רופא שיניים: משחות השיניים גורמות נזקים לשן
אזהרה: עד 40% מהרכב החומרים של משחות השיניים החדשות, שמבטיחות הלבנה, טיפול בעששת ומניעת מחלות חניכיים, עלולות לגרום לשחיקה של השן. ד"ר זאב רם, מומחה ברפואת חניכיים, מסביר איך לצחצח נכון ולשמור על הפה
עדויות קדומות על הצורך בניקוי שיניים וחניכיים תוארו כבר במצרים העתיקה בשנת 1500 לפני הספירה, ובסין ובהודו בשנת 300 לפני הספירה. הצורך בניקוי השיניים גרם לפיתוח "משחות שיניים" שהורכבו משריוני צדפות, מעצמות טחונות ומאיברים פנימיים של מכרסמים, שנחשבו לבעלי שיניים טובות.
האנגלים הכניסו פחם ומלחים שונים, אחרים המליצו על סבון וגיר, והמשחות נועדו לצרכים אסתטיים, לסילוק ריח רע מהפה ולשיכוך כאבים. בתחילת המאה העשרים החל שימוש בסודה לשתייה ובמלח במשחות, וכיום המרכיבים העיקריים של משחות השיניים הם סיליקון אוקסיד, אלומיניום אוקסיד, ביקרבונטים וגיר.
הצחצוח והמשחה עלולים להזיק
היום, בנוסף לצורך האסתטי, משמשות המשחות להעברת חומרים טיפוליים לסביבת השיניים, למניעת עששת ומחלות חניכיים, למניעת היווצרות אבנית, להקטנת רגישות צווארית ולהלבנת שיניים. על-פי עבודות מחקריות שנעשו לאחרונה, 20%-40% מהרכב המשחות הם חומרים שוחקים, אברסיביים. אך כיוון שהמטרה העיקרית של המשחות היא לנקות את השיניים, איש לא התייחס לנזק שהן עלולות לגרום.
ככל שמנקים יותר את השיניים, כך השחיקה שלהן גדולה יותר. יעילות המשחה עולה ככל שהיא יותר אברסיבית, אך השחיקה פוגעת בפני שטח השן ויכולה לפגוע גם בחניכיים ובעצם הלסת. משחה אברסיבית עלולה לסלק את הברק ולגרום לחספוס פני השטח של השן, דבר המגביר את היצמדות החיידקים לשיניים ולהיווצרות כתמים. רמת השחיקה תלויה במידת הקשיות של החומר האברסיבי, בגודל החלקיקים וברמת החדות שלהם. כאשר קיימים אזורי שחיקה בשן או כשהיא נמצאת בסביבה חומצית השחיקה עולה, לכן לא מומלץ לצחצח שיניים מיד לאחר ארוחה.
פעולת הצחצוח עלולה לגרום לשחיקת יתר הגורמת נזק לחניכיים, לרגישות יתר בצווארי השיניים ולצביעת שיניים חזקה. רמת השחיקה מושפעת מטכניקת הצחצוח, ממידת הלחץ המופעל, מאורך הסיבים, סוגם ושיטת עיבוד הקצה שלהם. למברשות השיניים החשמליות רמת שחיקה גבוהה עוד יותר בהשוואה למברשות שיניים רגילות.
נוגד חיידקים? רעיל לחניכיים
משחות בעלות אפקט נוגד חיידקים הן למעשה רעילות לחניכיים. המשחות מסירות את שכבת הפליקל, מה שעלול לגרום לרגישות יתר.
עצם הוספת המשחה לא הוכחה כבעלת יתרון לסילוק רובד חיידקי השן, הביופילים. היא יעילה בהקטנת עששת בזכות הפלואור הנמצא בה ובהסרת כתמים, וגם זאת בהתאם לרמת האברסיה של המשחה. כמו כן, עדיין לא הוכחה יעילות המשחות להורדת הרגישות הצווארית.
קיימים מחקרים רבים שמייחסים למשחות תכונות של מניעת עששת, ריפוי דלקות חניכיים, מניעת היווצרות אבנית והלבנת שיניים, אך רק מעט מחקרים מראים כי השיניים נשמרות כיום בפה יותר שנים מבעבר.
אז איך להגן על הפה?
- בחרו במשחת שיניים בעלת מקדם שחיקה נמוך, עד 50 RDA.
- השתמשו בכמות קטנה של משחה, בגודל של גרגר אפונה קטן.
- על מברשת השיניים להיות קטנה ורכה במיוחד.
- מומלץ לצחצח רק את משטחי השיניים שעליהם אנו לועסים, ולהימנע מצחצוח החיבור בין השיניים לחניכיים, אלא ניקוי בשיטה עדינה אחרת, למשל בעזרת קיסם עץ רוטט.
הכותב הוא מומחה לרפואת חניכיים.