שתף קטע נבחר

 

"מתקן טיהור בעפרה יישאר - אין פתרון אחר"

הפרקליטות כתבה, בתגובה לעתירה לבג"ץ, כי אמנם המתקן הוקם בניגוד לנהלים - אך הוא הפתרון הטוב ביותר לטיהור השפכים באזור. עוד נכתב, כי בהקמת המתקן הושקע כסף רב

"למרות העובדה שהבנייה אכן נעשתה שלא על פי דין ועל קרקע פרטית, ולמרות הפגמים שנפלו - בעקבות הכספים הרבים שהושקעו בבניית המכון, הרי שאין ברירה אלא להשאיר את המכון ולהסב אותו למכון אזורי שישרת גם את היישובים הפלסטינים הסמוכים" - כך נכתב בתשובת המדינה, שהוגשה היום (ג') לבג"ץ, בעתירה נגד הקמת מכון טיהור לשפכים, שהוקם עבור ההתנחלות עפרה.

 

לדברי הפרקליטות, לאחר בחינה של כל השיקולים ותוך איזון בין הצורך לפתור את הבעיה הסביבתית החמורה לבין הפגמים החמורים שנפלו בהליך הקמת המכון, הרי הם החליטו שיש לפעול להפעלת המכון כמתקן טיהור שפכים אזורי, שישמש גם את

 עפרה וגם הכפרים הפלסטינים הסמוכים. עוד עולה מתשובת המדינה, כי בעקבות פניית ארגון יש דין נפתחה חקירה פלילית נגד ראש המועצה האזורית מטה בנימין, שנתן את היתר הבנייה.

 

לפני כשנתיים הגיש ארגון יש דין עתירה לבג"ץ נגד הקמת מכון לטיהור שפכים. לטענת העותרים, המכון נבנה על קרקע פרטית שבבעלות פלסטינים ללא קבלת היתרי בנייה כדין וללא תוכנית מיתאר מפורטת ומאושרת. כבר בדיונים הקודמים, הסכימה המדינה עם העותרים כי אכן המכון נבנה על קרקע פרטית ללא קבלת היתרי בנייה. אולם היום הם טוענים בתשובה כי למרות שדרך הקמת המכון לא היתה חוקית, מטרת הקמתו נועדה לפתור בעיה קשה והיא שפכיו של היישוב עופרה, שזורמים כיום לוואדיות ולשטחים חקלאיים בסביבה, ללא כל טיפול ומזהמים את מי התהום וכי בעיה חריפה זו מחייבת פתרון.

 

הפרקליטות כתבה כי למרבה הצער, הם נמצאים כיום במצב שלאחר מעשה, כאשר במכון זה הושקעו כספים רבים. הפרקליטות הדגישה כי ברור שהשיקול של הכספים שהושקעו אין בו כדי להביא להכשרת המכון, אולם לאחר שגורמי מקצוע בחנו אפשרויות שונות לפתרון בעיית הזיהום, נמצא כי הפתרון הוא הקמת מכון אזורי שישרת גם את היישובים הפלסטינים הסמוכים וכי מבחינה מקצועית נמצא שמיקומו של המכון שנבנה הינו המיקום המתאים ביותר מבחינה טופוגרפית.

 

"יופקעו שטחים אחרים"

עוד נכתב בתשובת המדינה, כי הקמת מכון אזורי בכל מיקום אחר תחייב גם היא הפקעת קרקעות בהיקף דומה, ולכן אחרי בחינה של כל גורמי המקצוע הוחלט לפעול להפעלת המכון במקומו כיום כמתקן טיהור שפכים אזורי.

 

הפרקליטות הדגישה, כי למרות הפגמים שנפלו הרי שאם מצרפים את כלל הנסיבות, ההחלטה להפוך את המתקן למכון טיהור שפכים אזורי, הינה החלטה סבירה ומידתית וזאת בעקבות הנזק הסביבתי החמור שנגרם כתוצאה משפכי היישוב עפרה ויישובים פלסטינים סמוכים. הפרקליטות הדגישה כי החלטה זו נבחנה על ידי המשנה ליועץ המשפטי לממשלה מייק בלס ומנהלת מחלקת הבג"צים בפרקליטות, אסנת מנדל, שהגיעו למסקנה שבנסיבות הכוללות של העניין, ההחלטה הינה סבירה ומידתית.

 

עוד מדגישה הפרקליטות בתשובה, כי הם רואים בחומרה את ההתנהלות במקרה זה - בו קודמה הקמתו של המכון שלא על פי הדין, אולם אין באי חוקיות זו כדי למנוע את הסבת המכון למכון שפכים אזורי וכך לפתור את הבעיה החריפה מאוד של שפכי היישוב עופרה והכפרים הפלסטינים הסמוכים.

 

לדברי הפרקליטות, בהקמת המכון הושקעו כספים רבים וכי הקמת מכון חדש תחייב גם היא השקעת כספים רבים והפקעה של קרקע פרטית.

 

בעקבות תשובת הפרקליטות, אמר נציג העותרים עו"ד שלומי זכריה, מהצוות המשפטי של ארגון יש דין: "לא ברור מהיכן להתחיל לבנות את כל סעיפי אי החוקיות שסביב הקמת המתקן, אולם נוסף על כל הפעולות הבלתי חוקיות שאירעו בעבר, תחת לאכוף את החוק כנדרש, בוחרת המדינה לעשות שמיניות באויר על מנת להכשיר את העוולה וליצור מצג שווא כאילו מדובר במכון אזורי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתקן הטיהור בעפרה. ארכיון
צילום: יש דין
מומלצים