שתף קטע נבחר

 

יותר מיטות בבתי החולים? "יש פה אחיזת עיניים"

השרים יאשרו תוספת של 960 מיטות אשפוז בשש השנים הבאות, כשליש ממה שהמליצה ועדה מיוחדת בנושא. רופאים מברכים, אבל בכלל לא בטוח שהזקנה תצא מהמסדרון. ומאיפה הכסף?

הממשלה צפויה לאשר היום (יום א') את התוכנית השאפתנית לחיזוק מערכת הבריאות ולהפחתת העומסים במחלקות האשפוז, אך משיחות עם גורמים במערכת עולה שוב ושוב הטענה כי התוכנית, במסגרתה יתווספו 960 מיטות אשפוז בשש השנים הבאות, לא מספיקה כדי להוציא את החולה הזקנה מהמסדרון.

 

סבלתם בגלל העומס בבתי החולים? ספרו על כך בעמוד הפייסבוק של ynet

 

"עושה רושם שהתוכנית הזו היא בכיוון הנכון, אבל צריך תוספת של הרבה יותר מיטות אשפוז", אמר ל-ynet ד"ר יצחק ברלוביץ', מנהל בית החולים וולפסון ולשעבר בכיר במערכת הבריאות. "ההחלטה הזו היא סוג של פשרה בין הרצוי למצוי. זה ייתן הקלה מסוימת. יש כאן משהו קונקרטי, אבל זה לא אומר שלא נמשיך לצפות ליותר".


המסדרון באסף הרופא. איפה יוסיפו מיטות? (צילום: אבי מועלם) 

 

שיעור מיטות האשפוז בישראל עומד על 1.9 מיטות לאלף נפש והוא כמעט הנמוך

ביותר בין מדינות ה-OECD. ועדה, שבה היה חבר ד"ר ברלוביץ', פרסמה כבר בשנת 2005 המלצה להוסיף 3,646 מיטות אשפוז עד 2015, כדי להתגבר על הגידול באוכלוסייה ועל היעדר תוספת מיטות בשנים קודמות. המלצת הוועדה לא יושמה והתוספת הנוכחית היא של פחות משליש מהמלצה זו.

 

ד"ר ערן הלפרין, מנהל המרכז הרפואי רבין ויו"ר איגוד מנהלי בתי החולים מזהיר גם הוא כי "לא בטוח שהתוספת הזו תדביק את הצרכים. האוכלוסייה גדלה בקצב מהיר יותר מתוספת המיטות הזו. זה צעד מבורך וחשוב אך לא מספק".

 

מהנוסח שיובא להחלטת הממשלה עולה כי אין כלל תקציב לתוספת של כמחצית מהמיטות: תוכנית הוספת המיטות מתוקצבת רק עד 2013. מה יקרה בשלוש השנים שלאחר מכן? "ייקבעו הסדרים למימון", כך לפי ההצעה.

 

"הבעיה אינה רק מיטות, ישנה גם שאלה של תקציבים: העלות של מיטה היא גם של בינוי וגם של תפעול. צריך לראות שזו לא אחיזת עיניים. שלא נותנים רק רישיונות למנהלי בתי החולים להוסיף מיטות בלי תקציבים למערכת. אם מדובר רק במתן רישיון אז בית החולים הוא זה שצריך להוסיף עוד ורפאים ואחיות", אמר ד"ר הלפרין. עוד הוסיף, כי "אין היום בארץ מספיק רופאים ומספיק אחיות ונדרשת פעולה ממשלתית בנושא".

 

"צריך לחזק את הפריפרייה"

בתוכנית הממשלתית אין התייחסות לפיזור של מיטות האשפוז הנוספות. עם זאת, נכתב שמחציתן מיועדות למחלקות יולדות ולפגיות. "אנחנו לא נשב בשקט שש שנים ונחכה. צריך לשים לב לאיזה מחלקות ולאילו בתי חולים נותנים תוספת", אמרת אילנה כהן, יו"ר הסתדרות האחיות. "יש מקומות כמו סורוקה והעמק, שאין סביבם עוד בתי חולים ושם הכי נחוצה תוספת של מיטות אשפוז, כדי לחזק את הפריפרייה. התוספת צריכה להיות בעיקר למחלקות פנימיות".

 

גם ד"ר הלפרין ציין לגבי תוספת המיטות עבור יולדות, כי "יש פה אחיזת עיניים. כמות הלידות לא תגדל. אם יהיו יותר מיטות, יהיה ליולדות איפה לשכב. כיום משחררים יולדות מהמחלקה תוך יום וחצי בגלל מחסור במקום. אבל זו תוספת שתייצר רק תוספת הוצאה".

 

גם במשרד הבריאות לא חושבים שהתוכנית הזו היא סוף פסוק. בדיון שנערך לפני כחודש וחצי אמר מנכ"ל המשרד, ד"ר רוני גמזו, כי "רוב המיטות בחלוקה יחסית יגיעו לפריפרייה, משום שאם נשים את המיטות קודם כל במרכז, כוח האדם יישאב לשם ולפריפרייה לא יישאר. לומר שתוספת המיטות מספיקות ומיידיות? ודאי שלא. אני מכיר את המחלקות, אני רופא מספיק זמן, יש הרבה מאוד בעיות כתוצאה מהעומס ומהחולים בפרוזדור והגענו לקו האדום".


פורסם לראשונה 27/02/2011 00:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים