלים סולאריים, מצויים בידי המושבים והקיבוצים. "הבדואים, בגלל הסכסוך שלהם עם המדינה, לא יכולים להנות מהנושא הזה. במקום לראות בזה בעיה - אני מציע לראות פה פתח לפתרון".

 

בפאנל שהתקיים היום (ה') בכנס אילת אילות, אמר גם ראש עיריית רהט פאיז אבו סהיבאן, דברים דומים. "חייבים לשריין לנו מכסה נפרדת", אמר, "אנחנו רוצים התייחסות כשווים. המדינה צריכה לשים לב שיש פוטנציאל במגזר והגיע הזמן שהיא תירתם למשימה".

 

"פוטנציאל שצריך למנף"

בדבריו התייחס אבו סהיבאן להעדר טיפול מספק במגזר הבדואי. "רהט היא העיר השנייה בגודלה בנגב אחרי באר שבע. לצערי כולם יושבים באשכול אחד עם אחוזי אבטלה של 56.7% וגיל ממוצע של 14". לדבריו, האנרגיה הירוקה תאפשר לתושבים להנות מתעסוקה והכנסה.

 

"למה תמיד שוכחים את הבדואים ונזכרים בנו רק כשיש מהומות ותביעות בעלות?", הוסיף, "יש פה פוטנציאל שצריך למנף אותו, וצריך תמיכה מהמדינה. אנחנו מקנאים בשכנים היהודים. אנרגיה ירוקה זה עניין חשוב מאוד, שעוסקים בו יום יום. הפרויקט חיוני לבדואים בנגב".

 

לדברי כהן, הנושא כבר נבחן והועלה במספר פגישות שקיימו נציגי המגזר והחברות הסולאריות עם מקבלי החלטות. "זכינו להתעניינות מצד המשנה לראש הממשלה והשר לפיתוח אזורי, סילבן שלום, ואנחנו רוצים לזכות גם בתמיכתו של משרד התשתיות - בהיותו המשרד הממשלתי האחראי על הנושא".

 

את המושב בכנס הנחה השר לשעבר, אופיר פינס, שאמר כי יש חשיבות גדולה ליוזמות מקומיות: "המהפכות הסולאריות בעולם החלו בשלטון המקומי. ראשי ערים מאיצים מהפכת סולאריות בעולם ולשלטון המקומי יש חלק משמעותי, לפחות בפרויקטים הקטנים. לגבי פרויקטים בינוניים, רשויות יכלו להיכנס אליו, אך אולי הן איחרו את הרכבת. המהפכה הסביבתית צריכה לבוא מהשלטון המקומי".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רהט
צילום: שי רוזנצוויג
ארגיה סולארית - פתרון?
באדיבות חברת ירוק אנרגיה מהטבע
מומלצים