שתף קטע נבחר
 

לקראת עימות? השרים ידונו מחר בשכר הבכירים

לאחר שהוועדה בראשות השר נאמן המליצה שלא להתערב בשכר הבכירים, תתכנס הממשלה לישיבתה השבועית ותדון בנושא. יו"ר ש"ס אלי ישי כבר הבהיר כי "זו חובה חברתית מהמעלה הראשונה להגביל את השכר". מנגד, נתניהו תומך בנאמן שעקץ את מתנגדיו: "אני איש מקצוע, אין לי אג'נדה או סיסמאות"

הממשלה תדון היום (א') בישיבתה השבועית בנושא שכר הבכירים בחברות הציבוריות, זאת על רקע פרסום המסקנות הסופיות של ועדת נאמן שהמליצה למדינה שלא להתערב באופן ישיר. הדיון צפוי לעורר מחלוקת לאחר שש"ס כבר הודיעה כי היא מתנגדת להמלצות, בניגוד לראש הממשלה בנימין נתניהו שמתנגד נחרצות להגבלת השכר.

 

ביום רביעי שעבר פרסמה ועדת המומחים הבינמשרדית בראשות שר המשפטים יעקב נאמן את המלצותיה. הוועדה קבעה כי "אין להתערב באופן ישיר בגובה השכר בחברות הציבוריות (חברות פרטיות הנסחרות בבורסה – א.ר). התערבות ישירה אינה מוכרת בעולם ועלולה להביא לנזק העולה על התועלת שבריסון השכר".


ישיבת ממשלה. יגיעו להסכמות?

 

עם זאת, הוועדה ממליצה על שורת צעדים שייעלו, לטענתה, את תהליך אישור שכר הבכירים בתוך החברות עצמם. בהמלצות הוועדה נכתב, בין היתר, כי: "יש לפתור את בעיית שכר הבכירים באמצעות הגברת עצמאות הדירקטורים, הגברת פיקוח הדירקטוריון, שיפור מנגנוני האישור, והסדרת מבנה השכר בחברה".

 

עיכוב של שנה בהטלת מגבלות 

הוועדה כונסה בשנה שעברה לאחר שחברי הכנסת חיים כץ ושלי יחימוביץ' הגישו באפריל הצעת חוק פרטית, לפיה שכר המנהלים בחברה יוגבל לרמה של עד פי 50 משכרו של העובד בעל השכר הנמוך ביותר בחברה. הממשלה הכשילה את הצעת החוק, אך הבטיחה לגבש הצעת חוק משלה בנושא, לאחר שתבדוק אותו - באמצעות הקמת הוועדה. בפועל גרם נתניהו, איפוא, לעיכוב של קרוב לשנה בהטלת מגבלה חוקית כלשהי על שכר הבכירים.

 

למחרת פרסום ההמלצות הודיעה ש"ס ביום חמישי תתנגד להן באופן נחרץ. "היעדר הגבלת שכר משדרת אנטי-חברתיות", אמר יו"ר המפלגה שר הפנים אלי ישי. "נכון שיהיה קשר יחסי בין מקבלי השכר הנמוך בחברות הציבוריות לבין ראשי החברות. אנו נדרוש להתערב בחברות הציבוריות ולהגביל בהן את השכר, מתוך שיח משותף של כל הגורמים הרלוונטים".

 

"למדינה לא יכולות להיות טענות בנושא זה לחברה בשוק הפרטי והיא יכולה רק להציע לה נורמות ראויות", המשיך ישי. "אבל בחברות הציבוריות - חובה חברתית מהמעלה הראשונה להגביל את השכר, מתוך הידברות ושיח".

 

"טעות קשה שתביא להשתוללות השכר"

אולם לא רק בקואליציה שוררת מחלוקת בנושא. גם בקרב חברי הכנסת של קדימה יש אי הסכמה. שר האוצר לשעבר ח"כ רוני בר און הביע תמיכה בוועדה. "המלצות נאמן נכונות", אמר בר און. "מלכתחילה הממשלה צריכה להתנהל בזהירות ובכבוד מול המגזר העסקי הפרטי, לצמצם ככל הניתן את התערבותם. הדרך לפתור את בעיות שכר המנהלים אם קיימות כאלה היא בהעצמת הדירקטורים בעיקר הדירקטורים מהציבור שימלאו את חובת הנאמנות שלהם בפיקוח על שכר המנהלים ועל רמתו".

 

לעומתו ח"כ יעקב אדרי אמר כי "זו טעות קשה מאוד שתביא להשתוללות השכר כך שתגיע לשיאים חדשים. איבדנו את הבושה לצערנו הרב". חברו לסיעה, ח"כ נחמן שי, הסכים: "הממשלה שולחת מסר שלילי לציבור וחותרת להגדיל את הפערים בחברה כאשר כבר עכשיו אנחנו מהמובילים בעולם בפערים החברתיים כל שהממשלה לא תוכל להתנער מאחריותה לפערים הגדלים והולכים".

 

נאמן עצמו כינס ביום חמישי מפגש עם עיתונאים בו הגן על מסקנות הוועדה. "הבעיה החברתית של שכר גבוה מטרידה את כל המדינות המפותחות, אך רעיון הגבלת השכר נדחה בכולן", אמר. "אנו לא צריכים להיות חושך לגויים".

 

השר דפק על השולחן ואמר כי "ש"ס תובעים להגביל את השכר. ההמלצות קובעות איך להגביל את השכר, תעשו בחינה לשר מה יש בתוך החוק. ישבנו עשר ישיבות, ושמענו עמדות של 27 מומחים".

 

  • הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה וצרכנות

 


פורסם לראשונה 26/02/2011 22:02

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר המשפטים יעקב נאמן
צילום: גיל יוחנן
מומלצים