שתף קטע נבחר

 

משרד החינוך על האברכים: "לא נשלם לרמאים"

בעקבות חשיפת ynet הבוקר, המתיחות בין משרד החינוך לישיבות עולה מדרגה. גורם בכיר במשרד החינוך: "זה מטורף. לא הייתה צניחה כזו אף פעם". איגוד מנהלי הישיבות: "קיימת מדיניות אפליה מוצהרת כלפינו"

בעקבות חשיפת ynet הבוקר (יום ה') בדבר הצניחה הדרמטית במספר האברכים הרשומים בישיבות - חושף גורם במשרד החינוך את הסיבות שהביאו לירידה. "זה מטורף. לא הייתה צניחה כזו אף פעם", הוא אומר ל-ynet. "אבל אנחנו רוצים לשלם למי שלומד ולמי שמגיע לו, ולא לרמאים שגונבים ממי שלומדים באמת".

 

  • הצטרפו לפייסבוק של ynet וקבלו עדכונים חמים וסרטונים בלעדיים

     

    הידוק הפיקוח על הישיבות והכוללים הוביל תוך חודשיים לצניחה של 6.5 אחוז במספר הלומדים הרשומים.

    בדצמבר 2010 היו רשומים 130 אלף תלמידים בישיבות, לעומת כ-121 אלף בלבד כיום. "יש כל מיני 'תלמידי לייט' שלמדו חצאי ימים או פחות מזה", אומר הגורם הבכיר, "ובמוסדות החליטו כנראה, שלא לאפשר לאף אחד לעשות את זה, כי 'משרד החינוך השתגע', אז העדיפו לגרוע תלמידים.

     

    "יש כאלה שפשוט הודיעו שמוותרים על התמיכה. בדרך כלל, יש ארבעה מועדים בשנה בהם ניתן לעדכן את הרשימות, אבל לגרוע תלמידים אפשר כל הזמן, וכנראה היה חשוב להם לעשות את זה מיד".

     

    הקרב על המבקר

    האישיות עימה שוחחנו טוענת כי הפיקוח אכן הדוק, ויתרה מכך - "אני יכול לקבל את טענת החרדים שאין עוד גופים שנהנים מתמיכת המדינה, וסובלים מכזה פיקוח הדוק – אבל אין לנו ברירה. מי שיש לו בעיה, שיפנה למבקר המדינה".

     

    בתגובה אומר שלמה ברלינט, מנכ"ל איגוד מנהלי הישיבות, כי משרד החינוך נוקט איפה ואיפה בצורת הבדיקות בין הגופים המקבלים תמיכה: "זו בושה לשלוח אותנו למבקר המדינה, במקום שמנכ"ל משרד החינוך והחשב הכללי יפעלו ללא הוראת מבקר המדינה. זו שערורייה! במקום לבטל את מדיניות האפליה, הפקיד שולח אותנו למבקר".

     

    משרד החינוך ספג בתקופה האחרונה ביקורת קשה מצד הישיבות, שטענו כי יש במשרד מי שמבקשים לפגוע בהם בכוונה תחילה: "טוענים שאנחנו מתנכלים להם בכך שאם חלק מהתלמידים לומדים במקום אחר – גם אם סמוך – אנחנו לא סופרים אותם בביקורת, ואז פוסלים את המוסד. אני לא מקבל את התירוץ הזה. הם יכולים להגיש בקשה לשלוחה, אבל לא עושים את זה, כי יש בירוקרטיה והאישור לוקח כמה חודשים. אני אומר: אי אפשר ליהנות מכל העולמות".

      

    ברילנט מגיב בבוז לטענות, ואומר: "אשמח אם משרד החינוך ישווה את חמשת מקבלי השכר בישיבות - מול מוסדות התרבות, ואז ידבר הגורם הבכיר על 'הנאה מכל העולמות'".

     

    "משרד החינוך מפעיל מדיניות משטרה"

    כדוגמה לתפקודם הלקוי של פקחי משרד החינוך, מספרים גורמים חרדים כי אתמול נערכה ביקורת פתע בישיבת "מיר" שבירושלים - אחת מישיבות הדגל הליטאיות, בה לומדים אלפי אברכים. במהלך הביקורת נוצרו תורי ענק, והיא ארכה שעות מספר. גורמים שנכחו במקום מציינים כי הפקחים עזבו את הישיבה לפני תום הביקורת.

     

    "היה בלתי אפשרי לבדוק את המוסד ברצינות, בגלל מספר הבחורים והתורים הענקיים", מגיב הגורם

    במשרד החינוך שעמו שוחחנו. "זה היה לא אפקטיבי. בזמן שהיינו שם, גם תלמיד שהיה בלונדון היה מספיק לחזור. אנחנו דורשים לערוך בדיקה מדגמית של אחוז מסוים מהתלמידים, שיעידו על הכלל – כמה נוכחים וכמה לא".

     

    שלמה ברילנט, מנכ"ל איגוד מנהלי הישיבות דוחה בתוקף את הטענות שמעלים במשרד החינוך: "המשרד מבצע בדיקות בלתי סבירות, באופן שנועד להכשיל את המוסדות", הוא אומר. "לפיכך, המוסדות נאלצים 'להעזיב' תלמידים מהרשימות, גם כאשר התלמיד סתם נסע הביתה עקב מחלה - כי מדיניות המשטרה של הביקורות היא פשוט בושה. במקום לבנות נוהל תקין ומסודר, יוצר משרד החינוך נהלים עקומים, שבהם אפשר רק להיכשל.

     

    "אנו מאמינים ששר החינוך גדעון סהר הינו שר הגון, ועל כן יפעל להעמיד את הגורמים שלא מבינים את תפקידם על מקומם. תפקיד הפקידים במשרד החינוך הינו קיום החלטות הממשלה, ולא קידום האג'נדות האישיות שלהם. צריך לפעול גם כלפינו בצורה דמוקרטית, אפילו שאנחנו חרדים". 


  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    "רוצים לשלם למי שלומד באמת"
    צילום: ישראל ברדוגו
    מומלצים