קריאה בכנסת: לפקח על מחירי תחליפי החלב
חברי הוועדה לפניות הציבור דנו בהתייקרות האחרונה של מחירי תרכובות המזון לתינוקות. "השוק מונופוליסטי", אמר ח"כ מקלב. "התינוקות נהפכו לשבויים של היצרנים". ח"כ מיכאלי, אם ל-8 ילדים, הסכימה כי יש קשיים, אך לא שכחה לתקוף: "ציבור ההורים מפונק ולא הולך בעקבות הסבתות שבישלו דייסות"
הוועדה לפניות הציבור של הכנסת קוראת להחזיר את הפיקוח על מחירי תרכובות מזון לתינוקות. הוועדה קיימה היום (ג') דיון בנושא בעקבות תלונות על התייקרות המוצרים האחרונה ב-15% ויותר. "תחליפי חלב אם הם הלחם של התינוקות, אז מדוע אין פיקוח על המחירים שלהם כמו על הלחם?" שאלו ח"כ מירי רגב (ליכוד) ואחרים. רגב כבר הגישה הצעת חוק פרטית להטלת הפיקוח על מזון לתינוקות.
יו"ר הוועדה, ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה), ציין בראשית הדיון כי הפיקוח על תחליפי חלב אם היה קיים עד לפני כ-12 שנה ואין שום סיבה שלא יחזור, "בעיקר בגלל שתרכובות המזון לתינוקות בישראל הם שוק מונופוליסטי שבו שני שחקנים מרכזיים בעלי המותגים מטרנה וסימילאק, מחזיקים בלמעלה מ-90% מהשוק ועל-כן לא מתקיימת בו תחרות של ממש".
"קופסה מספיקה לשבוע בלבד", אמרה רגב ודרשה ממשרדי הבריאות והתמ"ת לברר מדוע חלק מבתי החולים צורכים את המטרנה וחלקם את סימילאק במקום שבית חולים ישתמש בשני המוצרים. "לא יתכן שמחירי המוצרים יהיו כה גבוהים וכמעט ללא תחרות", סיכמה.
"פרשת רמדיה יצרה חשש"
ח"כ אנסטסיה מיכאלי (ישראל ביתנו), בעצמה אם ל-8 ילדים ומנהיגת השדולה לקידום זכויות ומעמד המשפחה בכנסת, אמרה כי "הגענו למצב שבישראל לגדל ילדים זו כמעט משימה בלתי אפשרית מבחינה כלכלית". עם זאת, היא תקפה גם את "ציבור ההורים המפונק, שלא הולך בעקבות הסבתות שלנו שבישלו דייסות במקום להשתמש בתחליפי חלב". מיכאלי גם הציעה לח"כ רגב להקים מפעל מתחרה שישווק את המוצרים בחינם.
ח"כ יולי שמאלוב- ברקוביץ' (קדימה), דרשה לבחון אם יוקר תחליפי חלב לא נובע מהגדלת רווחי המשווקים. ח"כ אברהם מיכאלי (ש"ס), דרש לסבסד את תחליפי חלב האם לפחות עבור השכבות החלשות.
עו"ד אורי שוורץ מהרשות להגבלים עסקיים אמר כי הרשות עוקבת אחרי השחקנים בענף ו"על פי הבדיקה שערכו בשוק ב-2009, לא מתקיים בו מונופול". לדבריו, הסיבה שאין שחקנים נוספים בענף, נובעת מהקושי להיכנס אליו עקב דפוסי צריכה ייחודיים והחששות של ההורים לנסות מוצרים חדשים. "פרשת רמדיה חיזקה את החששות האלה", אמר שוורץ.
מדוע חלה התייקרות?
סמנכ"ל משרד התמ"ת צביה דורי הוסיפה כי מהבדיקות שביצע המשרד "אין ניצול לרעה של מצב השוק להעלאת מחירים", ולדבריה, "עליית מחיר תחליפי חלב-אם נבעו בשל העלייה ההתייקרות העולמית במחיר החלב".
סמנכ"ל חברת השיווק מטרנה, איציק חי, אישר כי לאחרונה עלו המחירים ב-5.5% עקב התייקרות התשומות בייצור תחליף חלב אם – בעיקר של מחיר אבקת החלב. נציגת חברת אבוט המייבאת לארץ את הסימילאק, ציינה כי מחירה בישראל נמוך מהמחיר בעולם המערבי.
היו"ר מקלב אמר בסיכום כי דרישת הוועדה להחזיר את הפיקוח על המוצרים נותנת תשובה חלקית לשאלת יעקב חנינה, אחד המתלוננים שפנו לעזרתה, "מדוע כל המדינה זעקה על מחירי הלחם והדלק שהתייקרו ואף אחד לא פוצה פה על התייקרות תחליפי החלב לתינוקות". לדבריו, החזרת הפיקוח תהיה התשובה המלאה לציפיות ההורים.