נתפסו במכס: קונכיות נדירות וצבים בסכנת הכחדה
הרשויות בישראל נרתמו למבצע בינלאומי להגנה על בעלי חיים בסכנת הכחדה, במסגרתו נתפסו אלפי קונכיות ו-9 צבים. רשות הטבע והגנים תגיש כתבי אישום נגד החשודים בהברחה
קונכיות נדירות וצבים נתפסו לאחרונה על ידי המכס, במסגרת מבצע GAPIN - מבצע אכיפה בינלאומי להגנה על בעלי חיים המצויים בסכנת הכחדה, שנערך בשיתוף ארגון המכס העולמי (WCO), האינטרפול והאו"ם. לאחר תפיסתם, הועברו הקונכיות והצבים לפקחי האכיפה של רשות הטבע והגנים, שמגבשים כתבי אישום כנגד החשודים בהברחת ערכי הטבע.
הצטרפו לעמוד של ynet בפייסבוק
מטרת המבצע, שנמשך כעשרה ימים, הייתה אכיפת אמנת וושינגטון הידועה גם כאמנת "CITES" International Trade in Endangered Species) Convention on), שמסדירה את הסחר בערכי טבע שבסכנת הכחדה ושכוללת מאות מיני בעלי חיים, שהסחר בהם אסור או מוגבל. למבצע נרתמו מינהל המכס, רשות המסים, רשות הטבע והגנים והשירות הווטרינרי של משרד החקלאות.
בתום המבצע, בית מכס חיפה דווח על תפיסה של 12,056 קונכיות ב-170 קרטונים, ביניהן קונכיות נדירות ביותר, שהגיעו לישראל מהפיליפינים. משקלן של הקונכיות נאמד ב-2.5 טון וערכן הכספי במאות אלפי שקלים.
הקונכיות שנתפסו (צילום: מכס חיפה)
בית מכס אשדוד דיווח על תפיסה של 9 צבי יבשה ממין ים תיכוני ("Testudo graeca"), שהגיעו לישראל במכולה ממרוקו. הצבים מוגדרים כיום כחיה נכחדת ומוגנים על ידי האמנה. על פי נתוני קרן הטבע העולמית (WWF), סחר בצבי היבשה הביא לפגיעה אנושה באוכלוסיות שני המינים ברחבי העולם והמשך הציד של הזוחלים מסביבת המחייה הטבעית שלהם מאיים על המשך קיומם בטבע. כיום צבים רבים נמכרים כחיות מחמד בחנויות ובאופן לא חוקי.
מלחמה יומיומית
מרשות המכס נמסר, כי המבצע נועד גם לפתח מודעות וערנות לנושא ולהרחיב את שיתוף הפעולה בין המדינות המעורבות. פעילות המכס כללה בדיקת תהליכי היצוא והיבוא מסחרי ואישי, נבדקו נוסעים וכבודותיהם בנמלים ובמרינות ונבדקו דברי דואר. הבדיקות נערכו על פי סימנים מחשידים שנקבעו מראש.
דורון ארבלי, ראש מינהל המכס ברשות המסים, אמר כי המבצע משקף את מאמצי האכיפה להגנה על ערכי טבע מוגנים. לדבריו, המכס משקיע משאבים במניעת סחר לא חוקי בערכי טבע המצויים בסכנת הכחדה ולשם כך משתף פעולה עם רשות הטבע והגנים ועם השירות הווטרינרי של משרד החקלאות.
רוני מלכא, הממונה על אכיפת החוק ברשות הטבע והגנים, מסר כי "המאבק בסחר הלא חוקי בערכי טבע הוא מאבק בינלאומי, ומקומה של ישראל לא נפקד ממנו. כשם שלא נרצה שיסחרו בערכי טבע מוגנים שהוצאו מישראל - כך אנו מחויבים לעצור כניסה של ערכי טבע שנעקרו מבית גידולם הטבעי בעולם. שיתוף הפעולה במבצע זה הוא המשך ישיר לעבודה השוטפת עם גופים אלו, במלחמה היום יומית כנגד הסחר הלא חוקי בערכי טבע".