שתף קטע נבחר

 

המהפכה הושלמה? 4 הרוגים בעימותים בתוניסיה

אחרי האופוריה, מסתבר שמהפכה לא מסתיימת בהדחת השליט. כשעיני העולם נשואות ללוב, בתוניסיה ומצרים - שהחלו את אפקט הדומינו - התעמתו מפגינים עם השלטונות החדשים. בתוניס זה נגמר ב-4 הרוגים ומאות עצורים, ובקהיר - בהתנצלות הצבא

עיני העולם כבר מזמן מופנות לבחריין, לתימן וכמובן ללוב, אך המהומות בתוניסיה, מבשרת גל המחאה שמכה בעולם הערבי, התחדשו בסוף השבוע ואף הסתיימו במותם של ארבעה בני אדם. מפגינים רבים יצאו לרחובות מרכזיים בתוניס הבירה ומחו נגד הממשלה הזמנית במדינה. חלקם אף התעמתו עם כוחות הביטחון ויידו אבנים. באחד האירועים, ביום שישי, השתתפו עשרות אלפים בהפגנה סמוך למושב הממשלה הזמנית.

 

 

המפגינים חוששים שהממשלה "השתלטה" על המהפכה העממית, שהפילה את המשטר הטוטליטרי הוותיק ובעטה מכיסאו את זין עבאדין בן-עלי ב-14 בינואר השנה. בראש הממשלה עומד מוחמד רנושי, סגנו לשעבר של בן-עלי. הוא אמנם הצהיר כי בכוונתו להוביל את המדינה רק עד לבחירות שיתקיימו בקיץ, והבטיח כי "העם התוניסאי הוא שיחליט", אך רבים מהאזרחים אינם מסתפקים בכך. מבקריו טוענים שהממשלה הזמנית, שמונתה בשלהי ימי כהונתו של בן-עלי, מקורבת מדי לשלטון הקודם, ואינה מצליחה להביא ביטחון ויציבות.


הפגנה בתוניסיה בשבוע שעבר. הרעש שאחרי המהפכה (קרדיט: AFP)

 

הרשויות לא גילו הבנה לטענות המפגינים, והגיבו בחומרה. משרד הפנים אף טען בהודעה שהפיץ, כי בקרב המפגינים קיים קומץ של "פרובוקטורים" שמעודדים לאלימות. ביום שבת השתמשו המשטרה והצבא, מלווים בטנקים, בגז מדמיע לפיזור מאות צעירים שהפגינו נגד הממשלה הזמנית. במקרים אחרים גם נעשה שימוש בירי אזהרה לאוויר. גם לאחר סיום ההפגנות נראו קצינים רודפים אחרי חלק מהצעירים במקומות שונים בעיר.

 

גורמים רשמיים בתוניסיה מסרו שקרוב ל-200 בני אדם נעצרו בסוף השבוע על רקע העימותים. גורם ביטחוני עלום שם אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי "אלו שנעצרו הודו שהם נתמכים על ידי גורמים בממשל הקודם של בן-עלי", והוסיף כי "אחרים אמרו ששילמו להם בשביל להשתתף בהפגנות". מאז הדחת הנשיא חל גידול בשיעור הפשיעה בתוניסיה. עדי ראייה מסרו כי במהלך המהומות בסוף השבוע חיילים התעמתו עם עשרות צעירים שפרצו לחנויות.

 

ובמצרים: הצבא מפעיל כוח - ומתנצל 

במצרים, מדינה נוספת שבה כבר הדיחו ההמונים את הנשיא, חוסני מובארק, התכנס אתמול צוות שעסק בשינויים הדרושים בחוקת המדינה.

 בין השינויים שהמליץ הצוות להביא למשאל עם - פתיחת הבחירות למועמדים רבים יותר, כינון מנגנון פיקוח על הליך הבחירות והגבלת כהונת הנשיא הנבחר לשתי קדנציות של ארבע שנים כל אחת. בראשות הפאנל עמד אחד מגדולי המשפטנים במצרים, טארק אל בישרי. ההצעות לשינויים צפויות לעמוד למשאל העם בהמשך השנה.

 

אך גם במקרה הזה, הממשלה החדשה לא מצליחה לרצות את כל האזרחים. רבים מהם דואגים כי השינויים לא יהיו מרחיקי לכת מספיק כדי לאפשר מעבר לשלטון דמוקרטי, ובכך ימשיכו אנשי המשטר הקודם להוביל את המדינה. כמו כן, רבים מהמצרים

רוצים לראות מעורבות אזרחית רבה יותר בהחלטות שמקבל השלטון בנוגע לרפורמות .

 

ביום שישי חזרו עשרות אלפי מפגינים לכיכר א-תחריר בקהיר, סמל המהפכה, במטרה להמשיך ולהפעיל לחץ על הצבא, שאליו הועבר השלטון, ולדרוש את פיטוריו של אחמד שאפיק, ראש הממשלה הזמנית, שמונה על ידי מובארק. ההפגנות פוזרו תוך שימוש בכוח מצד הצבא - שמיד התנצל על האירועים ה"לא מכוונים" והבטיח שהמקרה לא יישנה.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ר"מ תוניסיה רנושי. "אנשי המשטר הקודם מתסיסים"
צילום: AFP
צילום: רויטרס
הפגנות הענק בכיכר א-תחריר. פיזור ראשון בכוח מאז המהפכה
צילום: רויטרס
מומלצים