ליברמן: מטרת אסד היחידה - להישאר בשלטון
שר החוץ התייחס לאפשרות של משא ומתן עם דמשק, והדגיש כי החזרת רמת הגולן אינה עומדת על הפרק. "בסוריה רוצים מאוד לדבר על שלום אבל לא באמת רוצים שלום". הוא הזהיר כי קיצונים עלולים להשתלט על המזרח התיכון, "כמו בלבנון ובעזה"
על רקע ההתפתחויות במזרח התיכון וההתקרבות בין סוריה לאיראן, שב ואומר שר החוץ, אביגדור ליברמן, כי הוא מוכן לפתוח במשא ומתן לשלום עם סוריה, אך החזרת רמת הגולן אינה עומדת על הפרק. בשיחות סגורות שקיים עם בכירים בקהילה הבינלאומית התייחס ליברמן לראשונה לטלטלה במזרח התיכון, והזהיר מעליית הקיצונים.
"אין שום הצדקה או סיבה שישראל תוותר על רמת הגולן", אמר ליברמן בסדרת פגישות שערך אתמול בין השאר עם יוטאקה יאמורה, השליח היפני למזרח התיכון, טוני בלייר שליח הקוורטט למזרח התיכון ושר החוץ של רומניה, תיאודור בקונסקי. "לנשיא אסד יש מטרה אחת בלבד והיא לשמור על שושלת אסד בשלטון", אמר בשיחה סגורה, שתוכנה הגיע לידי ynet. "אסד יודע שכל תהליך של דמוקרטיה יסכן את שלטונו".
השליח היפני הגיע לארץ לאחר ביקור בדמשק, שם נפגש עם בכירי ממשל אסד ושמע דברים לגבי האפשרות לחידוש המו"מ בין ישראל וסוריה. "לצערי, בסוריה רוצים מאוד לדבר על שלום אבל לא באמת רוצים שלום. הם מעוניינים רק בתהליך כדי לקבל לגיטימציה מהמערב", אמר ליברמן. הוא הדגיש כי החזרת רמת הגולן אינה על הפרק. "אני מוכן לפתוח עם סוריה במו"מ ישיר באופן מיידי, אך מתוך הבנה ברורה שהעיקרון עליו מתבסס המו"מ הוא שלום תמורת שלום".
חודש עמוס פגישות. עם שר החוץ של לוקסמבורג (צילום: פלאש 90)
"רק בשבועות האחרונים הגבירו הסורים את הברחות הנשק לחיזבאללה בדרום לבנון", הוסיף שר החוץ. "בכל שנה הם מגדילים את רכישות הנשק, מתמידים בסירובם לאפשר לפקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לבקר באתרים חשודים כאתרים לפיתוח נשק גרעיני, וממשיכים להדק את קשריהם עם איראן".
הקיצונים משתלטים על האזור
הדברים נאמרו בסופו של חודש עמוס במיוחד עבור השר ליברמן, במהלכו קיים יותר מ-20 פגישות מדיניות עם בכירים מאירופה וארצות הברית, ביניהם שרת החוץ של האיחוד האירופי קתרין אשטון, מזכ"ל נאט"ו והסנאטורים האמריקאים הבכירים, ג'ו ליברמן וג'ון מקיין. רק לפני מספר ימים הוא שב מבריסל שם ייצג את ישראל במפגש השנתי עם האיחוד האירופי.
בפגישתו אמש עם ראש ממשלת בריטניה לשעבר, טוני בלייר, התייחס ליברמן לראשונה להתפתחויות במזרח התיכון. "אני לא בטוח שהשינויים באזור יביאו למיסוד הדמוקרטיה, במיוחד כשמדובר במדינות כמו תימן, בחריין או לוב", אמר ליברמן. "כולנו מקווים שתהיה במקומות הללו דמוקרטיה ושלטון נאור, אך יש חשש ממשי שבמקום דמוקרטיה נוסח האיחוד האירופי מי שישלוט במדינות הללו בסופו של דבר הם גורמים רדיקליים בהנהגת איראן או בנוסח איראן". הוא הוסיף כי ייתכן שיווצר במדינות אלה מצב דומה ללבנון, שבה "הכוח המרכזי השולט בממשלה הוא החיזבאללה, ורק כלפי חוץ שמים ראש ממשלה שהוא כביכול איש מתון".
שר החוץ ליברמן התייחס גם למשא ומתן עם הפלסטינים, ולדבריו הסכם אינו בר-השגה, לפחות לא כל עוד הכלכלה הפלסטינית חלשה. "במצב של היום מדינה פלסטינית בגבולות 67' לא תביא שלום, אלא תעביר את הסכסוך לתוך גוש דן", הזהיר השר.
"הניסיון שלנו מדרום לבנון ועזה מראה שכאשר נסוגנו בלי שנוצרו קודם לכן תנאים אובייקטיביים בשטח המאפשרים הסכם צודק ובר קיימא, בסופו של דבר הגורמים הקיצוניים משתלטים על השטח. בשני המקרים מדובר בגורמים שמובלים ונתמכים על-ידי איראן. נסיגה לקווי 67' תביא לאותו מצב גם במרחק של רבע שעה ממשרד ראש הממשלה והכנסת".
לדבריו, "הבעיה האמיתית היא ההכנסה הממוצעת לנפש ברשות הפלסטינית: בזמן שבישראל היא עומדת על 30 אלף דולר, ברשות היא עומדת על 3,000 דולר. כאשר היא תהיה 15 אלף דולר נוכל לפתור את הסכסוך בלי מתווכים וקוורטט, ההסכם והפיוס יגיעו באופן טבעי".
Read this article in English