מפחיתים את צריכת החשמל בבית ב-SMS
פיתוח ישראלי שנבחן בימים אלה בבתים בארץ על ידי חברת החשמל, מאפשר לשלוט בכל רגע נתון בכמות החשמל שצורך כל מכשיר בבית. המערכת מוצגת בכנס בריאות ירוקה, לצד פיתוחים נוספים שמפחיתים את זיהום אוויר
תארו לעצמכם שבכל רגע נתון הייתם יכולים לדעת במדויק כמה חשמל צורך הקומקום, כמה צורך המזגן, וכמה חשמל צורכים המחשב או הטוסטר? דמיינו עוד שבהודעת טקסט אחת הייתם יכולים להפחית את צריכת החשמל במכשירים השונים באמצעות מערכת אוטומטית - ועוד לקבל על כך צ'ק בסוף החודש?
פיתוח ישראלי חדש, שנבחן בחודשים האחרונים על-ידי רשות החשמל וחברת החשמל בכמה עשרות בתים ושיורחב ל-150 בתים נוספים, עושה בדיוק את זה. התוצאה: חשבון מופחת, תמריץ לחיסכון בחשמל - והרבה פחות זיהום אוויר.
פיתוח זה, של חברת גרינלט מחברת ההשקעות "The Time", לצד חידושים נוספים שמטרתם לצמצם את הזיהום - הוצגו היום (ג') בכנס "בריאות ירוקה" בתל אביב שנערך על ידי שירותי בריאות כללית.
תחנת כוח וירטואלית
העיקרון של הפחתה בצריכת החשמל ותמרוץ לצרכנים, קיים ופועל כבר במספר מקומות בארה"ב. החידוש הישראלי של גרינלט הוא העובדה, שמדובר במערכת ביתית ידידותית ופשוטה מאוד למשתמש.
למעשה, כל מה שנדרש הוא להירשם, לקבל בדואר ערכה פשוטה להרכבה על מכשירי החשמל בבית וסיסמא לאתר החברה, בו אפשר להתעדכן כמה כל מכשיר חשמלי חוסך בחשמל ברגע נתון. עכשיו כל שנותר הוא לחכות ל-SMS שיתריע על הפחתה צפויה בצריכת החשמל.
כמה כל מכשיר חוסך ברגע נתון? האתר של גרינלט
המערכת, שבימים אלה נבחנת על ידי חברת החשמל ורשות החשמל, יכולה לסייע בהפחתת הביקושים בשעות השיא - אחת הבעיות המרכזיות עימן מתמודד משק האנרגיה בישראל.
כאן נכנס ה-SMS לתמונה: מנכ"ל ומייסד "גרינלט", אבנר כהן, מסביר בשיחה עם ynet, כי אם חברת החשמל צופה יום של ביקושי שיא, היא יכולה להזין בקשה להפחתת הצריכה ביום זה - ואז הלקוחות מקבלים הודעת SMS שמבקשת מהם להפחית צריכה או לנתק מכשירים מהחשמל. המשתמשים יכולים לעשות זאת בעצמם, או לחילופין - לבקש ב-SMS כי המערכת תעשה זאת עבורם.
הרווח למשתמשים הוא כפול: בתמורה לחשמל שנחסך הם מקבלים תגמול כספי, וחשבון החשמל החודשי מצמטק בשל צמצום הצריכה. על פי תוצאות השלב הראשון בפיילוט, הצליחה המערכת להפחית את צריכת החשמל ב-70% במקרים מסוימים.
"בשפה המקצועית קוראים לזה "תחנת כוח וירטואלית" - כי היא פועלת על אותו עיקרון של תחנות כוח אמיתיות, רק הפוך. במקום לייצר - היא מפחיתה חשמל ובסופו של דבר גם מייתרת את הצורך בהקמת תחנות חדשות", מסכם כהן.
שואבים חום מהאוויר
פיתוח נוסף שמוצג בכנס, הוא מערכת חימום ייחודית שמתבססת בעיקר על אנרגיה טרמית. הפיתוח, של חברת "פבוס אנרגיה", מאפשר לשאוב את החום מהאוויר ולעשות בו שימוש אנרגטי - במקום שימוש בדלקים מזהמים. הפיתוח הזה קיים ופועל כבר, בעיקר במערכות חימום של חללים גדולים דוגמת מלונות, בתי חולים, או מרכזי ספורט.
מה קורה כאשר אין אפשרות לעשות שימוש באנרגיה טרמית? "המערכת היא היברידית, כלומר בוחרת מתי להשתמש בדלק או בגז ומתי לעבור לשאיבת אנרגיה טרמית מהאוויר", מסבירים בחברה. בפבוס מציגים נתונים מרשימים למדי, לפיהם טכנולוגיה זו מקטינה במידה ניכרת את השימוש בדלק מזהם בשיעורים של בין 50-70% ואת פליטת המזהמים לאוויר בשיעורים של בין 80%-90%.
במקום מיזוג: תמיסת מלח
פיתוח ישראלי נוסף, שיוצג אף הוא בכנס, מציע לשכוח ממערכות מיזוג האוויר המוכרות ומציג טכנולוגיה לקירור וסינון אוויר בעזרת תמיסת מלח. הטכנולוגיה, פרי פיתוחה של חברת "דיוקול", מאפשרת לטענת החברה לא רק לחסוך בצריכת החשמל של מערכות המיזוג אלא גם לזכות באוויר נקי יותר.
המתקן של דיוקול
על פי נתוני החברה, המערכת שפיתחו מסננת כ-90% מהחלקיקים והגופים הנישאים באוויר - הנחשבים לגורמי אלרגיות וזיהומים - ולפלוט לחלל אוויר נקי יותר. "מעבר ליתרונות הבריאותיים, המערכת חוסכת עד 60% מצריכת החשמל של מזגנים רגילים, וניתן להפעיל את המערכת גם בעזרת אנרגיה סולארית", מציינים בחברה.