האב: "לקח 13 שנה להוכיח שענת לא רוצחת"
אביה של ענת אלימלך, שבית המשפט קבע כי נרצחה על ידי דוד אפוטה, אומר כי פסק הדין בעניינה קיבל השבוע משנה תוקף: "יש לי צמרמורת בכל פעם שאשה נרצחת על ידי בעלה". הוא האשים את המשטרה: "נשבעתי לבתי על הקבר שהאמת תצא לאור"
בעיתוי מצמרר, שבוע לפני יום הולדתה של ענת אלימלך ז"ל, קיבל אביה את פסק הדין של בית המשפט לענייני משפחה, שקבע באופן סופי כי בן זוגה, דוד אפוטה הוא שזה רצח אותה ולאחר מכן שם קץ לחייו. הימים האחרונים בהם נרצחו עוד שתי נשים בידי בני זוגן בצפון הארץ לא הקלו עליו את תחושות הזעם והכעס, בעיקר כלפי משטרת ישראל, שהפיצה תחילה כי בתו היא הרוצחת, ואז חזרה בה.
"יש לי צמרמורות ודמעות בעיניים כל פעם שאני שומע על מקרה חדש", אמר האב, אבי אלימלך ל-ynet, "פסק הדין מקבל משנה תוקף בימים האחרונים, כשאנחנו רואים את מקרי הרצח המזעזעים של נשים בידי בעליהן".
האשמה העיקרית, לדבריו, מוטלת על המדינה שלא עושה די למנוע מקרי רצח שכאלה. "אלו שנרצחו אומנם לא יחזרו, אבל עלינו לעשות כל שאנחנו יכולים כדי למנוע רציחות נוספות. המערכת כשלה אם יש תלונות של נשים והן לא מוגנות". הוא הביע זעם על הסחבת: "13 שנה אנחנו צריכים לנהל משפט כדי להוכיח שהבת שלי לא הרוצחת. איפה המשטרה?".
אלימלך, בת 23 במותה, נרצחה ב-2 בדצמבר 1997. שלושה שבועות לאחר הרצח, פורסם בכלי התקשורת כי לפי חקירת המשטרה, היא זו שירתה בבן זוגה ולאחר מכן התאבדה. היא אף נקברה בחלקת המתאבדים. רק לאחר מכן התברר שאלימלך נרצחה על-ידי אפוטה, ובסופו של דבר היא נקברה מחדש בקבר ישראל.
אלימלך. היתה אמורה לחגוג יומולדת 36 בשבוע הבא (צילום: חנוך גרזיצקי)
שבע שנים לאחר הרצח, הגיש אלימלך תביעת נזיקין על סך 9 מיליון שקלים נגד המשטרה ובני משפחת הרוצח בגין הנזקים שנגרמו לשמה של בתו ולמשפחתה. מאחר ואפוטה התאבד לא נפתח הליך פלילי ובמהלך המשפט נאלצה המשפחה להוכיח שאירע רצח. "ברור שלא באתי בשביל הכסף", אומר אלימלך, "זה הדבר האחרון שמעניין אותי. תבעתי כדי להוכיח שהוא רצח אותה".
"נשבעתי על הקבר שאני מוציא את האמת לאור"
הטיפול בתיק הרצח של בתו היה כושל מההתחלה, טוען האב הכעוס. "האנשים שטיפלו בתיק היו שקרנים אחד אחד". לדבריו, "זה מצב מטורף שאנחנו צריכים להוכיח את הדבר ולא משטרת ישראל.
זה מצב חוקי שהוא מטורף".
לדבריו, "זה היה טיפול כושל ממדרגה ראשונה. בזמן שישבנו שבעה בא קצין החקירות רב-פקד (בדימוס) חיים גז ואמר לי: 'מצטער ידידי היא הרוצחת'. לאחר תקופה שוב באיזה יום הוא מגיע אלי ואומר: 'אני רואה את הכאב שלך ובני משפחתך, אני מוכן להצהיר במשטרה שאנחנו הגענו למבוי סתום שאנחנו לא יודעים מי ירה במי'. אחר כך, במשפט, הוא הכחיש זאת. אבל אני נשבעתי לבתי על הקבר שאני מוציא את האמת לאור. הדבר הזה מצריך ועדת חקירה איך התנהלה החקירה הזו. אם על המשטרה אתה לא יכול לסמוך אז על מי כן?".
אלימלך מתוודה ש"עם יד על הלב שכחתי מה זה להיות שמח. אני מת מהלך, אני לא רוצה לשכוח את הבת שלי. נשבעתי לה ואני אספר לה מה שקרה היום. אני כעוס וזה מרגש אותי. לענת יש יומולדת בשבוע הבא, היא היתה צריכה להיות בת 36. זה לא פשוט לי ולכל המשפחה".
אלימלך מרגיש מרומה ושבמשטרה ניסו לטייח את החקירה. "אני הולך ברחוב, מסתכל על החברות של ענת והלב שלי בפנים מתכווץ. יכלו להיות לי נכדים כבר. איך הם היו נראים? ואיך היא יכלה להראות היום? אני שמח שהשופט מנחם הכהן הוא אדם אמיץ וישר, ואני מברך אותו. אני צריך לנהל משפט כדי להוכיח שהבת שלי לא הרוצחת? איפה המשטרה"?
"עשינו את עבודת המשטרה, זה היה ממש CSI"
אלימלך חלק שבחים גם למרכז תמורה שעשו "עבודת קודש". המרכז פועל בהתנדבות לקידום מעמדן של נשים, בעיקר נפגעות אלימות, בשיתוף המכללה למנהל. "אנחנו עשינו את העבודה שמשטרת ישראל היתה אמורה לעשות במקרה רצח", סיפרה ד"ר יפעת ביטון, העומדת בראש המרכז.
"זה מזעזע במיוחד כי עשינו אותה פעמיים: בפעם הראשונה היה עלינו להוכיח שאפוטה רצח אותה, ובפעם השנייה היה עלינו להוכיח שהזירה שובשה על-ידי אחיו של הרוצח, יוסי אפוטה. זה היה ממש CSI, פשוט עשינו עבודת משטרה,
דו"חות בליסטיים, מומחי מז"פ וכו' - ולכן המשפט נמשך שבע שנים". את כל העבודה עושה המרכז הזה בהתנדבות מלאה. "תארו לכם שהמשפחה היתה צריכה לממן עוד שבע שנים של התדיינות וזה עדיין לא נגמר", הוסיפה ביטון.
לדבריה, "יש כאן מצב אבסורדי לחלוטין שבו אנחנו רואים איך נשים משלמות לא רק בחייהן אלא גם בשמן הטוב על-ידי כך שגם לאחר שנרצחו, ניטלת מהיורשים שלהן האפשרות לתבוע תביעה כספית". היא הוסיפה כי "אנחנו תובעים גם את המשטרה שאפשרה את השיבוש, וגם שאחרי זה הפיצה את השמועה שענת היא הרוצחת".
עו"ד אסף פוזנר, המייצג את האח יוסי אפוטה, טען כי "שבית המשפט טעה והתייחס לחומרים שאינם קבילים לחלוטין, ולכן הגיע למסקנות שאינן נכונות". עו"ד פוזנר אמר כי יחליט אם להגיש ערעור רק לאחר שבית המשפט "ישלים את מלאכתו ויוציא פסק דין שלם". בנוגע לקביעת בית המשפט לגבי שיבוש ראיות, אמר: "יוסי אפוטה אומר באופן חד משמעי שהוא לא הזיז את האקדח".