שתף קטע נבחר

 

דו"ח: סכנה לעתיד מחקר הפילוסופיה היהודית

מסמך שהתקבל במועצה להשכלה גבוהה קובע כי בעשור האחרון חלה ירידה דרסטית בתקציבי המחקר בתחום, כי האוניברסיטאות מונעות מלחצים כלכליים. "כל תרבות שמפקירה את העבר שלה סופה שתהיה אטומה לדורות הבאים"

המשבר במדעי הרוח עלול לפגוע גם ברמב"ם ובשפינוזה: הירידה במעמדן של הפקולוטות למדעי הרוח לא החלה היום, אך כעת מזהיר דו"ח חדש שהוגש למועצה להשכלה גבוהה שקיימת סכנה אמיתית לעתיד המחקר בתחום הפילוסופיה היהודית, בעקבות ירידה דרסטית בתקציבי המחקר ומספר המרצים. בעוד העניין בעולם בנושא הולך וגובר, בישראל האוניברסיטאות מעדיפות להשקיע את הכספים בחוגים "כלכליים יותר".

 

 

בראש הוועדה שכתבה את הדו"ח עמד פרופסור דניאל דלסטרום מאוניברסיטת בוסטון שבארצות הברית, והוא הוגש לאחרונה למועצה להשכלה גבוהה, שקיבלה את המלצותיו.

 

מחברי הדו"ח ציינו כי הפילוסופיה היהודית נלמדת באוניברסיטאות בישראל במשך עשרות שנים, במהלכן זכו החוקרים הישראלים להישגים רבים ומוניטין בין-לאומי בתחום. עם זאת,

בעשור האחרון חלה ירידה דרסטית בתקציבים ובמספר חברי הסגל האקדמי עד כדי פגיעה משמעותית באיכות ההוראה והמחקר, החל בחקר הפילוסופיה היהודית בימי הביניים, הקבלה והרמב"ם וכלה בהגותה של יהדות גרמניה המודרנית שהצמיחה פילוסופים וסופרים בעלי חשיבות עולמית כמרטין בובר, משה מנדלסון ופרנץ קפקא.

 

בנוסף טוענים מחברי הדו"ח כי האוניברסיטאות מונעות מתוך לחצים כלכליים ולכן מקריבות תחומים כמו פילוסופיה יהודית לטובת פיתוח מחלקות לניהול ומדעים מדויקים. "כמדינה יהודית ודמוקרטית ישראל לא יכולה לשמור על פריחה תרבותית, אינטלקטואלית ומוסרית אם היא מזניחה את מקורות היהדות והמסורת, ולפיכך חובה על המועצה להשכלה גבוהה והאוניברסיטאות לטפח תחומים המעשירים תרבות רוחנית של העם היהודי".

 

בעולם מתעניינים, בישראל מתעלמים

אחד מחברי הוועדה שחיברה את הדו"ח הוא חתן פרס ישראל, פרופ' משה איידל מהחוג למחשבת ישראל באוניברסיטה העברית. לדבריו, התמונה העולה מהדו"ח קשה מאוד, וכל עוד מגמת הקיצוצים נמשכת קיים חשש אמיתי לאיכות המחקר וההוראה של ההגות היהודית בישראל. "כלפי חוץ הרושם תמיד היה שישראל היא מרכז עולמי בכל הקשור לקידום ופיתוח הפילוסופיה היהודית, אך בפועל התמונה עגומה מאוד, האוניברסיטאות מגייסות כספים לצרכי מחקר יהודי אך משתמשות בהם לצרכים אחרים, התקנים קוצצו בצורה דרסטית וחוגים וסמינרים שלמים נעלמו מתוכנית הלימודים",

אומר פרופ' איידל.

 

"הרמב"ם והקבלה הם בעלי השפעה אוניברסלית עצומה וזה מפתיע מאוד שדווקא בזמן שכל העולם התרבותי מתעניין בהגות היהודית, דווקא בישראל הנושא נמצא בשקיעה חמורה. כל תרבות שמפקירה את העבר שלה סופה שתהיה אטומה לדורות הבאים והקשר התרבותי עמם עלול להינתק".

 

חבר במועצה להשכלה גבוהה שנכח בדיון שערכה לאחרונה בנושא טען כי "זה מפחיד שדווקא ישראל, שאמורה להיות הבסיס של העם היהודי בעולם, הולכת ומאבדת את השפעתה בתחום. הדו"ח החמור מהווה שרשרת נוספת בפגיעה המתמשכת במדעי הרוח, ואני מקווה שכעת יידעו ראשי האוניברסיטאות למנף את המסקנות החמורות וליישם אותן כדי להחזיר את החוגים ליהדות למסלולם התקין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מי יחקור את מורה נבוכים? רמב"ם
מומלצים