שתף קטע נבחר

 

איתן: "המאגר הביומטרי יופעל בניגוד לחוק"

השר שלח מכתב לראש הממשלה, בו הוא קורא לעצור את הפעלת הפיילוט לתוכנית המאגר הביומטרי. לדבריו, הפיילוט סותר את החוק, ויש לשנות את מבנה המאגר כך שבידי הממשלה יהיה פחות מידע אישי, כפי שהציע פרופ' עדי שמיר

<< נחשף: הדור הבא של הקינקט

 

השר מיכאל איתן (הליכוד) שלח לראש הממשלה מכתב חריף, בו הוא מבקש ממנו להפעיל את ועדת השרים לענייני חקיקה, בנודע לאי סדרים בתהליך קבלת חוק המאגר הביומטרי, ולפיילוט שלו.

 

בתקופה האחרונה החלה הקמת המערך הארגוני שיפעיל את המאגר הביומטרי. ראש הממשלה הגדיר ועדת שרים לעניינים ביומטריים שבראשה יעמוד שר הפנים אלי ישי, חברת HP בנתה את המכלול עצמו באיזור קיסריה, והממשלה מחפשת מומחי אבטחת מידע והצפנה. המטרה: הקמת הרשות למידע ביומטרי. עקרונית, אין בכך שום דבר בעייתי: כנסת ישראל אישרה את חוק המאגר הביומטרי, ובקרוב תחל תוכנית הפיילוט שלו שתימשך שנתיים, שתקבע את נחיצותו לחברה הישראלית.

 

 

"לעצור את הפיילוט לפני שיתחיל"

אבל מבנה הפיילוט עצמו עשוי להיות בעיה. לפי השר איתן, יש לכנס בדחיפות את ועדת השרים לחקיקה - ולעצור את הפיילוט לפני שיתחיל. המכתב נשלח לאחר שהשר איתן עיין בחוות דעתה של הרשות למשפט, מידע וטכנולוגיה על הפיילוט. רמו"ט היא הגוף האחראי על הגנת מידע פרטי בישראל, ולפיו "הפיילוט שהוגדר לא יוכל לעמוד בהוראות החוק, ולכן לא יוכל להוות תקופת מבחן לצורך יישום החוק".

 

בראיון שערכנו עמו, סיפר איתן כי על אף שחוק המאגר הביומטרי עבר בכנסת, מתקיימים דיונים חשאיים בעניינו, ללא ידיעת כלי התקשורת – או של גורמים נוספים שהתנגדו למהלך. את הדיונים מובילים ח"כ מאיר שטרית ושר הפנים אלי ישי. "ביקשתי מועדת השרים לענייני חקיקה שתיכנס לעובי הקורה ותנסה לשקף מדיניות ממשלתית כוללת ולא את זו שנסגרה ברמה מצומצמת מדי", אמר איתן. לדבריו, צריך לחשוף את הנושא שוב לציבור, להציג את עמדות התומכים והשוללים, ולקבוע האם ישראל באמת צריכה מאגר ביומטרי. 

  

איתן עצמו סבור שהמאגר הביומטרי אינו הפיתרון הנכון ביותר לישראל. "היה אפשר מזמן לבטל את הפיילוט, ולהיות בלי מאגר ועם תעודות חכמות", אמר, והציג את הדוגמה של ממשלת קמרון בבריטניה, שההחלטה הראשונה שקיבלה לאחר הניצחון בבחירות היה ביטול המאגר הביומטרי במדינה.

 

בנוסף, מבקש השר מראש הממשלה לשקול מחדש את הצעתו של פרופ' עדי שמיר למבנה המאגר הביומטרי, אשר יכול לצמצם את הנזק שיגרם לאזרח במידה ואכן ייפרץ. הצעתו של שמיר זכתה לעניין כשהועלתה באוגוסט 2009, אולם לא נבחרה לבסוף.

 

לשנות את מבנה המאגר

בעוד הפיילוט הנוכחי מתבסס על מאגר בו התאמה מלאה בין הנתון הביומטרי לבעליו, הרעיון של שמיר מתבסס על מאגר ביומטרי בו למדינת ישראל לא תהיה ידיעה חיובית ומלאה על טביעת האצבע של כל אזרח בישראל, אלא ידיעה חלקית ועמומה.

 

איך זה עובד? פשוט מאוד: במקום לבנות מאגר אחד בו יהיו גם המידע הביומטרי (טביעות אצבע, נתוני זיהוי פנים) וגם הזהות של בעליו (אתם) – תהיה הפרדה בתוך המאגר למספר קבוצות, כך שהקשר בין המידע הביומטרי ובין בעליו יהיה קשה יותר לאיתור. תהיה התאמה בין קבוצת אנשים לקבוצת טביעות אצבע, כך שגם אם היה המאגר נפרץ לחלוטין, אפשר יהיה לדעת שטביעת אצבע שנמצאה שייכת למגיב 19, או לעוד 99 אחרים המשתייכים לאותה קבוצת קטלוג (לפי גודל ומבנה טביעת האצבע, למשל).

 

למה זה טוב? כי גם אם יפרץ המאגר, לא יהיה ניתן להפליל בפשע מישהו, על ידי כך שישתלו בזירת פשע אחת ממאה טביעות האצבע שעשויות להיות שלו. "לנוכח חשיבותה של הצעת פרופ' שמיר והתמיכה הרחבה לה זכתה, ראוי היה שתובא לבחינת ועדת השרים", כתב איתן לנתניהו. לדבריו, הצעת שמיר נפסלה במחי יד, ללא שנשקלה בכובד ראש וללא חוות דעת של מומחים שתתמוך בהחלטה.

 

מה דעתכם? האם יש לשקול מחדש את נחיצות חוק המאגר הביומטרי? ספרו לנו בטוקבקים

 

איזו ציפור אתם הכי אוהבים? >>

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מי צריך מאגר ביומטרי?
צילום: ניצן סדן
מומלצים