איך שומרת רונית רפאל על כושר וטיפוח
רונית רפאל משלבת קריירה בינלאומית, חיי משפחה, המון כושר וכמובן - טיפוח כל הזמן. מדריך הכושר, הדיאטנית ורופאת העור התאהבו בה, אבל הקואוצ'רית רוצה שהיא תהיה יותר קלה עם עצמה. ביקור בית של "זמנים בריאים" ב"ידיעות אחרונות"
מי אני
"אמא לשלושה ילדים; נשואה ליונתן לייטרסדורף, איש עסקים ואדריכל; מנהלת רשתות 'L.RAPHAEL' בז'נווה ו'רונית רפאל, מדע היופי' בארץ; פותחת בקרוב ספא במלון 'ארבע העונות' בניו-יורק. אני גרה על קו ז'נווה-ישראל-ניו-יורק, ובשלב הזה אני מבלה הכי הרבה בניו-יורק בגלל העבודה. עברנו לשם לפני שלושה חודשים, והילדים לומדים שם. כל חודשיים וחצי יש להם חופש, ואז אנחנו נוסעים לשווייץ ולישראל. במאי אהיה בת 45 ואני מנסה להתרגל למספר הזה.
"1.67 מ56 ,' קילו. עליתי קילו וחצי ואני חושבת שזה טוב לי. אני עושה יותר ספורט, כך שיכול להיות שזו מסת שריר".
יום העבודה שלי
"קמה בשש וחצי, מעירה את הילדים בנשיקות ובדגדוגים, ויונתן לוקח אותם לבית הספר בשמונה. כשהם יוצאים, אני עושה ספורט עד תשע וחצי, ומיד אחרי המקלחת מתחיל יום עבודה אינטנסיבי שלא ברור מתי הוא יסתיים. אני עובדת עם אירופה, יש לי שני מחשבים שמחוברים לסקייפ, ואני כל הזמן בטלפונים. זה קשה, אבל כיף, סוג של שקט. עד עכשיו עבדתי מהבית בניו-יורק כי רציתי שלילדים יהיה קל ונוח, שיהיה להם ביטחון. אבל עכשיו אני מתחילה עם הספא במלון 'ארבע העונות' ואצטרך לשבת שם לפחות בחצי השנה הראשונה.
"בחמש אני לוקחת את ג'וליאן (6) לקרטה או את סרה (4) לבלט. לי (16) כבר גדול, אז הוא נוסע לבד לכדורסל. זו פעם ראשונה בחיי שאני לוקחת אותם לחוגים, החלטתי להיות אמא בגילי המופלג.
"כשאני בארץ אני עסוקה כמו מטורפת. רצה בין כל הסניפים, מקיימת במקביל קשר עם הסניף בז'נווה, עם ארה"ב, ודואגת למלא את היום של הילדים בקצת תרבות, קצת משפחה והרבה כיף כדי שלא ישתעממו. לקחתי לג'וליאן מורה לעברית כדי שילמד לקרוא ולכתוב. יש לי מיליון פגישות עם רופאים ועם לקוחות, ואני שומרת על הקיים כמה שאני יכולה.
"משש וחצי בבוקר ועד שיונתן חוזר הביתה בערב אני כל הזמן עובדת. בערבים אנחנו הולכים לחברים או מארחים כשאנחנו בארץ, ויש הרבה ארוחות עסקיות בארה"ב. אני הולכת לישון באחת-שתיים בלילה. אני לא ישנה הרבה שעות. העבודה קשה, אבל זה סוג של יצירה. בגלל זה אני אף פעם לא עייפה. אני אוהבת את זה ונהנית מכל רגע. כמובן שיש רגעים קשים ומדכאים, ימים של חוסר סיפוק או ימים שאת חוזרת הביתה חלולה לחלוטין, אבל כשאני שמה את זה מול מה שאני עושה בשוטף, חדוות היצירה מנצחת".
תזונה
"בבוקר אני אוכלת גרנולה ושותה כוס קפה, שתי כוסות מים ואת ה'מאגמה' שלי. זה כמו עשב נבט חיטה, ואני שותה את זה בין פעם לפעמיים ביום. שמה כפית ברבע כוס מים ושותה את זה כמו תרופה. העור והשיער נראים יותר טוב, ויש יותר אנרגיה. אני לא אוכלת יוגורטים ודברי חלב, כי יש לי אלרגיה ללקטוז. קפה אני שותה עם חלב ללא לקטוז, שקל להשיג בכל העולם חוץ מבישראל. בצהריים אני אוכלת עוף עם אורז מלא, או דג סלמון/לברק עם שעועית, או דג עם אפונה ירוקה. תמיד יש גם ירקות מבושלים. בעבר הייתי מכורה לסטייקים, אכלתי המון בשר. בשנה האחרונה הפסקתי. זה כבד לי מדי, לא נותן לי הרגשה נעימה. פעם בחודש אני לוקחת כמה ביסים.
"אני מתה על ספגטי, אבל משתדלת לאכול מקמח מלא. לפעמים אני מתפתה לרוטב עגבניות, למרות שאסור לי. יש לי בקע סרעפתי, זה כמו סוג של אולקוס שנוצר מלחץ, מהרבה עבודה ומאי-סדרים באוכל. הבקע לא פעיל, אבל אסור לי לאכול דברים חמוצים כמו תפוזים ועגבניות, אז אני משתדלת להתרחק. אני מתה על גויאבות, שמכילות הכי הרבה ויטמין ,C ועל תפוחים, אבל לא חסידה גדולה של שאר הפירות. בין הארוחות אני מנשנשת גרנולה, וכשאני ממש רעבה יש לי שקיות מרק נמס בתיק. זה במקום קפה, כי אני מנסה לגמול את עצמי אחרי שבאירופה שתיתי שמונה כוסות קפה ביום. כיום אני מנסה לרדת לשתיים.
"בארוחת הערב אני אזמין דג או עוף וירקות כשאנחנו יוצאים. אם אני בבית, אני אוכלת מרק ירקות עם שעועית או עדשים, בדרך כלל בלי לחם. כשאני בארץ אני יושבת ב'דלאל', המסעדה של דושי, אחותו של יונתן, ומרשה לעצמי לרדת על חצי מהלחם. אני כמעט לא אוכלת מלח, זה צובר נוזלים בגוף. בארוחות הערב שלנו תמיד יש יין על השולחן. כשיוצאים לבלות והולכים לרקוד, שותים וודקה נקייה בלי כלום, אבל זה לא קורה הרבה. יש חטאים מדי פעם. יויו בדיוק הביא מ'דלאל' עוגה עם שוקולד וחלווה, ולקחתי פרוסה בלילה עם כוס התה".
כושר
"פעמיים בשבוע חדר כושר, שלוש פעמים בשבוע רצה ופעמיים בשבוע רוקדת ג'אז. אני אוהבת לרקוד, זה נורא כיף ומעצב את הגוף הכי יפה בעולם. עשיתי חצי טריאתלון לפני שנה, ואני מתכננת לעשות שלם. אני סוחבת חברות ולקוחות שיעשו איתי. הייתי בסדר גמור בחצי טריאתלון, אם כי שתיתי את כל המים של הים, והגלים סחפו אותי לכל מקום. הטריאתלון לא מפחיד אותי. אם מתאמנים זה לא נורא. הכל עניין של תפיסה, סטייט-אוף-מיינד. אם אתה בריא ותקין, אין כזה דבר שאתה לא יכול.
"בחדר כושר אני מרימה משקולות, ושונאת את זה. זה כל כך משעמם, אבל זה הכי טוב, עושה עיצוב ומחזק את השרירים. אני דוחקת ברגליים 80-70 קילו, בידיים 40-30 קילו. אני די חזקה. כשאני רצה זה 10-5 קילומטרים, תלוי איך אני קמה בבוקר, לפעמים אני יותר חלשה, ואני מקשיבה לגוף".
טיפוח
"אני מנקה את הפנים עם ג'ל ניקוי ומורחת ויטמין ,C קרם עיניים וקרם לחות פעמיים ביום. פעם בשבוע אני עושה טיפול מיצוק והידוק או טיפול חמצן לפנים. זה כמו קוסמטיקאית, אבל אני מאמינה בטכנולוגיה ולא סתם בטיפול בידיים. העידן הזה נגמר. זה מתאים לגיל 30 גג.
"פעם בשבוע אני עושה מסכה להחייאה ולכיווץ נקבוביות, ואם אני מרגישה שהעור שמן מדי, אני עושה קצת גרגירים בבוקר לפני שאני מתאפרת. פעם בשבועיים יש טיפול לגוף כמו אקסימיה, שעוזר לשמור על הטונוס ועל מראה יפה של העור. פעם-פעמיים בשבוע אני עושה פן וכמובן מניקור. הדגשת תווי פנים עשיתי מזמן. בלי זה אני לא חיה. אני מורחת על השפתיים רק ליפגלוס, והגבות תמיד נראות מסודרות. לא כל כך אוהבת בוטוקס, זה נותן לי הבעה קפואה. אני מנסה לדחות את היום שבו אצטרך לעשות ניתוח פנים בעזרת כל הטיפולים האפשריים, כולל הזרקת חומרי מילוי כשצריך".
לנפש
"התחלתי ללמוד קבלה בניו-יורק ואני מאושרת, זה עושה לי טוב, מרגיע אותי. דברים רגועים כמו יוגה או מדיטציה, למשל, לא עוזרים לי. ניסו לעשות לי מדיטציה, אבל כשכולם עצמו עיניים, אני פקחתי והסתכלתי על כולם. הריקוד זה לגמרי לנפש, ואני גם אוהבת לקרוא, אז יש לי המון ספרים ליד המיטה. אין לי שעה וחצי לקרוא, אבל אם אני חוטפת חצי שעה קריאה, אני מרגישה מאושרת. אני מלמדת את עצמי לא לרדוף אחרי האושר, וכשאני מבקרת את עצמי, לעשות את זה בעדינות כמו שעושים עם ילד קטן ולזכור להגיד לעצמי גם דברים טובים מדי פעם".
שורה תחתונה
"הכל עניין של החלטה. אם אתה קם בבוקר ומחליט שתהיה מאושר, לא משנה מה - אתה תהיה מאושר. יש רגעים שאני נופלת, מרגישה שכלום לא הולך ושום דבר לא מצליח, ואז אני נותנת לעצמי סטירה ואומרת לעצמי: 'מה הבעיה, תיהני ממה שיש לך'! בגלל העולם הזה הפכנו למפונקים, רוצים עוד ועוד, לפעמים צריך להתעורר, הכל טוב".
"מאמינה בטכנולוגיה". רונית רפאל ויונתן לייטרסדורף (צילום: רפי דלויה)
מה אומרים המומחים?
גלעד קובו, בעל חברת kovo2max לפיתוח כושר אישי ומקצועי:
"רונית משלבת באופן מיטבי בין כושר אירובי, הכולל ריצה, שחייה, רכיבה על אופניים וריקוד, ובין כושר אנאירובי וכוח. ריקוד משלב בתוכו המון אירובי, קצב, תנועה והפעלת מערכות רבות בגוף (לב, ריאה, שרירים, שלד.( בריקוד קצבי כמות האנדורפינים שמשתחררים גבוהה (בדומה לריצה,( ולכן ההרגשה לאחר מכן היא הרגשת 'היי.' רונית מתאמנת מדי יום, ואני מעריך שהמגמה תישאר קבועה, אך התוכן ישתנה בהכנה לטריאתלון. אני ממליץ להוריד מעט מאימוני הכוח בחודשיים לפני הטריאתלון ולהמיר אותם באימוני עליות בריצה ובאופניים.
"היכולת של רונית להבין שחלק גדול מההצלחה בספורט כמו טריאתלון נעוץ ביכולת מנטלית, תוביל אותה להצלחה רבה בתחום זה. ההקשבה לגוף אף היא חשובה מאוד, אולם יש להיזהר מלהפוך את ההקשבה לעצלות".
רקפת אריאלי, דיאטנית קלינית וספורט, המרכז לרפואת ספורט הדסה אופטימל:
"סדר יומה התזונתי של רונית טוב. הוא משלב מזון איכותי, מגוון, דל-שומן ועשיר בסיבים תזונתיים. מומלץ לה להעשיר את התפריט בסידן ולהוסיף ארוחות ביניים איכותיות. משקלה ביחס לגובהה תקין ורזה. עלייה של רקמה רזה (שריר ועצם) תמיד מומלצת. היא תתבטא לרוב בעלייה במשקל, שלא מלווה בעלייה במידות הבגדים ובהיקפים.
"על תוסף ה'מאגמה,' שעשוי משעורה, נטען שהוא מכיל ויטמינים, מינרלים ופיטוכימיקלים שונים. כמו רבים מהתוספים הצמחיים, תוסף זה לא נחקר על ידי גופים מדעיים מקובלים בעולם הרפואה, ולכן לא ברורה השפעתו הגופנית. אם רונית מרגישה שהתוסף תורם לה, אין מניעה בלקיחתו. רונית סובלת מאלרגיה ללקטוז (סוכר החלב,( אך יש להבחין אם היא סובלת מאלרגיה או מאי-סבילות ללקטוז לפני שהיא נמנעת מצריכה של מוצרי חלב, העשירים בחלבון איכותי ובעיקר מהווים מקור חשוב ועיקרי לסידן - מינרל חשוב לבריאות העצם, לאיזון לחץ הדם, לשמירה על משקל ועוד.
"בקע סרעפתי הוא פגם נפוץ במערכת העיכול העליונה, ולסובלים ממנו רצוי להמעיט בצריכת שוקולד, מנטה, מזון שמן, קפה, אלכוהול, פירות הדר, מיצי הדר, עגבניות ופלפלים.
"המעטה בצריכת מלח מומלצת, אך הקפדה על עיקרון זה מנוגדת לצריכה של מרק נמס בכוס, העשיר מאוד במלח ובמונוסודיום גלוטמט. עדיף להתארגן מראש עם אופציות תזונתיות איכותיות כגון פירות, פירות יבשים, אגוזים, שקדים וגרנולה ולשלבן כארוחות ביניים".
ד"ר אריאלה הפנר, רופאת עור, המרכז הרפואי תל-אביב:
"לרונית בהחלט יש שגרת טיפוח אינטנסיבית ומודעות גבוהה לנושא נוכח הרקע המקצועי. אכן חשוב לנקות את הפנים בערב משאריות הלכלוך והאיפור. אני מעדיפה תכשיר ניטרלי והיפואלרגני, כמו סבון צטאפיל, שאינו מייבש את העור ואינו שמנוני, ופחות מתלהבת מג'לים, ממי פנים וממגבונים להסרת איפור, שעלולים לגרום לתופעות אלרגיות, במיוחד בעפעפיים. מסכות ושאר טיפולים לעיסוי ולמיצוק הפנים, בדומה למריחה של תחליב לחות, מרעננים אמנם, אך יש להם אפקט זמני והם אינם מאיטים את הזדקנות העור.
"כדאי לציין שרטין ,A מעבר לכך שהוא מאט את הזדקנות העור, הינו תכשיר שמתאים במיוחד לבעלות עור שמן עם נקבוביות מורחבות ונטייה ליצור קומדונים (שחורים.( בשימוש קבוע רונית יכולה ליהנות ממנו גם בהיבט הזה.
"ככלל, הימנעות מחשיפה לשמש, שימוש קבוע במסנני קרינה, הימנעות מעישון ודיאטה עשירה בפירות ובירקות ובנוגדי חמצון - כל אלה חשובים להאטת הזדקנות העור, במיוחד בשילוב מריחה קבועה של רטין .A שימוש בחומרי מילוי או בבוטוקס בהחלט יכול לתרום לשיפור, אך עדיין אין תחליף למתיחת פנים כאשר הבעיה האסתטית העיקרית היא צניחה של עור הפנים והצוואר.
"באשר לטיפול באקסימיה: צלוליט זו בליטה של רקמת השומן הגורמת למראה לא אחיד באזור העכוז והירכיים. דיאטה וספורט משפרים מעט, אך לא מעלימים את התופעה שקיימת גם בקרב נשים רזות. בשוק יש היום מגוון של טיפולים חדשניים - שיטות עיסוי שונות, טיפול בלייזר, גלי רדיו או אולטרסאונד ועוד, אשר יכולים להביא לשיפור זמני, אך יעילותם לטווח הארוך עדיין אינה ברורה".
מיכל שמש-ענו, מאמנת להצלחה אישית ועסקית:
"רונית היא אישה קרייריסטית, אשר השכילה עם השנים לבנות לעצמה אורח חיים מאוזן שכולל בתוכו השקעה במשפחה, קריירה מפוארת ושימת דגש על בריאות ועל טיפוח הגוף. נראה שרונית יודעת בדיוק מהי דרך החיים הנכונה ומנהלת את היומיום שלה בדיוק לפי מה שנכון - לעיתים בהתמדה מוגזמת. אם בעבר רונית ניהלה מרדף אחר ההצלחה והקריירה תוך לחצים עצומים, שהשפיעו בסופו של דבר על בריאותה, היום היא החליפה רדיפה זו ברדיפה אחר שליטה בדרך החיים שבחרה.
"רונית לא מאפשרת לעצמה לחיות את הבלתי צפוי של החיים, את הספונטניות. לעיתים זה בסדר להרגיש גם קצת פחות טוב ולאפשר לזה להתקיים. אבל היא ישר נותנת לעצמה 'סטירה' ולא מאפשרת לעצמה להבין מה הסיבה שבגללה היא מרגישה אחרת. היא מכורה לטירוף העבודה והשליטה ולא מאפשרת לעצמה לנוח קצת. דרך החיים המאוזנת שבחרה לעצמה תהיה הרבה יותר אפקטיבית אם היא תקשיב לעצמה יותר, תיתן לעצמה קצת שקט, תלמד לעיתים לשחרר שליטה ופשוט להיות".