ניחוח אביבי: אוכל מן הטבע
מרץ נחשב לחודש בו מתחיל באופן רשמי האביב, אפילו אם הגשם לא הסתלק לחלוטין. ניר צוק כבר מרגיש את השינוי בעצמות וכאות לעונה בה הכל פורח, הוא יוצא אל השדות ומבשל שתי מנות מלבבות
יש יום בו רשמית הכל משתנה, מדי שנה הראשון במרץ הוא היום בו אני חש את השינוי קורה כמו קו דמיוני שחוצה את השנה , חמימות פושטת בעצמותי קלילות בשרירים, רק מתחשק לי לדלג ולטייל לצאת לקטוף ירקות בשדות פתוחים, לראות פריחה של שקדיה, תפוח ואפרסק. כל שטח שאינו בנוי מתמלא בחמציץ וחובזה, האופטימיות משתלטת ללא קשר למחירי הנפט או המזרח התיכון הבוער.
אביב הוא זמן משמעותי בכל תרבות סביב כדור הארץ ברמה הרוחנית הרומנטית הקולינרית ובהיסטוריה אף קיומית. אם החורף היה משובח והשקה את האדמה כראוי, יגיע האביב וינביט את מזוננו אותו נטפח עד סוף הקיץ וממנו נתקיים בחורף,
כמעט כל בעלי החיים נוטים לכוון את המלטת הוולדות לאביב, ומכאן ידוע שבפסח הטלאים המשובחים ביותר (קצת אכזרי אך מצאותי).
טוענים שבישראל אין עונות מעבר אלא בעיקר קיץ וחורף ארוכים ואני אומר מי שמחפש מוצא: אפונים קטנטנות ומתוקות, פול ירוק ובשרני, פרחי חצב וסתונית, וסריגים קלילים שיושבים נפלא על הגוף ומתאימים כמעט לכל מזג אויר. אצלנו במשפחה זו עונת הפיקניקים, יוצאים אל החורש מכינים סלט חמציצים, אוספים לקט של פטריות, מבעירים אש, צולים בשר ומתענגים על השמש רגע לפני שהיא חורכת את עורם של הקטנים. במסעדות אני מקפיד לטרוף את השורשים שהתמלאו עסיס בחורף, רגע לפני שהם מצטמקים ומחירם מאמיר לשחקים.
עציצי זוקיני צהוב
מנה ראשונה קלילה ואלגנטית
המרכיבים:
1 כף חמאה
3 זוקיני צהוב דק
12 ענפי סלרי עם העלים
15 ענפי סירפד (לא חובה)
צרור מרווה
150 גרם קמח
1 ביצה
כוס סודה
6 עגבניות
2 בצלים קטנים
10 עלי רוזמרין
עציצי זוקיני צהוב (צילום: דודו אזולאי)
אופן ההכנה:
- חוצים את הזוקיני, יוצרים בסיס שהזוקיני יעמוד עליו ומרוקנים 3/4 מגובה הזוקיני.
- ממיסים את החמאה, מברישים את הזוקיני פנים וחוץ, מתבלים במלח ופלפל, אופים כ-4 דקות בטמפ' של 190 מעלות.
- קוצצים את הבצל ומאדים במחבת עם מעט שמן עד לשקיפות, פורסים את העגבניות ומוסיפים לבצל עם 1/4 כוס מים והרוזמרין מכסים ומבשלים כ-10 דקות , טוחנים מסננים ומתבלים במלח ופלפל.
- מערבבים קמח ביצה וסודה לבלילה, מתבלים במלח ופלפל.
- יוצרים מהתבלינים צרורות טובלים בבלילה ומטגנים בשמן חם מאוד בזמן שאוחזים ברגלי הירק מחוץ לשמן ומטגנים (בזהירות!!!).
- להגשה: נועצים את צרור עשבי התיבול בזוקיני, מניחים בצלחת עמוקה ויוצקים את הרוטב מסביב.
מרק פירות וטפיוקה
המרכיבים:
כוס מיץ אננס
כוס חלב קוקוס
10 גרם ג'ינג'ר פרוס
100 גרם סוכר
10 גרם קורנפלור
150 גרם טפיוקה
600 גרם פירות טריים - תותים, בננה, אננס, פסיפלורה ומה שמתחשק
מרק פירות וטפיוקה (צילום: דודו אזולאי)
אופן ההכנה:
- בסיר מבשלים מיץ אננס, קוקוס, סוכר וג'ינג'ר עד לרתיחה.
- ממיסים את הקונפלור במעט מים ומוסיפים לסיר, מבשלים כ-5 דקות, מסננים ומקררים.
- בסיר קטן מציפים טפיוקה במים קרים, מביאים לרתיחה ומסננים.
- חוזרים שנית על הפעולה, מסננים ושוטפים במים קרים.
- מחלקים את המרק לקעריות הגשה לתוכו מכניסים טפיוקה ופירות חתוכים (ניתן להוסיף כדור גלידה).