האוצר לתשובה: ערבות? רק אם מחיר הגז יישמר
יצחק תשובה הגיע אתמול לפגישה באוצר כדי לקדם את מתן ערבות המדינה להסכמים בין תמר לחברת החשמל, אבל זכה לכתף קרה. ל"כלכליסט" נודע כי באוצר הבהירו שלא יאפשרו לפתוח את הסכם העקרונות ולהעלות את מחיר הגז
יצחק תשובה, בעל השליטה בדלק, הגיע אתמול (א') לפגישה במשרד האוצר בנושא הערבויות שהוא מבקש עבור חברת החשמל בחוזה לאספקת גז מתמר, וזכה לביקורת חריפה. באוצר הבהירו לו שהמדינה לא תיתן ערבות אם שותפות תמר תעלה את מחיר הגז לחברת החשמל.
ל"כלכליסט" נודע כי אתמול ב-9:00 בבוקר הגיע תשובה למשרדי האוצר בירושלים, ונפגש עם חלק מחברי הוועדה למציאת פתרונות מימון להפקת הגז מתמר: יוג'ין קנדל, ראש המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה; שאול מרידור, סגן הממונה על אגף התקציבים; ואודי אדירי, רכז האנרגיה באוצר. מדובר בוועדה שהוקמה בעקבות מסקנות ועדת ששינסקי.
הפגישה נערכה לבקשתו של תשובה, כשערבויות כאלה צפויות לסייע לשותפות בקידוח תמר להגיע לסגירה הפיננסית של המימון לפיתוח המאגר. בעבר התבטא שר התשתיות עוזי לנדאו בעד מתן ערבות מדינה לחברת החשמל, בקשה שהועברה רשמית על ידי לנדאו לידי מנכ"ל משרד רה"מ אייל גבאי.
ל"כלכליסט" נודע כי בפגישה הועלה נושא המחיר שנקבע בין תמר לחברת החשמל, והאפשרות להעלאת המחיר. שותפות תמר מבקשת להעלות את מחיר הגז שתמכור ב־20%, לעומת המחירים שעליהם דובר בהסכם העקרונות מול חברת החשמל והחברה לישראל לפני מסקנות ועדת ששינסקי.
חברת החשמל - לקוח העוגן של תמר
"המדינה לא תעניק שום ערבות לחברת החשמל, אם תפתח את המחיר", הובהר לתשובה. עם זאת, האוצר עדיין לא הודיע על החלטה להעניק ערבות לחברת החשמל.
יצוין שמשרד האוצר כבר הבהיר בעבר ל"כלכליסט" שהבאת הגז היא אינטרס לאומי, והמשרד ישאף לעזור בכל דרך אם וכאשר יצטרך, אולם הפסקת הגז ממצרים גרמה לשותפות תמר לנסות ולשפר עמדות במשא ומתן לרכישת גז. עמדת האוצר תואמת את עמדת משרד התשתיות, לאחר שבשבוע שעבר אמר מנכ"ל המשרד שאול צמח שמשרדו ינהג ב"אפס סובלנות" כלפי לקוחות שינסו לנצל את המצב לטובתם.
הצורך במתן ערבות מדינה לחברת חשמל גבר בעקבות שתי ההורדות בדירוג הבינלאומי של החברה בתקופה האחרונה. חברת הדירוג הבינלאומית S&P הורידה בינואר את דירוג חברת החשמל מ־(+BB) ל-(-BBB) עם תחזית יציבה.
חברת החשמל היא כיום לקוח העוגן של השותפות בתמר, לאחר שחתמה בינואר 2010 על הסכם העקרונות לרכישת גז טבעי מהמאגר בהיקף כולל של כ־9.5 מיליארד דולר. תמר צפויה לקבל מחברות הדירוג דירוג נמוך מזה של חברת החשמל, אם ערבות המדינה לא תוענק.
ל"כלכליסט" נודע כי האווירה בשיחה היתה קשה, והאוצר לא הסכים לשקול את הנושא שוב בשום אופן. נגד תשובה עלו גם טענות כי הוא מנצל את המצב החדש עם מצרים והקשיים באספקת הגז המצרי, כדי לקבל מחירים טובים יותר עבור הגז מתמר. "לא נאפשר לך לפתוח הסכמים", נאמר לתשובה.
במאגר תמר שותפות דלק אנרגיה, ישראמקו, דור אנרגיה ונובל אנרג'י. עלות הפיתוח של המאגר נאמדת ב־3 מיליארד דולר, כש־2 מיליארד דולר צפויות השותפות הישראליות לגייס בעזרת הבנקים דויטשה וברקליס.