נהגים בגולני גנבו 4 טילי לאו ממוצב בחרמון
שלוש שנים אחרי מקרה דומה, שוב נעלמו טילי כתף מהבונקר במוצב הצפוני במדינה. איש לא ידע ולא שמע. ל-ynet נודע שכעבור חצי שנה, נעצרו שלושה נהגים בגולני. אחד מהם תועד על-ידי סוכן מצ"ח, מוכר טיל תמורת 40 אלף שקל
כבר יותר מחצי שנה שבצבא מנסים לפצח פרשה חמורה במיוחד שהוגדרה כתעלומה: גניבת ארבעה טילי לאו ממוצב צה"ל בחרמון. ל-ynet נודע שבאחרונה הפרשה פוענחה, ושלושה חיילים המשמשים כנהגים בחטיבת גולני נעצרו בחשד למעורבות בגניבת הנשק. אחרי פעילות סמויה ותיעוד "עסקה", מחר (יום ה') צפויה הפרקליטות הצבאית להגיש נגד השלושה כתבי אישום.
שלוש שנים בדיוק לאחר שקצין צה"ל ממערך הנ"מ גנב טיל לאו ממוצב בחרמון, זה קרה בשנית. הפעם, נעלמו ארבעה טילים מהבונקר. איש לא ידע ולא שמע. בצה"ל זיהו מהר את המחסור. טילי הכתף הללו, המשמשים לרוב כאמצעי לחימה נגד משוריינים, הפכו בשנים האחרונות לכלי בידי גורמים עבריינים.
ס' בבית הדין. היה אמור להשתחרר בקרוב (צילום: אבישג שאר-ישוב)
במצ"ח הבינו מיד כי מדובר בגניבה, אחת מהחמורות בשנים האחרונות (יחד עם הוצאת 12 כלי הנשק מבסיס בשפלה בספטמבר האחרון). החוקרים ידעו היטב כי מחירו של טיל בודד מסוג זה יכול להגיע למאה אלף שקל, ולכן מי שגנב אותו זמם על סכום שמן במיוחד.
במשך הזמן נחקרו חיילים, חלקם גם היו חשודים במעורבות במקרה, אבל לא נרשמה שום פריצת דרך משמעותית. באחרונה הגיע ליחידה המרכזית לחקירות מיוחדות (ימל"מ) של מצ"ח, בפיקוד סגן-אלוף גיל ממון, מידע שהצביע על כמה חיילים מגדוד 12, שיתכן שקשורים לגניבה. מספר סוכנים של הימל"מ התחברו לחיילים, רכשו את אמונם, שמעו מהם פרטים על הטילים, וניסו אף לסכם עסקה.
בפעם הראשונה, העסקה לא יצאה אל הפועל. בפעם השניה, לפני כשבועיים, תועד אחד החיילים מעביר טיל לאו לסוכן, לאחר שהוציאו אותו ממקום מחבוא באזור מגוריו, ומקבל ממנו סך של 40 אלף שקל. באותו רגע קפצו עליו בלשי הימל"מ ועצרו אותו. ס', נהג משאית בתפקידו, תושב הצפון שהיה אמור להשתחרר במאי השנה, ניסה לברוח, אך בתום מרדף קצר נתפס. שניים מחבריו נעצרו אף הם.
החשש: שלושה טילים כבר נמכרו
החקירה הגיעה לסיומה בימים אלה ומחר מתכוונת הפרקליטות הצבאית להגיש כתב אישום נגד השלושה. לחוקרים ברור שהנהגים ניצלו את הגישה לבונקר, את העובדה כי איש לא חשד בהם, וכך גנבו את הטילים. עוד סבורים החוקרים כי הגניבה הייתה מתוכננת, במטרה למכור את אמצעי הלחימה, והחשש הוא כי שלושה טילים כבר נמכרו לגורמים עבריינים.
במצ"ח, בראשות אל"מ חיים ששון, הביעו סיפוק רב מפיענוח הפרשה. גורמים צבאיים הודו כי כאשר הגנבים הם חיילים, יש קושי עצום לפתור אירועים מסוג אלה.
יחד עם זאת, ישנה חשיבות גבוהה להפוך כל אבן כדי להעמיד חיילים סוררים לדין.
במצ"ח מודעים לרצון העז של עבריינים לשים ידיהם על אמצעי לחימה של צה"ל, אולם הצליחו בשנת 2010 לצמצם את התופעה. אחת השיטות המרכזיות היו לשלוח מאות צוותים סמויים ליחידות השונות כדי לגלות פירצות ולגנוב נשק. "כמעט בכל האירועים הייתה 'הצלחה', אבל זה גרם למפקדים להבין את העניין ולהחמיר את הנהלים באופן שהתמעטו מקרי האמת", סיפרו בצה"ל, "גם ב-2011 הנושא הזה הוא יעד מרכזי ויימשכו פעולות כדי לצמצם ככל שניתן הוצאת נשק ואמצעי לחימה מצה"ל".
Read this article in English