"החלטות שקולות מתקבלו כששלפוחית השתן מלאה"
דווקא כששלפוחית השתן מאיימת להתפוצץ אנחנו נוטים לקבל החלטות בצורה שקולה וקרה יותר, כך עולה ממחקר הולנדי שהביא "24 שעות" ב"ידיעות אחרונות". אז לפני שאתם מתפטרים מהעבודה או קונים גאדג'ט יקר, שתו הרבה והמתינו כמה שעות
האם במקרה אתם מתלבטים עכשיו אם לפנק את עצמכם בקניית תכשיט או מכשיר יקר במיוחד, או לחלופין להודיע לבוס המעצבן שלכם שנמאס לכם ואתם מתפטרים? כדאי אולי שתשתו הרבה מים ותחכו כמה שעות.
המוח בשיא הפעילות
מסתבר שכשהשלפוחית שלכם מלאה ואתם מתאפקים לא לרוץ לשירותים, זהו המצב האידאלי לקבל החלטות חשובות בצורה קרה ומחושבת. כך לפחות טוענת קבוצת חוקרים מאוניברסיטת טווטה שבהולנד, שחקרה את מנגנוני השליטה העצמית במוח. לפי המחקר המפתיע, דווקא כשאנחנו עושים כל מאמץ להתאפק מלרוץ לשירותים, מנגנוני המוח האחראיים על השליטה העצמית נמצאים בשיא הפעילות הקוגניטיבית שלהם.
מסתבר כי המנגנונים של השליטה על השלפוחית קשורים באופן הדוק למנגנונים במוח ששולטים בתחושות של איפוק והמתנה לפיצוי, שהכרחיים כדי לדכא תחושות רגעיות.
"אנשים מצליחים לשלוט על התשוקות האימפולסיביות שלהם להנאות בטווח הקצר, ולבחור באפשרות שהיא יותר רווחית מבחינתם לטווח הארוך", מסבירה ד"ר מיריאם טוק, שהובילה את המחקר. "כשזה קורה, המוח משדר איתות שרלוונטי גם לשליטה על השלפוחית, אבל קשור גם להחלטות התאפקות באופן כללי. שליטה על התשוקות האימפולסיביות שלנו לפיצוי מיידי לטובת פיצוי בהמשך היא תגובה דומה המגיעה מאותם אזורים במוח".
המתאפקים נטו לדחות סיפוקים
הקבוצה ערכה את הניסוי על שורה של מתנדבים, שהתבקשו לשתות חמש כוסות מים ברציפות. אחרי 40 דקות, הם נדרשו לבצע שמונה בחירות, כמו למשל להחליט האם לקבל 16 דולר באותו רגע או 30 דולר בעוד חודש. הניסוי הוכיח שיחסית לקבוצות הביקורת, ההחלטות של בעלי השלפוחית המלאה הוכיחו שהם נוטים לדחות סיפוקים.
באופן מפתיע, היכולת לקבל החלטות נכונות ולגלות איפוק התגלתה כרלוונטית במיוחד גם עבור אנשים שלא היו בעלי שלפוחית מלאה, אבל שהחוקרים השמיעו להם מילים המזכירות את תהליך ההשתנה, כגון "שירותים" ו"פיפי".
באופן לא פחות מפתיע, המחקר סותר בפירוש מחקרים קודמים שטענו שכאשר אדם מתאפק מלשחרר את שלפוחיתו, המוח שלו נמצא תחת לחץ גדול ולכן סביר שהוא יקבל פחות החלטות נכונות.