הסרט על בי"ס ביאליק-רוגוזין זכה באוסקר
"Strangers No More" על בי"ס ביאליק-רוגוזין בת"א זכה בפרס לסרט התיעודי הקצר. "נאום המלך" גרף רק ארבעה פרסים מ-12 מועמדויות בטקס האוסקר ה-83, אך הוכתר כסרט הטוב ביותר. נטלי פורטמן היא השחקנית הראשית הטובה ביותר
נציגים ישראלים לא היו בטקס האוסקר ה-83, שנערך לפנות בוקר (ב') בבוורלי הילס, אולם הסרט "Strangers No More" של קארן גודמן וקירק סיימון, העוסק בבית הספר ביאליק-רוגוזין בתל אביב ותלמידיו - ילדי עובדים זרים בישראל - הביא לא מעט תהילה בינלאומית למדינתנו, כשזכה בפרס הסרט התיעודי הקצר.
לאחר ההכרזה על הסרט, שצולם בבית הספר שבדרום תל אביב, עלתה גודמן ביחד עם סיימון על במת תיאטרון קודאק לצורך קבלת הפסלון ומשם שלחה הבמאית דרישת שלום לתל אביב. כך חשפה פן חיובי של מדינתנו קבל עם ועולם כשאמרה: "תודה רבה לילדי הפליטים והעובדים הזרים יוצאי הדופן מ-48 מדינות, שלומדים בבית הספר רוגוזין המדהים בתל אביב. הראתם לנו שדרך חינוך, הבנה וסובלנות, השלום אכן אפשרי".
גודמן וסיימון. "Strangers No More", גאווה ישראלית? (צילום: רויטרס)
מנהלת בית הספר, קרן טל, ליוותה את שני היוצרים בטקס. אם תתעקשו על נקודה ישראלית נוספת, אז גם נטלי פורטמן, ילידת ירושלים, זכתה בפרס האוסקר לשחקנית ראשית על תפקידה ב"ברבור שחור". היה זה הפרס היחיד לו זכה סרטו של דארן ארונופסקי, וזה יותר ממה שהאחים כהן קיבלו על סרטם "אומץ אמיתי", שהיה מועמד בעשר קטגוריות. השניים יגיעו לביקורם הקרוב בארץ בידיים ריקות (ויתנחמו אולי בפרס דן דוד).
השחקנים פירת', ליאו, פורטמן ובייל. איזו נבחרת (צילום: AP)
ומה בזירה הבינלאומית? "נאום המלך" הוא הסרט הטוב ביותר - כך קבעו חברי האקדמיה האמריקנית לקולנוע, שבחרו בו לסרט הטוב ביותר. המירוץ על הפרס היוקרתי היה צמוד מן הצפוי, שכן הסרט הבריטי, שהיה מועמד בלא פחות מתריסר קטגוריות, גרף בסוף רק ארבעה פרסים - אחד יותר מיריבו הגדול, "הרשת החברתית". אולם בקרב על הקטגוריות החשובה "נאום המלך" ניצח בגדול וקיבל את ההכשר של האוסקר והוא הסרט הטוב ביותר של השנה, לפחות על פי האקדמיה.
מי שהיה לו מעט השגות לגבי חשיבותו של הפרס הגדול הוא דווקא מי שהתכבד בהענקתו, הבמאי סטיבן שפילברג, שדאג להזכיר יצירות מופת כ"האזרח קיין", "הבוגר" ו"נהג מונית" שלא זכו באוסקר.
צוות "נאום המלך" חוגג על הבמה (צילום: רויטרס)
ספק אם זה השבית את שמחתם של מפיקי "נאום המלך", איאן קאנינג, אמיל שרמן וגארת' אנווין, שקיבלו ממנו את הפסלון מוזהב. הבמאי טום הופר, השחקן הראשי קולין פירת' והתסריטאי דיוויד סיידלר, הצטרפו אליהם על במת תיאטרון קודאק בבוורלי הילס, אחרי שכבר ניצבו עליה לפני כן כדי לקבל פרס בקטגוריות האישיות שלהם.
צמד המנחים ג'יימס פרנקו ואן האתאוויי פתחו את הטקס בקטע שהופק מראש ובו השניים שולבו כדמויות בסרטים הבולטים של השנה, דרך חלומותיו של מנחה הטקס אשתקד אלק בולדווין - וזאת כדאחקה על "התחלה" של כריסטופר נולאן. אפשר אולי לראות בהפקה משעשעת זו כפרה על חטא על כך שהבמאי המחונן לא נכלל כלל בין חמשת המועמדים לפרס הבימוי. הוא בוודאי התנחם בכך שסרטו זכה בארבעה פרסים - זהה ליבול "נאום המלך", אם כי פחות באיכותו.
השניים המשיכו לשעשע את האורחים עם פתיח, במהלכו התלוננה האתאוויי על כך שלהתפשט בסרטים זה כבר לא מספיק לזכות במועמדות לאוסקר. השניים אף בישרו על שנת הלסביות בקולנוע, שכן "הילדים בסדר" ו"ברבור שחור" עוסקים בנושא זה, ולטענת האתאוויי גם "צעצוע של סיפור 3" ("איפה האבא?", תהתה).
פרנקו והאתאוויי. מי גבר, מי אישה? (צילום: רויטרס)
מריצים לאחור לקראת האוסקר:
- "התחלה" של כריסטופר נולאן
- "פייטר" של דיוויד או. ראסל
- "נאום המלך" של טום הופר
- "צעצוע של סיפור 3" של לי אונקריך
- "127 שעות" של דני בויל
- "הילדים בסדר" של ליסה חולודנקו
- "ברבור שחור" של דארן ארונופסקי
- "אומץ אמיתי" של האחים כהן
- "קר עד העצם" של דברה גרניק
- "הרשת החברתית" של דיוויד פינצ'ר
הפרס הראשון שהוענק היה בקטגוריית עיצוב אמנותי והוא נמסר מידי טום הנקס לרוברט סטרומברג וקארן או'הארה על "אליס בארץ הפלאות". היה זה הפרס הראשון ש"נאום המלך" החמיץ וכך גם בקטגוריית הצילום, בה זכה וואלי פיסטר על עבודתו ב"התחלה". סרט המדע הבדיוני של נולאן גרף בהמשך גם את פרסי האפקטים המיוחדים, עריכת הסאונד ומיקס הסאונד.
דגלאס גונב את מקל ההליכה ואת ההצגה (צילום: רויטרס)
קירק דגלאס בן ה-94 דידה אל הבמה כדי להציג את הזוכה בקטגוריית שחקנית המשנה ואחרי פלרטוט עם האתאוויי והשהיה מכוונת, הכריז על המנצחת מליסה ליאו מ"פייטר" ונראה נלהב במיוחד מנוכחותה. השחקנית הנרגשת נזכרה במועמדותה הקודמת לפני שנתיים כשחקנית ראשית ב"Frozen River", כשהפסידה לקייט ווינסלט. "It looked so fucking easy" קראה בפרץ של הסחת דעת מהנימוסים, שנדרשים ממנה במעמד זה. שעה קלה לאחר מכן, השלים כריסטיאן בייל דאבל ל"פייטר" עם זכייה צפויה בקטגוריה המקבילה לגברים.
אחרי ש"צעצוע של סיפור 3" זכה כצפוי בפרס סרט האנימציה הטוב ביותר, הגיע רגע משמח ראשון עבור מחנה "הרשת החברתית", כשארון סורקין קיבל את פרס התסריט המעובד. מיד אחריו הגיע הפרס הראשון ל"נאום המלך" עם סיידלר בקטגוריית התסריט המקורי. טרנט רזנור ואטיקוס רוס קיבלו את הכבוד שנשמר להם כמוזיקאים על פס הקול של "הרשת החברתית". אנגוס וול וקירק בקסטר הצטרפו אליהם עם הפרס על עריכת הסרט.
רזנור ורוס. מ"ניין אינץ' ניילס" לאוסקר (צילום: רויטרס)
אם לרגע היה נראה כי "הרשת החברתית" גובר על יריבו הבריטי במניין הפרסים, הגיעה היישורת הסופית והחשובה ביותר ואיתה ההכרזה על הופר האלמוני יחסית כבמאי הטוב ביותר. כוכב הסרט קולין פירת' לא המתין הרבה עד שהמובן מאליו קיבל תוקף רשמי עם ההכרזה של סנדרה בולוק על כך שהוא זכה באוסקר לשחקן הראשי, כשהוא גובר בין השאר על ג'ף ברידג'ס ("אומץ אמיתי"), שרגעים ספורים לפני כן הכתיר את פורטמן כשחקנית הראשית הטובה ביותר.
הופר ופירת' אוחזים בפסלונים (צילום: AP)
בקטגוריית הסרט הזר, זכתה הבמאית הדנית ממוצא יהודי סוזן ביר על סרטה "בעולם טוב יותר". בפרס הסרט התיעודי הטוב ביותר זכה הסרט "המעגל הפנימי" ("Inside Job"), העוסק בנסיבות המשבר הכלכלי האחרון. הבמאי צ'ארלס פרגוסון נשא דברים קצרים, אך נוקבים כשהביע צערו על כך שאף אחד מהבנקאים ואנשי העסקים שנושאים באחריות לכשלי הכלכלה האמריקנית לא נכנסו לכלא עדיין. אמירה מעכירת שמחה, אבל כזו שזכתה למחיאות כפיים מצד הנוכחים באולם.
רשימת הזוכים המלאה:
הסרט: "נאום המלך"
במאי: טום הופר, "נאום המלך"
שחקן ראשי: קולין פירת', "נאום המלך"
שחקנית ראשית: נטלי פורטמן, "ברבור שחור"
שחקן משנה: כריסטיאן בייל, "פייטר"
שחקנית משנה: מליסה ליאו, "פייטר"
תסריט מקורי: דיוויד סיידלר, "נאום המלך"
תסריט מעובד: ארון סורקין, "הרשת החברתית"
מוזיקה: טרנט רזנור ואטיקוס רוס, "הרשת החברתית"
שיר: רנדי ניומן, "We Belong Together", "צעצוע של סיפור 3"
צילום: וואלי פיסטר, "התחלה"
עריכה: אנגוס וול וקירק בקסטר, "הרשת החברתית"
אפקטים מיוחדים: פול פרנקלין, כריס קורבולד, אנדרו לוקלי ופיטר בב, "התחלה"
הסרט הזר: "בעולם טוב יותר", דנמרק
סרט תיעודי: "המעגל הפנימי"
סרט האנימציה: "צעצוע של סיפור 3"
סרט קצר: "God Of Love"
סרט תיעודי קצר: "Strangers No More"
סרט אנימציה קצר: "The Lost Thing"
עיצוב אמנותי: רוברט סטרומברג וקארן או'הארה, "אליס בארץ הפלאות"
עיצוב תלבושות: קולין אטווד, "אליס בארץ הפלאות"
איפור: ריק בייקר ודייב אלסי, "The Wolfman"
עריכת סאונד: ריצ'רד קינג, "התחלה"
מיקס סאונד: לורה הירשברג, גארי איי. ריזו ואד נוביק, "התחלה"