מפגינים נגד המופע: גברים מקדימה - נשים ביציע
מחאה כנגד הופעה בהפרדה מלאה בין נשים לגברים, בהיכל התרבות הערב. "מדובר בהדרת נשים בוטה בעיר הכי פלורליסטית בישראל", טענו המוחים. מארגני המופע, בתגובה: "אנו חיים במדינה דמוקרטית, וזה היכל התרבות של כולם"
המופע הנפרד שהתקיים בהיכל התרבות בתל אביב, לווה באקורדים צורמים של התנגדות: כ-40 פעילים מתנועות שמאל הפגינו הערב (ד') בכניסה להיכל התרבות בתל אביב, לקראת הופעתו של הזמר יניב בן משיח. במקום הונהגה הקפדה יתרה באמצעות סדרנים, שדאגו לאכוף את ההפרדה בין נשים לגברים.
שם כל זמר שהוא, כפי שהופיעו בעבר זמרים מכל הגוונים, אבל לא בישיבה נפרדת. זה לא שאלה של תרבות - אלא של חופש וערכים. לא מקרי בעיניי שהגברים ישבו במקומות הטובים, ואילו הנשים במקומות הפחות טובים".
במהלך ההופעה ישבו הנשים ביציעים, בעוד הגברים יושבים בקדמת האולם, סמוך לבמה - דבר שעורר את זעמם של המפגינים, שנשאו שלטים עליהם נכתב "כן להפרדת דת ומדינה, לא להפרדה בין נשים לגברים", ו-"מדינה יהודית אינה מדינת הלכה". מאות אנשים הגיעו לצפות בהופעה, וחלקם התעמתו עם המפגינים, וקראו לעברם קריאות נגד.
"זילות ההיכל"
חברת מועצת העיר, תמי זנדברג (מרצ), פנתה לפני מספר שבועות לראש העיר רון חולדאי ולמנכ"ל העירייה מנחם לייבה, בדרישה שימנעו מהנהלת ההיכל השייך לעירייה, את ההפרדה באולם. לדבריה, "אחרי שחולדאי לא ענה לי, הברירה שנותרה היא לרדת לרחוב, כדי להראות שהציבור התל-אביבי לא מקבל את ההפרדה הזו, שמסמלת הקצנה נוספת שעוברת על החברה הישראלית".
עימותים בין צופים למפגינים בכניסה להיכל התרבות (צילום: עופר עמרם)
זנדברג מוסיפה כי "מדובר בהדרת נשים בוטה בהיכל התרבות של העיר הכי פלורליסטית בישראל", כדבריה. "אין לי בעיה שיופיע
פנייה לחרדים בתל אביב:
התנהגו כחילונים
רחלי מלק-בודה
חברת מועצה בתל-אביב הזדעקה על כך שהציבור החרדי יישב בנפרד בהופעה של הזמר יניב בן-משיח בהיכל התרבות. כי הרי לא ייתכן שהחרדים באמת רוצים לבלות כך בנפרד, אנחנו נקבע להם מהי בחירה חופשית
אבל אף אחד לא הכריח את אותן הנשים לבוא למופע. הן עשו זאת מבחירה, ושילמו ממיטב כספן.
"לא מדובר בחתונה או בתפילה בבית הכנסת", אומרת זנדברג. "אני מכבדת כל בחירה של כל אחת, אבל נאבקת בסמל נוסף שמדיר את מיקומן של הנשים". לדברי זנדברג, קו ישיר עובר בזילות של היכל התרבות, שהחל במהלך של התמסחרות עם שכירת חלליו לפרויקט הנדל"ני של גינדי, ועד לאירוע בו מופרדים גברים מנשים. "צריך להבין שהציבור התל-אביבי מסבסד את ההיכל העירוני הזה בכספים רבים, ולכן יש טעם לפגם בהתנהלותו מצד ההנהלה".
"מופיעים בקדושה ובטהרה"
לצידה של זנדברג הפגין גם מנכ"ל תנועת "ישראל חופשית", מיקי גיצין, שהוסיף: "מצער שעיריית תל אביב מאפשרת לקיים אירועים בהיכלים עירוניים באופן חשוך כל כך כמו באיראן. עצם נוכחותם של פקחים שדאגו לשמור על ההפרדה, מראה שהרלוונטיות שלה מוטלת בספק".
"סמל נוסף שמדיר את מקום הנשים". ההפגנה הערב (צילום: עופר עמרם)
אביאל יאיר נחום, איש יחסי הציבור של בן משיח, מסר בתגובה: "אנו חיים במדינה דמוקרטית, וזהו היכל התרבות של כולם. כל אחד יכול לשכור אותו כמו שאנחנו עשינו, ואיך שהוא רוצה. אנו מופיעים בקדושה ובטהרה כמו שהקהל שלנו מעוניין, וכך נופיע גם בעתיד".
מארגי ההפגנה ציפו לנוכחות רבה, ופרסמו את קיומה ברשתות החברתיות. בין היתר, טענו המארגנים כאילו מדובר ב"הופעה הנפרדת הראשונה - גברים באולם ונשים ביציע". אלא שלפחות בנקודה זו, הדברים אינם מדויקים כלל ועיקר, ובעבר כבר נערכו בהיכל התרבות הופעות נפרדות בעלות אופי דומה.
מתנגדים להפרדה - מול תומכים. ההפגנה הערב
צילום: עופר עמרם
"על פי דרישת הקהל". יניב בן משיח
צילום: אילן בשור
מומלצים