פריחה, יובש, גירוד: הטיפול בבעיות עור בתינוקות
95% מהאמהות לתינוקות נתקלו בבעיות עור מציקות אצל תינוקן, מתפרחת חיתולים, דרך יובש ועד אטופיק דרמטיטיס, כך עולה מסקר חדש. שליש מהן שואבות מידע בנושא מהאינטרנט. טיפים לטיפול בשלוש בעיות העור הנפוצות ביותר אצל תינוקות
סקר שנערך בקרב אמהות לילדים עד גיל שלוש גילה כי שליש מהאמהות פונות קודם כל לאינטרנט כאשר הן מגלות בעיות עור אצל תינוקן. בעיית העור הנפוצה ביותר על פי האמהות היא תפרחת חיתולים, ובמקום השני - עור יבש.
רק 5% לא נתקלו בבעיות עור
את הסקר ערך מכון גיאוקרטוגרפיה עבור חברת פריגו, יצרנית אגיסטן בייבי, בקרב 310 אמהות לילדים עד גיל שלוש. מהסקר עולה כי בעיית העור השכיחה ביותר בקרב ילדים עד גיל שלוש היא תפרחת חיתולים, שאותה ציינו 40% מהאמהות. הבעיה השנייה בשכיחותה שאיתה מתמודדות האמהות היא עור יבש (21%), ולאחריה אסתמה של העור (16%). בעיות עור פחות שכיחות, על פי הסקר, הן פצעונים (6%) ופריחה כתוצאה מהזעה (4%). רק 5% מהאמהות העידו כי לא נתקלו מעולם בבעיות עור אצל ילדיהן.
עוד נשאלו האמהות כיצד הן נוהגות כאשר הן מגלות בעיות עור אצל תינוקן. 62% מהן העידו כי הן מתייעצות בדרך כלל עם רופא או עם רוקח, ואילו 53% אמרו כי הן מטפלות בתרופות ובמשחות שנמצאות בבית. רק 14% מהאמהות השתמשו בתרופות סבתא כדי לטפל בבעיות העור, 6% מהאמהות העדיפו לטפל בילדן ברפואה משלימה, ואילו 1% הבהילו את הילד לבית החולים.
אחד ממקורות המידע החשובים ביותר לאמהות הוא עדיין המשפחה והחברים (כך ציינו 36% מהן), אך נראה שגם לאינטרנט תפקיד חשוב בהקשר הזה: 35% מהאמהות העידו שהן מחפשות מידע באינטרנט או מתייעצות עם הורים אחרים בפורומים.
מקור המידע העיקרי - אמהות אחרות
רוב האמהות (80%) שמעו על בעיות העור עוד לפני שנתקלו בהן אצל תינוקן, ומקור המידע העיקרי היה אמהות אחרות - 57% מהאמהות שמעו על הבעיה מחברים שילדיהם סבלו מבעיות דומות. רבע מהאמהות נתקלו קודם בבעיות אלה בקריאת מידע כללי על בעיות של תינוקות, ו-20% העידו כי לא שמעו על בעיית העור כלל לפני שילדן לקה בהן.
הסקר בדק גם את התפיסות באשר לסיבות לבעיות עור אצל תינוקות, וגילה כי כשליש מהאמהות מאמינות שתופעות העור הן תופעות טבעיות אצל התינוקות, בעוד שרבע מהאמהות מאמינות כי בעיות העור של תינוקן קשורות לחיתולים. 9% מהנשים חושבות שהסיבה היא תורשה, ואילו 7% מהאמהות ציינו רגישות למזון ולבגדים כסיבה העיקרית לבעיות העור.
ד"ר אורן כץ, מומחה לרפואת עור ומין בשירותי בריאות כללית, אומר כי תפרחת חיתולים היא אכן אחת התופעות הנפוצות ביותר בקרב תינוקות. הלחות והחום שבאזור החיתול, לצד החשיפה הממושכת להפרשות, הם הגורמים העיקריים להתפתחות של דלקת עור זאת, המתבטאת בעור אדום, מחוספס ורגיש, וכן הפרשות בדרגות חומרה שונות. לעתים מתפתחת גם דלקת עור פטרייתית הנגרמת על ידי פטריית הקנדידה, המחמירה עוד יותר את הדלקת הקיימת.
מטפלים בתפרחת חיתולים
- כדי למנוע מראש תפרחת מומלץ להחליף חיתולים לתינוק בתדירות גבוהה ולאפשר לו לשהות פרקי זמן ללא חיתול, כדי לאוורר את עורו. אפשר אף להשתמש בתכשירים החוצצים בין העור להפרשות, אך אינם מכילים נוגדי פטרת.
- אם התינוק משלשל והגירוי גורם לתפרחת, יש לאתר את סיבת השלשול ולטפל בה.
- חשוב להקפיד על ניקיון העור ולהשתמש בסבון עדין שלא יחמיר את הגירוי.
- יש להימנע משימוש בבדים סינתטיים היוצרים חום ולחות ולהעדיף בגדי כותנה.
- כדי לטפל בתפרחת חיתולים הכוללת פטרת יש להשתמש בתכשירים המכילים נוגדי פטרת וכן חומרים המהווים חיץ בין עור התינוק וההפרשות.
- אם התפרחת אינה מגיבה לטיפול יש לפנות לבדיקת רופא עור, שעשוי לרשום תכשיר סטרואידלי לפרק זמן מוגבל, כדי לסייע בריפוי הדלקת.
מטפלים ביובש בעור
עורם של ילדים קטנים ושל תינוקות עדין ודק יותר משל מבוגרים, לכן הם רגישים יותר לפגעי מזג האוויר, במיוחד כשמדובר באקלים יבש או בעונת החורף, אז האוויר יבש יותר. לעתים מדובר ביובש קל שאפשר לפתור בשימוש בקרם לחות המיועד לתינוקות, אך יש מקרים שבהם היובש מוביל לעור סדוק ומגורה. אפשר למנוע את התופעה על ידי חשיפה מינימלית של הילד לאוויר יבש או קר. למשל, במקום להשתמש בחדרו של התינוק במזגן או במפזר חום, מומלץ להפעיל רדיאטור, שלא משנה את רמת הלחות בחדר.
אין צורך בטיפול מיוחד עבור עור יבש אצל תינוקות, משום שבדרך כלל מדובר בבעיות קלות שחולפות עם הזמן, אך מומלץ לספק לעור לחות ולא להשתמש בסבונים חזקים שייבשו אותו, אלא בתרחיצים עדינים עם רמת PH המתאימה לילדים.
מטפלים באטופיק דרמטיטיס
בעיית עור נוספת שנפוצה בשנים האחרונות יותר ויותר אצל ילדים ותינוקות היא אטופיק דרמטיטיס, או בכינויה הנפוץ אסתמה של העור. זוהי מחלה המתאפיינת בדלקת של העור ובעור יבש ומגרד באזורי הקפלים, כמו אחורי הברכיים והמרפקים. אטופיק דרמטיטיס היא אחת מסל מחלות אטופיות, הכולל גם נזלת אלרגית, קדחת השחת ואסתמה. לילדים בעלי נטייה אטופית יש נטייה גבוהה יותר ללקות במחלות מסוג זה, בין שמדובר בדלקת של דרכי הנשימה או באסתמה של העור.
המחלה נוטה להופיע בילדות ולהיעלם עד גיל חמש, וב-50% מהחולים תופיע עד גיל שנה. היא מתפתחת בחלק מהחולים בשל פגם בייצור השומן בעור, הפוגע בהגנה של העור מפני גורמים חיצוניים כמו אבק, סבון ואפילו מים העלולים לגרום לגירוי. בהמשך מתפתחת תגובה דלקתית בעור הבאה לידי ביטוי באודם מקומי ובגירוד. ידוע שאלרגנים כמו מזון, חיות בית, בגדי צמר או אבק עלולים להחמיר את המחלה.
הדרך הטובה ביותר לטיפול במחלה היא מניעת גירוי של העור: מים וסיבון יתר מייבשים את העור, לכן מומלץ להתקלח במשך זמן קצר, להימנע משפשוף העור עם "ליפות" למיניהן, ולהשתמש בשמני רחצה או בתרחיצים המיועדים לעור יבש מאוד במקום בסבונים רגילים.
כיוון שאצל ילדים הסובלים ממחלה זו העור אינו מייצר מספיק שומן, יש להשתמש בקרם לחות שישלים את החסר. אם מופיעים דלקת וגרד חזק בעור, ניתן להשתמש במשחה מקומית המבוססת על סטרואידים או בתרופות נוגדות דלקת שאינן מבוססות על סטרואידים.
אם הדלקת מלווה בזיהום, ניתן להשתמש במשחות המכילות גם אנטיביוטיקה מקומית, ולהיעזר בטיפול אנטי-היסטמיני מונע גרד.
במקרים שבהם טיפולים אלה אינם עוזרים, ניתן לטפל בילד החולה בעזרת קרני אור שמש מלאכותיות (פוטו-תרפיה) ובמקרים קשים מאוד אף בתרופה המווסתת את התגובה החיסונית של העור.