שתף קטע נבחר

 

הצעה: הלקוח יבחר מועד תשלום הוראת הקבע

ועדת הכלכלה אישרה לקריאה ראשונה תיקון לחוק הגנת הצרכן לפיו לקוחות המשלמים בהוראת קבע יוכלו לקבוע את מועד החיוב מבין 4 מועדים אפשריים. החוק לא יחול על חיוב תשלומי מסים ואגרות לרשויות המקומיות, כולל תשלומי הארנונה

צרכנים המשלמים בהוראת קבע יקבעו את מועד החיוב החודשי מבין 4 מועדים אפשריים – כך עולה מתיקון חוק הגנת הצרכן שאושר היום (ד') בוועדת הכלכלה לקריאה ראשונה, לפי הצעת ח"כ אורי מקלב ומשה גפני (יהדות התורה) ויריב לוין (ליכוד).

 

 

מקלב אמר כי החוק נועד לאפשר לצרכן להתאים את מועד התשלום החודשי בהתאם למועד כניסת המשכורת או של הכנסות אחרות לחשבון הבנק שלו ולקצב ניהול הוצאותיו השוטפות.

 

הוועדה הרחיבה את הצעת החוק כך שמועד החיוב ייבחר מבין הימים ה-2, ה-10, ה-15 או ה-20 בחודש, ואם לא נבחר אחד מהמועדים – המועד הקבוע יהיה ה-10 בחודש.

 

עוד נקבע כי החוק לא יחול על חיוב תשלומי מסים ואגרות לרשויות המקומיות, כולל תשלומי הארנונה. לגבי עסקאות קיימות נקבע כי מועד החיוב ישתנה רק לבקשה מפורשת של הצרכן מבעל העסק או נותן השרות אתו נעשה הסדר הוראת הקבע, כאחד מ-4 המועדים הנ"ל.

 

תמיכת הקואליציה לא מובטחת

הוועדה החליטה כי החוק ייכנס לתוקף 120 יום לאחר פרסומו, אולם מועד הפרסום עדיין רחוק, משום שעד אז עליו לעבור 3 קריאות במליאת הכנסת וביניהן פסק זמן להכנתו לקריאה שנייה ושלישית. זאת ועוד, היום התגלתה מחלוקת בין יוזמי החוק לממשלה שלא מבטיחה לו את תמיכת הקואליציה, אם לא תושג בינתיים פשרה.

 

היועצת המשפטית של משרד התמ"ת, עו"ד חנה טירי, העמידה תנאי עקרוני לתמיכת הממשלה לפיו לא הצרכן יבחר את מועדי התשלום החודשי אלא העוסק או נותן השירות, מבין 3 מועדים שיוגדרו בחוק.

 

ח"כ גפני דחה את התנאי ואמר כי קבלתו תרוקן את החוק מתוכן, האפשרות הזאת כבר פתוחה היום לצד שני אבל הוא לא עושה זאת.

 

לעומת זאת, קיבלו יוזמי החוק והוועדה תנאי אחר של משרד התמ"ת להוציא מהחוק את התשלומים לרשויות מקומיות ותאגידים עירוניים.

 

"מטרת חוק הגנת הצרכן איננה להטיל אכיפה של על רשויות השלטון", אמרה עו"ד טירי, אבל הסכימה להתפשר על הכללת חשבונות המים בהסדר. לעומתה אמר עו"ד כפיר כהן ממרכז השלטון המקומי כי הרשויות המקומיות אינן מתנגדות לחוק.

 

עו"ד הילה דוידוביץ ממשרד המשפטים התנגדה להחיל את החוק על עסקאות קיימות שנחתמו בחוזים. לדבריה, הכללת עסקאות אלה תפגע במיוחד בבעלי עסקים קטנים. היא הציעה להבדיל בין סוגי העסקים השונים, אך הסתייגותה נדחתה.

 



נעה גבע מחברת הלוויין יס חוששת כי אם יתרחק הלקוח ממועד תשלום המשכורת, קטן הסיכוי כי יעמוד בתשלום החודשי, וזה יקשה על הגבייה. מרב יוסף מרשות החשמל טענה כי דחייה במועדי החיוב החודשי עלולה לגרור עלויות אשראי שיתגלגלו על הצרכנים.

 

יו"ר הוועדה ח"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד) אימץ את הצעת הבחירה של הצרכן בין 4 מועדים כפי שהיא נהוגה בחברות כרטיסי האשראי שהוצגה מפי מנהלת פניות הציבור בחברת ישראכרט מרסל דביר.

 

"הצעת החוק היא בשורה לצרכן ובכוונתי לקדם אותה מהר ככל האפשר", אמר לאחר אישור החוק לקריאה ראשונה, שתתקיים במליאת הכנסת בימים הקרובים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
(אילוסטרציה)
צילום: עמית מגל
מומלצים