שתף קטע נבחר
 

פלא שהוא מצליח לשקר? הוא נמצא בעמדת כוח

אם נשים משקרות כדי להקנות הרגשה טובה יותר לבני שיחן, גברים משקרים בדרך כלל כדי לתת הרגשה טובה יותר לעצמם. מה זה אומר על גברים ושררה? מתוך ספר חדש

"לא היו לי יחסים מיניים עם האשה זאת, העלמה לוינסקי", הצהיר בקול יציב הנשיא ביל קלינטון ב-26 בינואר 1998 במסיבת עיתונאים ששודרה לכל ארצות הברית. האם עמדת הכוח ממנה דיבר סייעה לו לשקר?

 

 

מאז הסבירה חוה כי טעמה מעץ הדעת משום ש"הנחש השיאני ואוכל", ומאז היתמם קין בנה כשאמר "השומר אחי אנוכי", איננו מפסיקים לשקר, ואפילו די הרבה. לדעת החוקרים 60% מאיתנו משקרים פעם אחת לפחות במהלך כל עשר דקות שיחה, ובממוצע אנו עושים זאת בין פעמיים לשלוש באותן דקות אחדות. הסיבות לשקר רבות. הפחד מעונש הוא אחת מהן, והוא משותף לגיבורי מקרא אלו ולילדים. מבוגרים נוהגים לשקר כדי להסתיר את רגשותיהם, לתבוע את מה שאינו מגיע להם או כדי להקרין דימוי עצמי חיובי. אם נשים משקרות כדי להקנות הרגשה טובה יותר לבני שיחן, גברים משקרים בדרך כלל כדי לתת הרגשה טובה יותר לעצמם.

 

השקרנים נוטים לשינויים עדינים בתנועות גופם

אלא שמוחנו אינו חש בנוח עם השקר ומחפש דרכים להפגין אי-נוחות זו. מי שמשקר מרבה בפרטים ומדיר מאוצר המילים שלו כמעט לחלוטין שימוש בגוף ראשון ומילים המביעות רגש. יכולתו הקוגניטיבית לעיבוד מידע נפגעת, בגלל הצורך לעקוב אחר הפער בין האמת לשקר תוך ניסיון לרסן את הגוף ממתן סימנים מסגירים. במישור הלא מילולי נוטים השקרנים לשינויים עדינים בתנועות גופם (משיכת כתף), באינטונציה ובקצב הדיבור. בדיקת מעבדה תוכל גם לזהות עלייה בריכוז הקורטיזול, הורמון הקשור ללחץ נפשי, בדגימת הרוק שלהם (משרד ההגנה האמריקני משקיע כבר היום 20 מיליון דולר לשנה כדי לגלות תנועות קלות בשרירי הפנים החושפות כוונות עוינות של טרוריסטים בפוטנציה).

 

"כשמצרפים שקר וכוח יחד מקבלים שידוך מהגיהינום"

ארבעה חוקרים צעירים מאוניברסיטת קולומביה, בהנהגתה של דנה קרני, חשדו כי מי שנהנים, כמו קלינטון, מעמדת כוח חברתית, עשויים לשקר ביתר הצלחה. החשד הזה התעורר בעקבות מחקרים קודמים, שהראו כי אנשים הנמצאים בעמדות כוח נהנים מיכולות קוגניטיביות גבוהות, רגשות חיוביים ועמידות גבוהה ללחץ – כל אותם משאבים העומדים למבחן כאשר אנו משקרים. "החפיפה בין התכונות יוצאת דופן", הבחינה קרני. כאשר אנו מרגישים בעמדת כוח אנו מרגישים עצמה, יכולתנו לעבד אינפורמציה במהירות משתפרת, כמו גם יכולתנו לחלוקת קשב וכנראה גם יכולת העמידות הפיזיולוגית שלנו. כאשר אנו משקרים, לעומת זאת, אנו מרגישים רע, המערכת הקוגניטיבית שלנו נתונה במאמץ יתר ויכולת העמידות הפיזיולוגית והפסיכולוגית נפגעת. "כאשר מצרפים שקר וכוח יחד מקבלים שידוך מהגיהינום", מסכמת קרני. הבחנה זאת הולידה את אחד המחקרים המעניינים בחקר הדינמיקה של השקר האנושי.

 

קרני ועמיתיה בדקו את השפעת הכוח על שקריהם של 47 מתנדבים שחולקו לשתי קבוצות. תחושת הכוח הונחלה למשתתפים באמצעות משחק תפקידים. למי שהוגדרו "מנהיגים" הוקצו חדרים מרווחים בעוד מי שהוגדרו "כפופים" נאלצו להסתפק בחדרים קטנים וחסרי חלונות. ל"מנהיגים" הוקנתה גם היכולת לשלוט על התוצאות הכספיות והחברתיות של סדרת פגישות פנים אל פנים בין חברי שתי הקבוצות, בהן נדונה חלוקה אפשרית של בונוס ביניהם ובינם לבין האחרים. מבחן פסיכולוגי אישר כי מי שסווג לקבוצת המנהיגים חש אמנם כבעל יתר כוח. בשלב הבא הופרדו המשתתפים והתבקשו למצוא שטר של 100 דולר שהוחבא בכוננית ספרים קרובה. מחצית מהמשתתפים הונחתה על ידי מחשב לגנוב את הכסף לאחר שמצאו אותו. המחצית השנייה הונחתה להחזירו. כל המשתתפים התבקשו לשכנע את החוקרים שלא נטלו את הכסף לעצמם. הובטח להם כי אם יצליחו לשכנע את החוקרים בכך (בין ששיקרו ובין שלא), יוכלו לשמור את הכסף לעצמם. לאחר הראיון מילאו המשתתפים שאלון שהתחקה אחר רגשותיהם (בושה, אשמה, בוז עצמי וכולי), עברו מבחן מחשב לאיתור פגיעה ביכולות הקוגניטיביות ומסרו דגימת רוק נוספת לצורך השוואת רמת הקורטיזול לפני ואחרי הניסוי. כל המשתתפים צולמו בווידאו והתנהגותם סווגה על פי הסימנים הקלסיים להונאה שאינם מילוליים – משיכת כתף אחת וקצב דיבור מואץ.

 

סיכום הניסוי הבהיר כי משתתפים בקבוצת הכפופים חסרי תחושת הכוח הפגינו את כל הסימנים המסגירים של השקר, בעוד מי שנהנו מעמדת כוח בניסוי לא חשפו סימנים מסגירים כאלה והתנהגותם דמתה לזו של דוברי האמת. במילים אחרות, תחושת הכוח שימשה לנבדקים בלם זעזועים רגשי, שאיפשר להם לשקר מבלי לחוש רע ביחס לכך, בלי שתיפגע יכולתם הקוגניטיבית, ללא עליה בהורמון הלחץ ובלי להציג סימנים לא מילוליים מסגירים.

 

תוצאות הניסוי, מסכמים החוקרים, נותנות מקום לסברה כי מי שמצויים בעמדת כוח יכולים למנף יכולות רגשיות וקוגניטיביות שבורכו בהן כדי לשקר ביתר יעילות. הכוח עומד בהצלחה מול ההתייסרות הרגשית, הפגיעה הקוגניטיבית, הלחץ הפיזיולוגי והדליפה של סימנים מסגירים שאינם מילוליים.

 

בראיון לכתב העת 'הרווארד ביזנס ריוויו' נשאלה קרני אם אפשר להניח כי מה שנכון אולי לסטודנטים באוניברסיטה, המדמים תחושת כוח והופכים כך לשקרנים טובים יותר, יהיה נכון גם לפוליטיקאים ולאנשי עסקים בעולם האמיתי. למה נראה לנו שאנחנו כבר יודעים את התשובה?

 

  • מתוך הספר "מדוע טייסי קמיקזה חובשים קסדות - על הדחקה, חרטה ותקווה", מאת יעקב בורק (הוצאת עם עובד)

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חווה היתה הראשונה
עטיפת הספר
שיקר בהצלחה? ביל קלינטון
צילום: רויטרס
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים