בגלל לוב: הבורסה בת"א צנחה השבוע ב-4.6%
המהומות במדינה הצפון אפריקאית לא השאירו את הבורסה הישראלית אדישה, ובהתאם לשאר הבורסות בעולם היא הגיבה השבוע בירידות חדות. מדדי ת"א 25 ו-100 ירדו בכ-4.65% ובכ-4.55% בהתאמה, ומדד הנדל"ן ירד בכ-5.2%. עוד השפיעו על המסחר: העלאת הריבית ורעידת האדמה בניו זילנד
שבוע המסחר נפתח ביום א' על רקע עליות בסוף השבוע בבורסות ארה"ב, ותוך המתנת המשקיעים להודעת נגיד בנק ישראל בערבו של יום ב' לגבי שיעור הריבית במשק לחודש מרס. במסגרת מסחר כמעט ללא כל שינוי במדדים המובילים, בלטו ירידות של מספר חברות השייכות למדד התל דיב 20, וזאת לאור הודעת הבורסה על שינוי הקריטריונים להכללות במדד, אשר יגרמו בעתיד להקטנת משקלן של מספר חברות במדד זה, ואף ליציאת חלק מהן ממנו.
ביום ב' היינו עדים לירידות שערים חדות מעט יותר וזאת לאור ידיעות על התגברות המהומות בלוב, שהינה המדינה האפריקאית בעלת מאגרי הנפט הגדולים ביותר. במסגרת המהומות היינו עדים למלחמה של ממש בין האזרחים לצבא, וזאת במקביל להתגברות המהומות אף בבחריין ובתימן.
בערבו של יום ב' הודיע נגיד בנק ישראל, כצפוי, על העלאת הריבית במשק לחודש מרס ב-0.25% לשיעור של 2.5%. במסגרת הנימוקים להעלאת הריבית חודש שני ברציפות (ובפעם השביעית בשנה וחצי האחרונות) נקב הבנק בהמשך סביבת אינפלציה גבוהה, כאשר הציפיות אינפלציה הנגזרות משוק ההון הינן כ-3.5%; בהאצת הצמיחה של המשק המקומי, כפי שהתבטאה בנתוני התמ"ג לרבעון הרביעי של 2010 שפורסמו בשבוע שעבר; המשך עליה במחירי הדיור בארץ ותחילת קבלת אינדיקציות חיוביות ליציאת הכלכלה העולמית מהמשבר, שעשויות לרמז על העלאת ריבית מוקדם מהצפוי, לרבות בארה"ב.
נציין, כי במסגרת הודעת הבנק, הועלתה תחזית האינפלציה לשנת 2011 של מחלקת המחקר של בנק ישראל משיעור של 2.6% לשיעור המתקרב לרף העליון של יעד האינפלציה הממשלתי (1%-3%) וכן צוין כי הריבית במשק תועלה מעט מהר יותר משצפה הבנק קודם, אך היא עדיין אמורה להסתכם בשנת 2011 בכ-3.3%.
יום המסחר השלישי נפתח על רקע הודעתו הצפויה יחסית של בנק ישראל באשר לריבית, ועל רקע ירידות חדות בשוקי אסיה ועליות חדות במחירי הסחורות בעולם (זינוקים של כ-6% במחירי החוזים על הנפט ושל כ-4% במחירי החוזים על הזהב), עקב התגברות המהומות בלוב עד חשש ממשי לאובדן שלטון קדאפי.
אם לא די בכך, המשקיעים קמו בבוקר יום ג' לבשורה על רעידת אדמה קטלנית בניו זילנד, אשר גרמה להרס רב ולעשרות הרוגים ונעדרים. כתוצאה מאירועים אלו רשמו שוקי המניות המקומיים המובילים ירידות שערים של כ-1.3%, אשר יכלו להיות גבוהות אף יותר לולא עליות נאות במחירי מניות הגז, ובפרט מניית רציו שעלה ביותר מ-11.5%.
יום ד' נפתח על רקע ירידות שערים חדות בארה"ב, עליות חדות במחיר הנפט וירידת תשואות באג"ח הממשלתיות של ארה"ב, והכל על רקע עקב נאומו ההזוי של מועמר קדאפי במסגרתו הבטיח להלחם עד טיפת הדם האחרונה כנגד מרידת עמו, והחשש כי ישבש את אספקת הנפט מלוב. במפתיע, עד קרוב לסיום המסחר, שמרו מדדי המניות המקומיים על יציבות, אך סיימו את היום בירידות שערים חדות, כאשר מדד תל אביב 25 חצה את רף 1,300 הנקודות כלפי מטה.
יום המסחר האחרון של השבוע התאפיין אף הוא בירידות שערים חדות אשר הלכו והתעצמו לאורכו של היום, וזאת על רקע ירידות השערים בבורסות ארצות הברית והמשך הידיעות על התגברות המהומות בלוב. נציין, כי ירידות השערים במדדי המניות המובילים, היו חדות מאשר בשאר העולם, ומדד התל אביב 25 אשר בתחילת השבוע נגע בשיאו ההיסטורי (כ-1,338 נקודות) סגר את השבוע בשער קרוב ל-1,270 נקודות!
בסיכומו של שבוע שלילי במיוחד, מדד תל אביב 25 ומדד תל אביב 100 ירדו בכ-4.65% ובכ-4.55% בהתאמה, מדד התל טק ירד בכ-3.5%, מדד הבנקים ירד בכ-5%, ומדד הנדל"ן ירד בכ-5.2%.
מבין המניות בלטו השבוע לטובה מניית רציו שעלתה בכ-5.8%, כאשר מנגד בלטו לשלילה מספר רב של מניות, ובין היתר מניות סרגון ואורמת תעשיות שירדו בכ-11.4%.
שוק האג"ח
שבוע לא רגוע חלף גם על שוק אג"ח. העלאת הריבית, ויתרה מכך - נחישות בנק ישראל להמשיך ולהעלותה במידת הצורך, הנלמדת מתוכן הודעת הריבית, המשיכה להעיב על שוק אג"ח המקומי. אולם במקביל חזינו בחזרת המשקיעים אל נכסים בטוחים, על רקע המהומות בעולם הערבי, שהתבטאה בירידת תשואות באג"ח הממשלתיות של ארצות הברית.
כך, בסיכומו של שבוע, אג"ח הממשלתיות השקליות רשמו יציבות לכל אורכו של העקום, כאשר פתיחת שבוע חלשה התחלפה בעליות שערים לקראת סוף השבוע. במקביל, אג"ח הממשלתיות צמודות המדד, רשמו עליות שערים נאות בחלקו הקצר והארוך של העקום, לצד יציבות בחלקו הבינוני. גם במקרה זה, פתיחה צולעת של השבוע, התחלפה בעליות שערים הנאות בסיומו.
השילוב של אווירה רעה בשווקי המניות, לצד העלאת הריבית שבאה על רקע סביבת תשואות נמוכות באג"ח הקונצרניות ומרווחים נמוכים ביחס לאג"ח הממשלתיות, השפיע השבוע לרעה את אג"ח הקונצרניות, בשעה שמדד התל בונד 20 ומדד התל בונד השקלי רשמו ירידות של כ-0.4% וכ-0.55% בהתאמה.
בגזרת ההנפקות היינו עדים השבוע להתגברות הנפקות אג"ח, כאשר חברות אי.גי.אר.אי, בראק קפיטל, ליברטי פרופרטיס, קרדן ישראל וקבוצת חגג סיימו בהצלחה שלבים שונים של הנפקות אג"ח שתכננו.
הכותבים הם מנהל ההשקעות הבכיר ואנליסט באדמונד דה רוטשילד שרותי השקעות בע"מ ("החברה"), העוסקת בניהול השקעות ובשיווק השקעות. אין באמור משום הצעה, המלצה ו/או שידול לרכישה ו/או החזקה ו/או מכירה של ני"ע כלשהם. הכותב, החברה ו/או חברות קשורות שלה, ו/או קרנות נאמנות שבניהולן, עובדיהן,נושאי משרה, בעלי שליטה בהם, עשויים להחזיק לרכוש ו/או למכור ני"ע המתוארים בכתבה ו/או שיש להם זיקה אחרת לני"ע, כולם או חלקם, אחרי, במהלך או לפני פרסום הכתבה.