הזיהום בחולות ניצנים הגיע לשמורת הטבע הימית
הביוב של תושבי אשקלון, שזרם בימים האחרונים לשמורת חולות ניצנים עקב קריסת מערכת טיהור השפכים בעיר, הגיע לשמורת הטבע בים. "המים היו 'כלואים' באפיק הנחל והיינו חייבים לאפשר למים להגיע לים", אמרו ברשות הטבע והגנים
קריסת מערכת טיהור השפכים באשקלון, שהביאה בימים האחרונים לזיהום נחל אבטח ונחל חממה בשמורת חולות ניצנים -הגיעה כעת גם אל השמורה הימית. "בימים האחרונים כל המים המזוהמים נעצרו באזור הנחל, ונוצרה מעין לגונה, שכלאה את השפכים בתוך אפיק הנחל", סיפר בשיחה עם ynet יגאל בן ארי, מנהל מחוז מרכז ברשות הטבע והגנים.
לדברי בן ארי, המצב שנוצר בשטח הסב נזק אקולוגי חמור לנחל ולשטח השמורה, ובהתייעצות עם אקולוגים - החליטו אנשי הרשות לסייע למים להגיע לים, ולצאת מאפיק הנחל. עם זאת, המים מול חופי השמורה מוגדרים גם הם כשמורת טבע ימית. "נכון שיש פה שמורת טבע ימית אבל עדיף שזה יגיע לים ויימהל מאשר יישאר "תקוע"' בתוך הנחל עצמו", הדגיש בן ארי.
להערכת אנשי רשות הטבע והגנים, נכון לשעה זו עדיין זורמים עשרות אלפי קוב של מים באיכות ירודה מאפיק נחל אבטח, אל הים. "מה שכן, זרימת השפכים ממכון הטיהור לטבע הופסקה כבר אתמול בערב, ולכן עכשיו נותר רק לסלק את מה שנשאר בשטח".
ביוב בשמורת חולות ניצנים (צילום: אורי פרו, רשות הטבע והגנים)
ברשות הטבע והגנים הסבירו בימים האחרונים כי מדובר בתקלה מתמשכת שהלכה והתגברה בחודש האחרון. עם זאת, במכון טיהור השפכים של אשקלון מסרו עם היוודע הזיהום כי "למכון טיהור השפכים אין קשר להזרמת המים לנחל. המכון מטפל במי שפכים העוברים טיפול ביולוגי והמיועדים לשימוש חקלאי".
בשותפות המכון הסבירו כי "לאחרונה קרס אחד מקווי הביוב בעיר ולמכון הוזרמו כמויות ניכרות של ביוב יחד עם חול, אבנים וצמחייה. בנוסף, אחד מהמפעלים בעיר הזרים שפכים תעשייתיים למתקן בניגוד לתקנות. אותן הזרמות גרמו לנזקים ניכרים לציוד המתקן ופגעו בתהליך הביולוגי".
בחברה להגנת הטבע, שם עקבו בימים האחרונים אחרי ההתפתחויות, הביעו צער על הפגיעה בנחל אבטח, בשמורת הטבע ובחוף והם מבקשים מהגורמים האחראים לבצע תחקיר מעמיק על התקלות שאירעו במתקן בשבועות האחרונים, על מנת למנוע מקרים כאלה בעתיד.