שתף קטע נבחר
 

מלחמת ויסקונסין: המושל נגד האיגודים

התבצרות בפרלמנט, פילביסטרים אין סופיים והצבעות בזק – הרפובליקנים והדמוקרטים משתמשים בכל התרגילים במאבק שמסעיר את ארה"ב. השיא נרשם כשהמחוקקים הדמוקרטים נמלטו לאילנוי כדי לסכל הצבעה. המחלוקת: תוכניתו הכלכלית של המושל שכוללת פגיעה בזכויות האיגודים לקיים מו"מ

הרפובליקנים באסיפת הנבחרים של ויסקונסין עשו ביום שישי את הצעד המשמעותי הראשון בתכנית שלהם לבטל את החוזים הקיבוציים של עובדי המגזר הציבורי. הם העבירו את הגזירות החדשות במהירות שיא ביום שישי מוקדם בבוקר, לפני שהנציגים הדמוקרטים - שסובלים ממחסור בשינה כתוצאה מהדיון שנמשך במשך עשרות שעות ללא הפסקה - הבינו מה נעשה.

 

ההצבעה סיימה שלושה ימים רצופים של ויכוחים חריפים באסיפת הנבחרים (אחד משני בתי המחוקקים של ויסקונסין, לצד הסנאט) ויותר משבוע של מחאות ענק שמשתתפים בהם מאות אלפי אנשים שמגיעים מכל רחבי ארה"ב. אבל המאבק הפוליטי על התיקון לחוק, וההפגנות העצומות כנגד הגזירות החדשות בבירת המדינה, רחוקות מלהסתיים.


מפגינים נושאים שלטים בעד האיגודים.

 

תכניתו של המושל הרפובליקני של ויסקונסין כוללת כמה תיקונים לחוק התקציב שהוא טוען שמיועדים לכסות על הגרעון בשווי 137 מיליון דולר של המדינה ולהניח יסודות שאמורים לתקן את הגרעון הצפוי בתקציב לשנים 2013-2011 שצפוי לגדול ל-3.6 מיליארד דולר.

 

נקודת המחלוקת העיקרית, שעוררה את זעמם של העובדים, היא ההצעה המבקשת לחייב את העובדים להעביר יותר מכספי השכר שלהם לפנסיות ולביטוח הבריאות על חשבון חלקו של המעסיק, ולהפשיט את העובדים ואיגודיהם מזכותם לכל משא ומתן משותף בעתיד בנוגע לתנאי העבודה שלהם.

 

עם שקי שינה בפרלמנט

לפני כשבועיים, שעות לאחר שהכריז על הצעות התיקון שהוא מבקש להעביר, עלו ארגוני העובדים במדינה אל בית המחוקקים, כשהם קוראים לניסיון שלו להעביר את ההצעות "התקפה על זכויות העובדים" וניסיון לבלום את תמיכת הארגונים בדמוקרטים. מנהיגי האיגודים מכריזים בשבוע האחרון שהם מוכנים לוותר על חלק מזכויות הפנסיה והבריאות המגיעות להם, במידה שהם יוכלו לשמור על זכות ההתאגדות והמשא ומתן, אבל המושל מסרב לכל פשרה.

 

כתוצאה מכך, במהלך השבוע, התאספו עשרות אלפי אנשים מרחבי המדינה ומכל רחבי ארצות הברית, בבירה מדיסון, במחאה על התנהלותו של המושל. במהלך ההפגנות הם תופפו בתופים, וקראו סיסמאות בקול כה רם, עד שהמשטרה, שסיפקה את האבטחה לעשרות האלפים שזרמו אל העיר, נאלצה לחלק לשוטריה אטמי אוזניים.

 

אלפי מפגינים גם נכנסו במהלך ההתאספות ביום שני האחרון אל תוך בניין הפרלמנט ורבים מהם נשארו במקום, כשהם ישנים בשקי שינה, ועוד ועוד אנשים הצטרפו אליהם עם מזרני אוויר ושמיכות.


המפגינים בבניין הפרלמנט

 

נאומים מייגעים

במקביל, פתחו הדמוקרטים בבית ב"פיליבסטר", נאום ארוך שעד שאינו מסתיים בית הנבחרים אינו יכול לקבל החלטה, כשהם מגישים עשרות הצעות תיקון ונואמים בלי הפסקה. בכל פעם שהרפובליקנים ניסו להאיץ את ההליכים, הדמוקרטים קמו מכיסאותיהם וצעקו שהרפובליקנים משתיקים אותם.

 

הדיון נערך יותר מ-60 שעות רצופות, ו-15 דמוקרטים עדיין המתינו לתורם לדבר כשההצבעה החלה לקראת 1 בבוקר, יו"ר הבית הרפובליקני ביל קרמר, שתומך בתיקוני המושל, פתח את ההצבעה וסגר אותה תוך שניות.

 

הדמוקרטים שישבו במקומותיהם הביטו מסביב בתדהמה, רק 13 מ-38 נציגי הדמוקרטים הספיקו להצביע בזמן. הרפובליקנים צעדו מיד החוצה כשהדמוקרטים מסתערים עליהם וקוראים להם, "פחדנים", ו"איזו בושה". הנציגים הרפובליקנים צעדו על פניהם בלא לומר מילה.

 

הדמוקרטים עזבו את המליאה בהלם, אבל אלפי המפגינים בחוץ קיבלו את פניהם בצעקות אדירות כשהם מודים להם שוב ושוב. "איזה יום נורא, נורא לוויסקונסין", אמר הסנטור הדמוקרטי ג'ון ריצ'רדס. "אני רותח, אני בשוק".

 

מנהיגי הרפובליקנים במליאה סירבו לדבר עם התקשורת, אבל המושל הזהיר שאם התיקון לחוק לא היה עובר עד ליום שישי, המדינה תחמיץ את הדד ליין למימון מחדש של החוב בסך 165 מיליון הדולר ותהיה מחויבת להתחיל להגיש הודעות פיטורים בשבוע הקרוב. למרות זאת, כלכלנים דווקא מסבירים כי הדד ליין אינו נוקשה כפי שהמושל מציג אותו.

 

הסוף עוד לא באופק 

הצבעת אסיפת הנבחרים שלחה את ההצעה כעת לסנאט, אבל המיעוט הדמוקרטי של הסנאט בוויסקונסין עזב למדינת אילינוי כדי למנוע את ההצבעה ואף אחד אינו יודע מתי יחזרו ממקום מחבואם.

 

הדרמה הגדולה הזו, שגולשת כעת לשבוע השני שלה, גרמה לרפובליקנים ששולטים בבית, לשלוח את שוטרי המדינה כדי לחפש אחר נציגי הדמוקרטים בבתיהם ביום חמישי, אבל השוטרים לא מצאו אותם בבתים ולא ידוע היכן הם מסתתרים.

 

התיקונים לחוק שהמושל מציע הם מרחיקי לכת אפילו עבור ארה"ב, כשהם אמורים למנוע התארגנות עובדים, לאסור על תשלום דמי חבר לאיגודים והם קובעים שהחוזים שעליהם יחתמו עובדים יוגבלו לשנה.

 

הפדרציה האמריקנית של עובדי המדינה, המחוז והרשות המקומית, שנוסדה בוויסקונסין, כוללת 66 אלף חברים במדינה, אבל ההחלטה צפויה לפגוע במאות אלפי עובדים נוספים. המחאות נגד פעולות המושל התרחבו בשבוע החולף, למרות תנאי מזג האוויר הקשים, הקור והשלג, ובשבוע הבא צפויות הפגנות נוספות של עשרות אלפי אנשים.

 

  • לדף הפייסבוק של ynet כלכלה וצרכנות

 


פורסם לראשונה 26/02/2011 17:33

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מושל ויסקונסין סקוט ווקר
צילום: רויטרס
מומלצים