מועצת הביטחון אישרה פה אחד הסנקציות על לוב
מפגן אחדות יוצא דופן: כל 15 חברות מועצת הביטחון, לרבות רוסיה וסין, הצביעו בעד הטלת העיצומים על משטר קדאפי. נכסי שליט לוב ואנשיו יוקפאו, יוטלו עליהם הגבלות תנועה, ועניינם יועבר לבית הדין הבינלאומי בהאג בחשד לפשעי מלחמה. בינתיים הטבח נמשך: לפי דיווחים עשרות מתנגדי משטר נהרגו הלילה
אחרי כמעט שבועיים של שפיכות דמים - העולם מתאחד בהצבעה היסטורית נגד המשטר בלוב: מועצת הביטחון של האו"ם אישרה הלילה (יום א') פה אחד את הסנקציות על משטרו של שליט לוב, מועמר קדאפי. בצעד נדיר, כל 15 חברות המועצה, כולל רוסיה וסין, תמכו בנקיטת העיצומים. החלטה 1970 כוללת הגבלות תנועה על קדאפי, בני משפחתו ובכירים אחרים במשטר הלובי, הקפאת נכסיהם והעברת הטיפול בעניינם לבית הדין הבינלאומי בהאג, בחשד שביצעו פשעי מלחמה.
העולם נגד קדאפי ולהפך - עדכונים אחרונים ב-ynet:
- אובמה לקדאפי: עזוב עכשיו, הלגיטימציה אבדה
ההצבעה במועצת הביטחון באה אחרי שעות ארוכות של דיונים. חברות המועצה קיבלו את טיוטת ההחלטה על הסנקציות כבר בדיון חירום שנערך שלשום, אך במשך שעות לא היה ברור אם תושג הסכמה על אישור ההחלטה, בשל הסעיף הקורא להעביר את הטיפול בקדאפי ועוזריו הבכירים לבית הדין הבינלאומי. התומכות בהצעה, בראשות המדינות שניסחו אותה - צרפת, גרמניה, בריטניה וארה"ב - התעקשו להותיר על כנו את הסעיף על ההפניה לבית הדין בהאג.
אלא שדיפלומטים סיפרו כי בדיון, שנערך בדלתיים סגורות, הביעו כמה מדינות - סין, ברזיל, הודו ופורטוגל - הסתייגות, ולפחות חלקן טענו כי מהלך כזה עלול לסכן אזרחים שלהן שעדיין נמצאים בלוב. שעתיים לפני ההצבעה סיפרו דיפלומטים באו"ם כי נציגי סין, הנהנית מזכות וטו במועצה ולכן יכולה לסכל כל מהלך בה, עדיין מחכים להוראות מבייג'ינג לגבי הצבעתם. בסופו של דבר השתכנעו כולן, גם סין המתנגדת באופן מסורתי להטלת סנקציות על מדינות באשר הן, להצביע בעד ההחלטה, כולל הסעיף השנוי במחלוקת.
המשלחת הלובית דחפה לסנקציות
לפי החלטת מועצת הביטחון, מוטל איסור נסיעה גלובלי על מועמר קדאפי, תשעה מבני משפחתו ושישה אנשי משטר לובים. נכסיהם של קדאפי וארבעה מבניו (כולל סייף אל-איסלאם) ובתו עיישה יוקפאו. הדיכוי האכזרי של ההתקוממות נגד קדאפי
יועבר מיד לטיפול בית הדין בהאג, בדרך לתביעה אפשרית בגין פשעי מלחמה. בעבר העבירה מועצת הביטחון רק נושא אחד לטיפול בית הדין בהאג - הסכסוך בחבל דרפור שבמערב סודן. בית המשפט האשים אז את נשיא סודן, עומר אל-באשיר, בביצוע רצח עם ופשעים נוספים נגד האנושות.
בהצהרת מועצת הביטחון נאמר כי ההחלטה נועדה "לגנות את ההפרה הבוטה והשיטתית של זכויות אדם, כולל הדיכוי של מפגינים לא-אלימים". חברות המועצה הביעו דאגה לנוכח הרג האזרחים, והבהירו כי הן "דוחות באופן חד-משמעי את ההסתה לפעולות איבה ואלימות נגד האוכלוסייה האזרחית, שמבוצעת על ידי גורמים בדרגים הגבוהים ביותר בממשלת לוב".
קליפ ה"זנגה זנגה " שהוכן בישראל והפך להיט של האופוזיציה הלובית:
חברי המשלחת הלובית לאו"ם, שהתנערו השבוע מקדאפי והודיעו כי הם אינם מייצגים אותו עוד, העבירו לפני ההצבעה מכתב למועצת הביטחון שבו הביעו תמיכה בצעדים שנכללו בהצעת ההחלטה, כולל העברת האחראים לטבח במורדים לבית המשפט הבינלאומי. על המכתב חתם השגריר הלובי באו"ם מוחמד סלגם, שבמשך שנים היה תומך נלהב של קדאפי אך הפנה לו את גבו אחרי שמבצע הדיכוי של המשטר הלובי נגד מתנגדיו החריף. צעד זה סלל את הדרך לאישור ההחלטה.
סגן השגריר הלובי, איברהים דבאשי, ציין כי החלטת מועצת הביטחון תעניק "תמיכה מוראלית לעמנו שמתנגד (לדיכוי)", והביע תקווה שתסייע לגבור על "המשטר הפשיסטי שעדיין קיים בטריפולי". דבאשי קרא לכוחות הצבא הלובי לנטוש את קדאפי ולהעניק תמיכה למפגינים.
הסנקציות בהצעת ההחלטה אינן כוללות איסור על טיסה במרחב האווירי של לוב או פעולה צבאית מטעם האו"ם. גם הברית הצפון-אטלנטית (נאט"ו), שבכיריה התכנסו לדיון חירום בסוף השבוע, שללה אפשרות של הפעלת כוח צבאי נגד לוב. מוקדם יותר אתמול, באנקרה, קרא ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, למועצת הביטחון שלא להטיל על המשטר הלובי סנקציות, בטענה כי העם הלובי - ולא ממשלו של קדאפי - ייפגע מהן יותר מכל. הוא אמר גם כי הקהילה הבינלאומית מודאגת מגורל מאגרי הנפט של לוב יותר מאשר מרווחת אזרחיה.
בפעם הקודמת: סנקציות בגלל אסון לוקרבי
אלא שמזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, קרא לחברות המועצה לנקוט פעולה מיידית כדי להגן על אזרחי לוב, שלפי חלק מההערכות מספר ההרוגים בה מאז פרוץ המהומות לפני יותר משבוע וחצי עומד כבר על יותר מאלף. "בנסיבות האלה, אובדן זמן פירושו אובדן חיים נוספים", אמר המזכ"ל באן שלשום. בסוף השבוע הודיעו כמה מדינות, בהן ארה"ב, בריטניה וקנדה, על השעיית הפעילות הדיפלומטית שלהן בלוב.
המדריך למהפכה - בעומק האירועים בלוב:
- היורים ואינם נראים. על שכירי החרב של קדאפי
- פה זה לא מצרים: מבחן השבטים של שליט לוב
- דין צפון קוריאה כדין מצרים? רודנים על הכוונת
- הפיכה בנוסח טריפוליטאי: "יודעים מה לא רוצים"
עוד לפני החלטת מועצת הביטחון, שלשום, גיבשו מדינות האיחוד האירופי הסכמה על סנקציות משלהן נגד לוב. חרף העובדה שתחילה לא ששו מדינות כמו איטליה, מלטה וקפריסין - ששמרו על יחסים טובים עם משטרו של קדאפי - לאשר את הסנקציות, בסופו של דבר הושגה הסכמה בנושא, והעיצומים נגד המשטר הלובי צפויים לכלול אמברגו נשק, מגבלות תנועה על קדאפי ובכירי שלטונו וכן הקפאת נכסים של צמרת המשטר. ההחלטה צפויה להיות מאושרת מחר או מחרתיים.
סנקציות מצד הקהילה הבינלאומית אינן דבר זר לקדאפי. האו"ם כבר הטיל על משטרו סנקציות חריפות בגין מעורבותו בפיצוץ מטוס "פאן-אם" מעל העיירה לוקרבי בסקוטלנד בשנת 1988. באסון לוקרבי נהרגו 270 בני אדם, רובם אמריקנים. לוב קיבלה אחריות למעשה בשנת 2003, והבטיחה גם להפסיק את תוכניתה לייצר נשק להשמדה המונית, מה שסלל את חזרתה לקהילה הבינלאומית. לפני כשנתיים מינו ארה"ב ולוב שגרירים זו אצל זו לראשונה אחרי 35 שנה. המהלך בוצע אחרי שלוב שילמה פיצוי בסך 2.7 מיליארד דולר למשפחות הקורבנות של אסון לוקרבי.
בינתיים, הלחימה בלוב נמשכת כל העת. לפי דיווחים מהמדינה, קדאפי איבד כבר את השליטה כמעט בכל חלקיה, וכעת הוא שולט רק על אזור מצומצם מאוד בבירה טריפולי, שחלקים ממנה נכבשו בידי המורדים. תושבים בטריפולי
סיפרו אתמול כי קדאפי מימש את איומו ופתח את מחסני הנשק כדי לחלקו לתומכים בו מקרב תושבי העיר. נציג לוב בליגה הערבית העריך אתמול כי משטר קדאפי "נמצא בשעותיו האחרונות".
הלילה: "עשרות הרוגים ממערב לטריפולי"
הלילה התחוללו עימותים קשים בעיר זאוויה שממערב לטריפולי, בין הכוחות הנאמנים לקדאפי לבין המורדים בשלטונו. לדברי תושב העיר, לפחות 50 בני אדם נהרגו ועוד עשרות נפצעו באורח קשה בעימותים בעיר.
עד הראייה טען כי כוח של "שכירי חרב" של קדאפי השתמש בירי ארטילרי כבד כדי לפשוט על כיכר השהידים בעיר,
ולקח לפחות 30 אזרחים למקום לא-ידוע. "נערים, ילדים, זקנים ונשים נהרגו", סיפר. עדי ראייה דיווחו בימים האחרונים כי העיר זאוויה נמצאת כעת בשליטת האופוזיציה, אולם פרבריה עדיין מוחזקים בידי חיילים התומכים במשטר קדאפי.
אתמול דווח כי קדאפי העביר בחשאי כשלושה מיליארד לירות שטרלינג לבית השקעות פרטי מחוץ לגבולות ארצו, באמצעות מתווך משוויץ. לפי הדיווח, ניסיון דומה של קדאפי להוציא סכומי עתק מהמדינה, לפני כחמישה שבועות, נמנע אחרי שזהות המעביר נחשפה. אם אכן הצליח קדאפי להעביר את הכסף, הרי שהוא ניצל את התגובה האטית של המערב, שטרם הכריע עד אז בנוגע לסנקציות.