שתף קטע נבחר
 

הכן את כיסך לאינפלציה: 3 עצות למשקיעים

וירוס האינפלציה מתחיל להתפשט וכדי לשרוד, הממשלה תצטרך לתת לשכר לעלות ולמחירים לטפס. כשמחירים עולים, ערך הכסף יורד, ומי שלא רוצה להפסיד צריך להגן על עצמו באמצעות השקעה חכמה: הנה 3 עצות לימים הסגריריים שבדרך

נתחיל מהשורה התחתונה: על המשקיעים לקחת בחשבון ששיעורי האינפלציה  בישראל הם במגמת עלייה. כל מה שאנו רואים ושומעים בתקשורת על ההתייקרויות בימים אילו הם רק הסימנים הראשוניים של המחלה.

 

 

וירוס האינפלציה מתחיל להתפשט ופורץ בצורה של גל ההתייקרויות במצרכים בסיסיים כמו דלק, לחם ומים. כל אחד אצלנו מאשים את השני והממשלה מצדה מפנה אצבע מאשימה לשווקים הבינלאומיים.

 

ישנה אומנם עליה של מחירי מוצרים בשווקים הבינלאומיים אבל זה איננו הגורם לאינפלציה בשוק הדיור, בדלק ובשאר המוצרים והשירותים לצרכן המקומי. ההתייקרויות בשוק המקומי נובעות מגודל הממשלה והמדיניות המוניטארית של הבנק המרכזי. 

 

מחירי הדלק, הלחם, המים ושאר מצרכים ושירותים חיוניים עולים בעיקר בגלל הנטל הכבד במיוחד של המסים העקיפים. תקבולים אילו נחוצים כחמצן בכדי לממן את הממשלה הגדולה. באופן אירוני, תקבולי הממשלה גדולים יותר באופן משמעותי כאשר המסים מוטלים על מוצרים כמו דלק וסיגריות (ביקוש קשיח) מאשר אם המסים מוטלים על מוצרי מותרות כמו מכוניות פאר או גבינות מיובאות שלהם יש ביקוש גמיש. בלי תקבולי המסים העקיפים הללו על המוצרים החיוניים אין לממשלה המנופחת מקורות מימון.   

 

בכדי לרסן את האינפלציה בעתיד הממשלה תצטרך לעבור למדיניות מוניטארית מרסנת, דבר שיביא למיתון כלכלי בטווח הקצר. במצב הזה כמובן לא תהיה קואליציה והממשלה תיפול, לכן זאת איננה חלופה שתתקבל במציאות הכלכלית-פוליטית בישראל כיום.

 

סביר להניח שכדי שהממשלה תשרוד היא תאפשר לשכר העבודה לעלות, לתת לשד האינפלציה לצאת מהבקבוק לאט, ובלבד שהקואליציה תשרוד בשלטון. זה מה שצפוי לקרות בעתיד. המשקיע צריך לדאוג לעצמו ולקחת בחשבון שסיכון האינפלציה לחסכונותיו בעתיד גבוה, דבר שיפגע בכוח הקניה הריאלי. מתוך הגדרה, כשרמת המחירים עולה ערך הכסף יורד.

 

אז הנה 3 עצות לציבור ולמשקיעים:

 

1) הימנעו מאג"ח ארוך טווח: כלל פשוט הוא - כשהריבית עולה, ערכה של איגרת חוב יורד. כמובן, שהנזק נמוך יותר כשמדובר באג"ח צמוד מדד, אך באופן גורף - באיגרת חוב אין מנגנון שיפצה על השחיקה בערך הכסף שיושב בקרן. בטווח הארוך, עלייה בריבית יכולה לגרום להפסד משמעותי למי שהשקיע באג"ח ארוך טווח.

 

שערי הריבית יהיו במגמה של עליה שתלך ותתחזק במשך השנה. לכן צריך להימנע מהשקעות באגרות חוב עם מועד פירעון ארוך. במצב הזה אני ממליץ על פיקדון או מק"ם קצר מועד ואפילו אם הריבית העכשווית נמוכה.

 

2) העדיפו השקעה במניות: הבורסה מגיבה לשני מרכיבים - הריבית הריאלית ומצב המשק. הריבית הריאלית מחושבת כריבית שקובע הבנק המרכזי מינוס שיעור האינפלציה. בהנחה שהאינפלציה בישראל תתגבר, היא צפויה לאזן את עליות הריבית כך שהריבית הריאלית תישאר נמוכה יחסית ותתמוך בעליות שערים בבורסה.

 

מצב המשק צפוי להמשיך ולהשתפר ולכן הצפי הוא להמשך עליות במדדי הבורסה. עדיף להשקיע שם מאשר לקנות אג"ח.

 

3) קנו נדל"ן: בכדי "לפתור" את בעיית "הבועה" בשוק הנדל"ן, שר השיכון קיים מסיבת עיתונאים והודיע על צעדים רלוונטיים לשוק הדיור בפרט. אך בפועל, כדי להתמודד עם האינפלציה והאיומים של ההסתדרות, המדינה תעלה שכר במגזר הציבורי ובעקבותיה יעלו המשכורות גם במגר הפרטי. מי שמרוויח היום 11 אלף בחודש, ירוויח עוד כמה שנים 18 אלף ולא תהיה לו שום בעיה לעמוד בתשלומי המשכנתא. אם כן, אין שום סיבה לחשוב שתהיה ירידה משמעותית במחירי הדיור.

 

גם עלייה חדה לא צפויה, שכן שוק הנדל"ן כבר הביא בחשבון את עליית המחירים האחרונה והגיב אליה במהירות. הדירות במובן זה, הקדימו את הדלק והלחם. השקעה בדירה היא עדיין השקעה בטוחה ודרך טובה לדאוג שהכסף שלכם לא יאבד מערכו.


פורסם לראשונה 27/02/2011 21:46

 

ד"ר ארי אוליאל הוא מרצה במרכז ללימודים אקדמיים אור יהודה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איך תשמרו על ערך הכסף שלכם?
צילום: shutterstock
ארי אוליאל
צילום: המרכז ללימודים אקדמיים.אור יהודה
מומלצים