צילום ספורט: איך תופסים טיל לחיבורים?
זה לא משנה אם אתם מצלמים משחק כדורסל בשכונה, את הסופר קלאסיקו או את אליפות העולם ברכיבת אקסטרים - צילום ספורט יכול להפיק תמונות מדהימות. איך עושים את זה? עם קצת מאמץ, עירנות, ועם המדריך שלפניכם
<< עוד באתר גליץ, ביה"ס לצילום: איך מצלמים הופעות?
תמונות ספורט יכולות להיות מדהימות: ההקפאה של התנועה באוויר, מריחתה להדגשת התנועה והאדרנלין והזוויות שמעניקות לצופה את ההרגשה שהוא עם הספורטאי בלב האקשן. וכמובן, מה כיף יותר מלצלם את השוער של מכבי מזנק ומפספס, ולהעלות לפייסבוק לאחר הדרבי?
אבל לא קל להוציא תמונות ספורט טובות. הטיפים שלפניכם יראו לכם טכניקות שונות לצילום ספורט - וגם יעזרו לכם להפיק תמונות חדות, עשירות ומעניינות יותר.
1. הקפאת התנועה
כדי לתפוס את האובייקט שלכם שלנו בצורה חדה ונטולת טשטוש, יש להשתמש במהירות תריס גבוהה. כמה גבוהה? תלוי במהירות התנועה. זמן החשיפה צריך להיות קצר,כדי להקפיא את התנועה.
2. מריחת תנועה
אם תרצו להדגיש את התנועה והמהירות (אתלטים רצים או קופצים, מכוניות נוסעות במהירות, כדור נבעט אל השער), תצטרכו להשתמש במהירות תריס נמוכה יחסית. כל תנועה אשר תתרחש בפריים, תיראה כמריחה (טשטוש) שממחישה תנועה.
ניתן גם להשתמש בפאנינג - טכניקה שמאפשרת ליצור תמונה בה אובייקט מרכזי בפוקוס, בעוד הרקע סביבות מרוח. זכרו שככל שמהירות התריס תהיה איטית יותר – הטשטוש יהיה חזק יותר. אל תמרחו את הרקע יותר מדי.
3. בידוד הספורטאי מהרקע
כשאובייקט הצילום שלכם חד והרקע מטושטש תוכלו למשוך אליו יותר תשומת לב. איך עושים את זה? משתמשים בעומק שדה רדוד - פותחים את הצמצם למקסימום (לדוגמה F/2.8).
אפשר גם להשתמש באורכי מוקד גדולים (לדוגמה 200 או 300 מילימטר) או פשוט לצלם ממרחק קצר יחסית. שימו לב למתרחש סביבכם: חבל שתתעצבנו את החבר'ה כי נתקעתם להם עם המצלמה באמצע משחק כדורגל שכונתי.
4. צילום מזווית נמוכה
כדי להגביר את העוצמה של הרגע, כדאי לצלם מזווית נמוכה יחסית. מה זה עושה? פשוט מאוד: גורם לאובייקט שלכם להיראות גדול יותר ממה שהוא באמת. הזווית הנמוכה מחמיאה וגורמת למצולם להיראות כאילו הוא קופץ יותר גבוה, נמצא קרוב יותר למצלמה ומרשים יותר באופן כללי.
5. לעקוב אחר התנועה, ולצלם ברצף
אם הספורטאי שאתם מצלמים מתקרב או מתרחק מכם, כדאי לכוון את המצלמה למצב של פוקוס עוקב, מה שנקרא בניקון AF-C או בקנון AI Servo. בצורה זו, הפוקוס תמיד יהיה על המצולם, כל עוד תעקבו אחריו עם המצלמה.
בנוסף, רצוי לצלם במצב של צילום ברצף כדי להפיק סדרת תמונות במהירות גבוהה. עיברו עליהן לאחר מכן, וביחרו את הטובות ביותר. קחו בחשבון שמצלמות DSLR עושות זאת טוב בהרבה ממצלמות קומפקטיות למיניהן, ומציגות תמונות בפוקוס שעוקב בצורה טובה פחות.
6. זיהוי הרגע המכריע
לכל תמונה יש את הרגע המכריע שלה, אותה השניה בו כל האובייקטים מסתדרים בדיוק במקום ובזמן שרציתם. למשל, רגע לפני שרגלו של השחקן פוגעת בכדור, השניה בה עולה שחקן לסל, או כל שוט-אקשן משובח אחר.
איך תופסים את הרגע המכריע? היו דרוכים ועירניים, ועיקבו אחר המתרחש: אתם מכירים את ענף הספורט המצולם, ויודעים מתי מגיעים רגעי שיא.
7. רגש
בזמן ריכוז ומאמץ של ספורטאי, כל הרגש מתפרץ החוצה. נסו ללכוד את אותו רגש באמצעות התמקדות בפנים של המצולם ותשומת לב לעיניים ולהבעות הפנים. בענפי ספורט מסוימים יכולים לצאת רגשות מעניינים במיוחד. לדוגמה, כדאי לעקוב אחרי שחקן שקיבל כרטיס אדום, ננזף על ידי שופט, או נפל ונפצע.
8. הכרת ענף הספורט המצולם
העניין חשוב לא רק כדי לאתר רגעים מכריעים, אלא גם כדי להבין מה בכלל כדאי לצלם. לכל ענף יש את הדגשים שלו, שכדאי להכיר לפני שיוצאים לצלם. מומלץ להתבונן קצת בתמונות של צלמים מקצועיים, כדי להבין במה חשוב יותר להתמקד. כשמצלמים גלישה, למשל, כדאי להתמקד בנתזי המים והגלים לא פחות מאשר בבחורה שעל הגלשן.
9. קומפוזיציה
נסו ליצור צילומים מעניינים עם הולכות עין נכונות, מיקום מדויק של המצולמים בתמונה והקפדה על רקע מעניין ואיכותי. נסו לצלם תמונות בהן אלמנטים מעניינים שמשתלבים אחד בשני או משלימים זה את זה. נסו לבנות תמונה שיש בה גם סיפור - כמו למשל, להכניס לפריים גם את הספורטאי וגם את הקהל ברגע מותח.
10. היו מקוריים!
מיליוני תמונות כבר צולמו בענף ספורט שאתם מצלמים, ומיליוני תמונות עוד יצולמו. נסו להציג נקודת מבט חדשה ומרעננת על התחום שלכם. זו יכולה להיות זוויות צילום מיוחדת מתוך הסצינה, שימוש בתאורה (כמו לצלם צלליות של ספורטאים בזמן המשחק) או כל דבר אחר שעולה בדעתכם.
הכותב הוא מנכ"ל גליץ, בית הספר לצילום, ומדריך בקורס צילום
עוד באתר גליץ, ביה"ס לצילום: טיפים לצילום ילדים >>