שתף קטע נבחר
 

חוק מעלית שבת הועבר לאישור סופי של הכנסת

ועדת הפנים אישרה לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק המחייבת דיירי בניין משותף שרוב דייריו תובעים להפעיל מעלית שבת לעשות זאת. כמו כן, נקבע כי בעלי הדירות הדורשים את הפעלת המנגנון ישאו בהוצאות התקנת המנגנון

חוק שמסדיר התקנת מעלית שבת בבית משותף בהסכמת רוב בעלי הדירות אושר היום (ג') בוועדת הפנים לקריאה שנייה ושלישית כתיקון בחוק המקרקעין. החוק יאושר סופית במליאת הכנסת בימים הקרובים.

 

  • הצטרפו לפייסבוק של ynet וקבלו עדכונים חמים וסרטונים בלעדיים

 

החוק יחול על כל בית מגורים שיש בו מעלית אחת או יותר. יוזם החוק, ח"כ אורי אורבך (הבית היהודי) התייחס בהצעתו המקורית רק לבתים שיש בהם מעלית אחת בלבד.

 

אולם, משרד המשפטים ביקש היום להרחיב את החוק גם על בתים שבהם קיימות שתי מעליות. בקשתו התקבלה ונוספה לנוסח החוק.

 

החוק החדש מתקן חוק שהתקבל ב-2001 המחייב בתים שנבנו באותה שנה ואילך עם שתי מעליות להתקין באחת מהן את מנגנון הפיקוד שיפעיל אותה בשבתות.

 

ללא הגדרת הרוב

החוק החדש משנה את המצב הקיים כיום לפי פרשנות האגודה לתרבות הדיור, שכן בבתים שהוקמו לפני 2001 עם שתי מעליות וללא מנגנון ההפעלה בשבת של אחת מהן – הפיכת מעלית אחת למעלית שבת מחייבת הסכמה של כל בעלי הדירות ודי בהתנגדות של אחד מהם כדי למנוע את השינוי.

 

החוק החדש מאפשר להחליט על השינוי בתמיכת רוב בעלי הדירות ללא הגדרת הרוב.

 

משרד המשפטים טען כי התיקון המורחב בעצם מעגן פסיקה של בתי המשפט. התיקון שלא קובע את שיעור הרוב הדרוש שונה מהדרישה בחוק לגבי הדרישה בחוק המקרקעין לגבי הכנסת שינויים ברכוש המשותף המחייבים בדרך כלל רוב של 75% מבעלי הדירות, כך שלעניין מעלית שבת די ברוב רגיל של בעלי הדירות.

 

החוק החדש גם קובע כי בעלי הדירות הדורשים בהפעלת מעלית השבת ישאו בהוצאות ההתקנה של מנגנון הפיקוד האוטומטי ולא יבואו מהחשבון המשותף לכל הדיירים של וועד הבית.

 

פתח לשינוי אופי הבתים המשותפים

באשר לשעות שבהן המעלית תפעל כמעלית שבת בכל סוגי הבניינים, קובע החוק כי אם שר המשפטים לא קבע את זמני ההפעלה – רוב בעלי הדירות יקבעו זאת ובלבד שלוח הזמנים יהיה "בהתחשב בכלל המשתמשים במעלית ובצורכיהם".

 

בפועל, בבניינים בהם כבר קיימת מעלית שבת, היא לא פועלת בכל השעות של יום השבת אלא בשעות מסוימות שבדרך כלל תואמות את מועדי התפילות בבתי הכנסת.

 

החוק החדש משמעותי לגבי הבתים שהוקמו לפני 2001 אשר היו מאוכלסים במקום ברוב גדול של דיירים חילוניים.

 

גם אם בהדרגה יתחלפו הבעלים ונכנסו שומרי שבת, ניצלו בעלי הדירות החילוניים את החוק הקיים כדי למנוע את שינוי האופי החילוני של הבניין, שכן שומרי מצוות במידה שרכשו דירות בבניינים אלה קנו אותם בדרך כלל בקומות הנמוכות. החוק החדש יהווה פתח לשינוי באופי הבתים המשותפים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים