הפגנה גדולה בירדן: "לצמצם את סמכויות המלך"
לפחות 6,000 השתתפו בעמאן בהפגנה הגדולה ביותר מאז תחילת גל המחאה, ודרשו לצמצם סמכויות המלך עבדאללה. בתימן הפגינו רבבות נגד הנשיא, ששולט כבר 32 שנה. בעיראק נהרגו 15 ב"יום הזעם", ובמצרים ותוניסיה נערכו הפגנות ענק בדרישה לפזר הממשלות שאותן מינו הנשיאים שהודחו
תשומת הלב העולמית ממוקדת כעת בלוב, אבל גם בשאר העולם הערבי טרם שככה המהומה. רבבות יצאו להפגין גם היום (ו') בתום תפילות יום השישי נגד המשטרים בכמה ממדינות ערב, ובירדן נערכה כנראה הפגנת האופוזיציה הגדולה ביותר שידעה הממלכה מאז תחילת גל המחאה הנוכחי.
אלפי בני אדם הפגינו בעמאן בתביעה ל"רפורמה חוקתית", ולדברי מארגני ההפגנה שם השתתפו בה לא פחות מעשרת אלפים איש. המשטרה הירדנית טענה כי מספר המפגינים עומד על 6,000. ההפגנה עברה בשקט, וללא עימותים בין אנשי האופוזיציה לכוחות הביטחון. "כל הירדנים רוצים רפורמות חוקתיות דחופות וייצוג אמיתי בפרלמנט", אמר שייח חמזה מנסור, מנהיג חזית הפעולה האסלאמית - תנועת האופוזיציה החזקה במדינה.
המפגינים השמיעו קריאות נגד השחיתות וקראו לשוב לחוקת 1952 של המלך טלאל, סבו של המלך הנוכחי, עבדאללה השני. מאז אותה חוקה שונו סעיפים בה 29 פעמים, כך שהמלך יזכה בסמכויות רחבות יותר. כ-3,000 מאנשי כוחות הביטחון התפרסו בבירת ירדן לקראת ההפגנה כדי למנוע אירועים אלימים. גם באירביד ובקראק הפגינו כמה אלפי מפגינים בדרישה לרפורמות.
בתימן, שם הפגנות ההמונים על רקע שלטונו בן 32 השנים של הנשיא עלי עבדאללה סאלח נמשכות כבר כמעט חודש, יצאו עשרות אלפים להפגין - חלקם נגדו וחלקם בעדו. פעילי מחאה מחוץ לאוניברסיטת צנעא השמיעו קריאות כמו אלה שנשמעו ברחבי העולם הערבי מאז ההתקוממויות המוצלחות במצרים ובתוניסיה, בהן "העם דורש את נפילת המשטר". כארבעה קילומטרים משם הפגינו תומכי הנשיא סאלח, וטענו כי הוא זה שמצליח לשמור על המדינה השבטית והענייה מאוחדת. "יוצר האחדות נמצא בלבנו. לא ננטוש אותו", הבהירו.
המהפכה החלה ולא תיעצר
מאז תחילת המהומות בתימן בחודש שעבר נהרגו שם 17 בני אדם. תימן נחשבת בת ברית חשובה של ארה"ב במאבקה בג'יהאד העולמי בראשות אל-קאעידה, שתא גדול שלו פועל במדינה והיה קרוב בשנתיים האחרונות לבצע לפחות שני פיגועים אוויריים גדולים בארה"ב. נפילתו של סאלח, שהבהיר כבר בחודש שעבר כי לא יתמודד בבחירות הבאות, עלולה להיות מכה קשה לוושינגטון.
ההפגנות בתימן נערכו היום לא רק בבירה צנעא, אלא גם בעיר הנמל הדרומית עדן, שם דרשו כעשרת אלפים מפגינים את סיום שלטונו של סאלח. לפי עדי ראייה, תשעה בני אדם נפצעו בהפגנות, וכוחות הביטחון חסמו את דרכי הגישה לעיר כדי למנוע מתושבי הערים הסמוכות להצטרף למפגינים. גם בעיר תאיז, כ-200 קילומטרים מדרום לצנעא, הפגינו כעשרת אלפים בני אדם.
"המהפכה החלה. היא לא תיעצר עד שייענו כל דרישותינו", אמר פואד דהבה, חבר פרלמנט מטעם האופוזיציה שהשתתף בהפגנה בצנעא, "איננו שווים פחות מהעמים של תוניסיה ומצרים". תומכיו של סאלח שהתאספו בכיכר א-תחריר בבירה, אחרי שרובם הגיעו באוטובוסים, קראו מנגד: "כן ליציבות, לא לכאוס".
המצרים לא רוצים ללכת הביתה
מוקדם יותר השבוע מת בבית חולים בתימן אדם שהצית את עצמו במחאה על המצב במדינה. קרוביו של האיש טענו כי הוא ביצע את המעשה במחאה על הרג המפגינים בעדן. מפגינים שהציתו את עצמם ליבו את המהומות גם בשתי ההתקוממויות המוצלחות בתוניסיה ובמצרים. שלשום התפטרו תשעה חברי פרלמנט ממפלגתו של סאלח, במחאה על האלימות שהפעילה לדבריהם הממשלה נגד המפגינים. למרות זאת, הנשיא עדיין זוכה לתמיכה של כ-80 אחוזים מחברי הפרלמנט.
בתוניסיה הפגינו כמאה אלף בני אדם בדרישה לפזר את הממשלה הזמנית, שמנהלת את ענייני המדינה מאז הדחת הנשיא זין אל-עבדין בן-עלי בחודש שעבר. מדובר בהפגנה הגדולה ביותר שנערכה בבירה תוניס מאז אותה הדחה, שהולידה את
אפקט הדומינו במדינות ערב. גם בעיראק נערך "יום זעם", שבמסגרתו יצאו המונים לרחובות, ו-15 מפגינים נהרגו. רשת "אל-ג'זירה" דיווחה פעילי מחאה הפגינו נגד השלטונות גם בנואקשוט, בירת מאוריטניה.
בכיכר א-תחריר בקהיר התכנסו גם היום אלפי בני אדם למסיבת ניצחון שנייה, שבועיים אחרי השלמת המהפכה עם התפטרות הנשיא חוסני מובארק. גם הפעם נראו בכיכר פרצופים מאושרים ודגלי מצרים הונפו אל-על. לצד זאת דרשו המפגיים לפזר את הממשלה, משום שמובארק הוא זה שקבע את הרכבה בערוב ימי שלטונו, בתקווה לספק את רצון ההמונים - שהדיחו אותו לסוף.
Read this article in English