דניס רוס: הזמן לפתרון אוזל, המצב הקיים מסוכן
בכינוס שדולת השמאל היהודית "ג'יי סטריט" קרא הבכיר האמריקני לישראל ללמוד כי "הלקח ממה שקרה במצרים הוא שמסוכן להיתקע בסטטוס קוו". ומה לגבי היחסים בין וושינגטון לי-ם? הם מעולם לא היו טובים יותר - לפחות במישור הביטחוני
היחסים בין ממשל אובמה לממשלת נתניהו מתוחים? יש מי שסבורים דווקא שלא. בכינוס שדולת השמאל היהודית "ג'יי סטריט", אמר דניס רוס, בכיר המועצה לביטחון לאומי בוושינגטון והשליח המיוחד של ממשל קלינטון למזרח-התיכון, כי לכל אורך שנותיו במערכת המדינית, לא היה עד ליחסים ביטחוניים כה הדוקים בין ארצות-הברית לישראל.
"שירתתי בחמישה ממשלים, ויחסי הביטחון מעולם לא היו טובים יותר. זו עובדה", קבע רוס. "לנוכח אווירת אי-הוודאות באזור, קבע הנשיא אובמה כמה עקרונות. אחד מהם הוא מחויבות בלתי מעורערת לביטחונה של ישראל.
למרות הבעיות בכלכלה, אנו ממשיכים לסייע לביטחון ישראל ולממן את 'כיפת ברזל'. אנחנו עורכים דיונים אסטרטגיים תכופים עם ישראל, בהיקף חסר תקדים. ישנה חשיבות עילאית לכך שישראל תרגיש בטוחה, אם היא רוצה להתקדם לעבר השלום".
לעומת הנושא הביטחוני, לא הביא עמו רוס בשורות חדשות באשר לעתיד המשא-ומתן המדיני. הוא הבהיר כי בממשל אובמה רווחת המסקנה שלפיה אין טעם לנהל שיחות ישירות רק לשם הדיונים, ועדיף להמתין כאשר יהיה סיכוי אמיתי להצלחתן. הוא ציין כי בחודשים הקרובים יערוך הממשל שיחות מקבילות עם ישראל ועם הפלסטינים על נושאי הליבה.
עם זאת, דפוס פעולה חדש לקרב בין הצדדים, שרוס אינו פסל, הוא גישור אמריקני במשא-ומתן. "התחלנו בדצמבר תהליך של עבודה מקבילה עם הצדדים. אנו נהיה מוכנים להציג הצעות בזמן המתאים. התהליך הזה יצר סימני שאלה בקרב שני הצדדים".
רוס התייחס לאיומי בכירים פלסטינים להכריז באופן חד-צדדי על הקמת מדינה, וכן לווטו האמריקני שהוטל לאחרונה על ההצעה לגנות את ישראל על הבנייה בהתנחלויות במועצת הביטחון של האו"ם.
"המצב הקיים אינו יכול להימשך. צריך לעשות דברים שיקדמו אותנו לכיוון הנכון. צעדים חד-צדדיים, כמו ללכת לאו"ם, לא יקדמו הסכם. ניסיון להביא להכרה חד-צדדית הוא צעד לא נכון".
עם זאת, הוא הזהיר ברוח השינויים באזור כי בהיעדר פתרון, עלול המצב רק להידרדר. "הלקח של ישראל ממה שקרה במצרים זה שמסוכן מאוד להיתקע בסטטוס קוו. יש כמה שעוני חול שהולכים ואוזלים, וככל שהזמן יעבור רק יהיה קשה ויתר לממש את פתרון שתי המדינות".
Read this article in English