חקלאות ישראלית-פלסטינית: "לומדים מכם הרבה"
הרחק מהפוליטיקאים בירושלים וברמאללה, מתקיים בשקט בבקעה שיתוף פעולה כלכלי גבוה בענף החקלאות בין ישראל והפלסטינים: "האינטרס הכלכלי גובר על הכל"
לפחות בתחום החקלאות: בצידיו של כביש הבקעה, כבר מרחוק אפשר להבחין בפעילות החקלאית הענפה. עשרות חממות, שורות ארוכות של דקלים מקשטות את נוף הנסיעה ובעצם ממחישות את שיתוף הפעולה הכלכלי בין ישראל והפלסטינים, שמתנהל בשקט, הרחק מהבעיות המדיניות והפוליטיות.
- עדכוני חדשות שוטפים גם בעמוד ynet בפייסבוק
"מאז שהסתיימה האינתיפאדה השנייה, החל שיתוף פעולה גדול בינינו לבין ישראל, בגלל שהיה לנו הרבה מה ללמוד מכם", מסביר עמיד אל-מסרי, בעל קרקעות חקלאיות בבקעה, "יש לנו שיתוף פעולה עם חברות ישראליות רבות בנושא של הדברה, טפטפות ושתילים".
חממה לגידול עגבניות בבקעה. "רוב התוצרת לייצוא" (צילום: אליאור לוי)
באחת מהכניסות לחממות הגדולות והמודרניות, עומד חוסאם א-זורבה, מנהל עבודה באחת החברות החקלאיות הגדולות ברשות הפלסטינית ומספר בגאווה על התפתחות הענף בשנים האחרונות. "הפרויקט הזה נעשה במימון של 'USAID' וכעת יש לנו 200 דונם של חממות. רוב התוצרת הולכת לייצוא, ומה שלא מגיע לשוק המקומי".
שיתוף הפעולה בין הצדדים עובד בצורה פשוטה: באמצעות חברות ישראליות גדולות, מייצאים החקלאים הפלסטינים את תוצרתם למדינות שעמן יש הסכמי סחר. כמו כן, עבור לא מעט חקלאים ישראלים, הפלסטינים מהבקעה מייצאים בשם את התוצרת שלהם וכך עוקפים חוקי חרם של מדינות או גופים כלכליים, בעיקר מאירופה.
"מצד אחד אין לנו אינטרס לעזור לישראלים שנמצאים מעבר לקו הירוק ממניעים אידיאולוגים, אבל האינטרס הכלכלי גובר על הכל", מציין אל-מסרי, ונראה שמדובר באינטרס חיוני מאחר ש-60 אחוזים מהגידולים הפלסטינים, בהם עגבניות, מלפפונים, פלפלים ועשבי תיבול, נמכרים בשווקים ובסופרמרקטים בישראל.
"הדוגמא הטובה ביותר ל-Win-Win"
מי שמפקח על שיתוף הפעולה הזה הוא המינהל האזרחי, שאחראי על הדרכת החקלאים, על עמידתם בתקן הבריאותי המחמיר בישראל וכמובן על ההיבט הביטחוני. "אנחנו עובדים מול החקלאים בשטח ומול משרד החקלאות הפלסטיני, כדי לעזור להם לשווק את הירקות בישראל ולדאוג לאיכות התוצרת שמגיעה אלינו". אומר סמיר מועדי, קצין מטה חקלאות במינהל האזרחי. "הפלסטינים עוברים דרכנו ימי עיון על חקלאות מודרנית ונחשפים לחידושים ישראלים ובינלאומיים".
דוגמא לשיפור הרב שניכר בטכנולוגיה אפשר לראות בבית האריזה החדיש, שהוקם בכפר עוג'ה בבקעה ועומד במרכז שיתוף הפעולה בין הצדדים. מאזן סנוקרוט, לשעבר שר הכלכלה ברשות הפלסטינית, וכעת בעליו של בית האריזה, אומר כי "הפרויקט הזה הוא הדוגמא הטובה ביותר לביטוי Win-Win".
לדברי סנוקרוט, "יש כאן חיבור ישראלי, פלסטיני ואירופי שיצר אמון רב בינינו. אנחנו עובדים בסגנון של אפס אויבים. יש כאן יצירה משותפת עם החברות רבות במשק הישראלי שאנו קונים מהם שתילים וטכנולוגיה ומייצאים דרכן לאירופה וארצות הברית. יש לנו אפילו אגרונומים ישראלים".
במהלך היום ייפגשו החקלאים הללו בגני התערוכה בכנס שיציג את פיתוחי החקלאות הישראלית והפעם לפלסטינים יוקם ביתן משלהם. "אם יש לי שכן שטוב לו, אני אוכל לישון בשקט כישראלי. מעבר לכך, אנו נמצאים בבקעה – אז חובתנו גם לדאוג להם", מסכם מועדי מהמינהל האזרחי.